Božič z mačko: Nasveti za varno praznovanje

Božič z mačko

Tiha noč, mirna noč – za mačke je božični praznični čas pogosto povezan z veliko stresa in nevarnosti. Pokazali vam bomo, na kaj vse morate biti pozorni in kako se lahko že na začetku izognete nevarnim situacijam. Če upoštevate naslednjih pet nasvetov, boste zagotovo preživeli varen in sproščen božič z mačko.

Povsod so obešene utripajoče pravljične lučke, božični okraski, pisani trakovi in trakci za zavijanje daril. Božič je eden najbolj vznemirljivih in zapeljivih časov za mačke. Hkrati pa so ti prazniki tudi najnevarnejši za vašega tigrčka, kar dokazujejo podatki o nesrečah veterinarskih ambulant in veterinarjev. Predbožični vrvež, ki ga zaznamujejo pečenje piškotov, nastavljanje sveč, postavljanje božičnega drevesa in pošiljanje voščilnic, je za vašega tigra zelo stresno obdobje ter je hkrati lahko tudi nevarno. Toda brez skrbi! Z malo previdnosti in premisleka boste svojo mačko brez težav pripravili na ta čudoviti čas. Preberite si naslednjih pet nasvetov, kjer boste izvedeli, kako to storiti.

5 nasvetov za varen in sproščen božič z mačko

1. Pobegnite stresu: Ustvarite prostor za umik

Pisano okrašeno božično drevo v dnevni sobi, utripajoče lučke okrog oken, sladki vonj piškotov iz pečice, glasne božične pesmi na radiu in veliko navdušenih gostov: Naši štirinožci se v tem nenavadnem božičnem svetu hitro izgubijo. Mačke le s težavo prenašajo spremembe v njihovem stanovanju. Zato je toliko bolj pomembno, da kljub neštetim božičnim opravilom posvetimo nekaj časa svoji mački. To seveda ne pomeni, da ne smemo praznovati božiča. Toda ne pozabite, da glasen božični vrvež hitro postane preveč za vašo mačko. Zunanje mačke se ponavadi poslovijo in zmuznejo skozi svojo loputo v naravo, medtem ko so nekatere druge mačke prepuščene na milost ali nemilost v stanovanju.

Zato v stanovanju poskrbite za prijeten in tih kotiček, kamor se bo vaša mačka lahko umaknila. To je lahko na primer vaša spalnica, soba v kleti ali pa celo prostor pod posteljo oz. v omari. Tudi stara škatla, ki jo zatemnite in opremite z debelimi odejami, je dobra za umik. Večina mačk se rada skriva pod odejami ali v votlinah mačjih dreves, zato se bodo v božičnem času z veseljem odpravile tja. Pomembno je, da lahko mačka samostojno dostopa do svojega skrivališča in ga po potrebi zapusti. Ne smete je prisiliti, da se druži z gosti in hkrati je ne smete zapreti. Da se bo vaša mačka počutila karseda udobno, ji priskrbite tudi mačje stranišče, hrano in košaro. Če bi vašo mačko radi še bolj sprostili, lahko kupite elektronske razpršilce. Ti razpršilci uporabljajo sintetične feromone dobrega počutja, ki bodo vašo mačko pomirjali in zmanjšali stres.

Odkrijte naše izdelke Feliway za mačke!

Lastniki mačk, ki se želijo izogniti božičnemu stresu ali obiskati svojo oddaljeno družino, morajo pravočasno poskrbeti za svojo mačko. Da bi svojo mačko vzeli na tovrstno potovanje običajno ni dobra zamisel, saj sta potovanje in sprememba okolja za mačko zelo stresna. Mačja varuška, ki bo za vašo mačko skrbela v domačem okolju, je pogosto boljša zamisel.

Mačka se igra © annaav / stock.adobe.com

2. Tace stran: Prižgane sveče in božične lučke izven dosega

Sveče in praznične lučke poskrbijo za prijetno svetlobo v temnem zimskem času, toda za mačke predstavljajo določene nevarnosti. Nekatere mačke že vedo, da so sveče vroče in da se lahko prt vžge, če se bo igrala s podstavkom, na katerem stoji sveča. Toda za večino mladih mačk je zabavno utripanje plamena preveč vznemirljivo, da tega nenavadnega pojava ne bi raziskale. Kar nekaj mačk je imelo boleče izkušnje s svečami ob božiču in so svojo radovednost morale plačati s hudimi opeklinami na tacah in dlaki. Goreče sveče, bodisi na adventnem vencu, božičnem drevesu ali podstavkih, vedno namestite izven dosega mačke. Naslednjič lahko svoj adventni venček obesite nad jedilno mizo in ga pritrdite na strop. Vendar tudi v tem primeru naj sveče ne gorijo, ko mačka v sobi brez nadzora. Mačke so spretni plezalci in ko jih enkrat zagrabi radovednost, bodo splezale kamorkoli.

Dobra alternativa so LED sveče, ki umetno ustvarijo svetlobo sveč in so za mačke popolnoma neškodljive. Toda če so lučke na verigi, ki jo priklopimo na električno omrežje, je to zopet lahko nevarno za mačke. Med igranjem z verigami se lahko mačke zapletejo v verigo in se zadavijo. Prav tako ne moremo izključiti življenjsko nevarnega električnega udara – mačka lahko kadarkoli zagrize v električni kabel. Zato lučke namestite na zgornji del božičnega drevesa in poskrbite, da na spodnjem delu ne bo nobenih kablov, s katerimi se lahko mačka igra. Tudi okrog oken ali na balkonske ograje luči varno pritrdite, tako da mačka ne bo mogla vleči za kabel. Električne sveče priključite na električno omrežje samo, kadar ste prisotni v sobi. Mačke ne puščajte same z osvetljenim božičnim drevesom.

3. Ko božično drevo postane plezalno drevo: Poskrbite za varnost

Mačke so pravi plezalci in mojstri ravnotežja, pa naj bo to zunaj na ozki vrtni ograji ali znotraj na mačjem drevesu. Zato ni nič čudnega, da imajo mačke božično drevo v dnevni sobi, ki je okrašeno z utripajočimi lučkami, okroglimi okraski in pisanimi trakovi, za svojo osebno igračo, na katero se lahko povzpnejo in si na njej brusijo kremplje. Poleg brušenja krempljev in plezanja pa to prinaša tudi nekaj nevarnosti.

Zlomljen okrasek lahko povzroči boleče in nevarne ureznine na šapah ali celo v ustih. Če mačka nenamerno pogoltne oster košček okraska, lahko celo pride do življenjsko nevarne situacije. Nič manj nevarni niso pisani trakci in darilni trakovi, ki ob zaužitju lahko zamašijo črevesje, kar lahko privede do smrti, če mačka ne prejme potrebne veterinarske pomoči. Druge nevarnosti božičnega drevesa so odpadle borove iglice, ki jih mačke ne morejo prebaviti in lahko v najslabšem primeru preluknjajo črevesje. Tudi zaužitje drevesne vode in smole lahko privede do zastrupitve. Poleg tega obstaja tveganje, da mačka prevrne božično drevo – morda bo skušala splezati nanj ali pa potegnila za verigo lučk.

Da bi tovrstna tveganja zmanjšali, pri postavljanju in okraševanju drevesa upoštevajte naslednje napotke:

  • Poskrbite, da bo drevo zelo stabilno. Trdno stojalo z zaščito za otroke in dodatna vrvica, s katero drevo privežete na zid, zagotavljajo optimalno stabilno drevesa in preprečujejo, da bi se prevrnilo.
  • Drevo okrasite z okraski iz lesa, slame ali trde plastike. Če ne morete brez kristalnih okraskov, jih obesite zunaj dosega mačke ter in jih čvrsto pritrdite na drevo. Tudi pisane trakove namestite izven dosega mačk.
  • Poskrbite, da so lučke tesno pritrjene na veje in da z njih ne visijo kabli, v katere bi se lahko vaša mačka zapletla. Zaradi varnosti ne uporabljajte pravih sveč na drevesu. Dobra alternativa za to so LED sveče, ki jih lahko vklopite in izklopite z daljinskim upravljanjem
  • Če lahko mačka dostopa do vode v stojalu drevesa, luknjo zamašite s pokrovom (npr. s kartonom), da je mačka ne bo mogla piti.
  • Čim prej pometite odpadle borove iglice, da jih vaša mačka ne bo pogoltnila.

Mimogrede: Tudi pod drevesom je lahko za mačko nevaren kraj: Darilni trakci in barviti darilni papir za mlade mačke predstavljajo čarobno pustolovščino. Zato po zavijanju daril čimprej pospravite trakove, papir ipd. Obstaja namreč preveliko tveganje, da se mačka med igranjem s trakovi lahko nehote zadavi oz. pogoltne kose papirja. Seveda pa lahko vašo mačko zabavate z darilnimi trakci, vendar to vedno storite pod nadzorom. Mačka naj ne grize darilnih trakcev. Če mačka trakec pogoltne, takoj obiščite veterinarja ali kliniko za male živali. Ne poskušajte sami odstraniti traku. Tudi če mački iz ust gleda kos traku, nikoli ne vlecite zanj, saj lahko to privede do resnih notranjih poškodb.

Mačka z darilom © annaav / stock.adobe.com

4. Pozor, strupeno: Odstranite naslednje rastline in vonjave

Božična zvezda, omelo in črni teloh – te tradicionalne božične rastline so strupene za mačke. Če je vaša mačka ena izmed tistih, ki rada žveči vse vrste rastlinja, vam priporočamo, da v stanovanje ne nosite omenjenih rastlin. Če vaša mačka zaužije list božične zvezde ali vejico omela, lahko to privede do resnih simptomov zastrupitve, kot so driska, bruhanje in močni krči, ter tudi do resnih poškodb ledvic.

Enako nevarno je, če mačka liže posodice z dišečimi olji, ki v stanovanje prinesejo pravo božično vzdušje. Če želite zagotoviti zares varno okolje za vašo mačko, potem iz stanovanja odstranite dišeča olja in strupene božične rastline. Prav tako pa so tudi nekatere druge sobne rastline in cvetovi, kot so na primer lilije, strupene za mačke. Zato pred nakupom nove rastline vedno preverite, ali je varna za mačko.

5. Čokolade in praznična pečenka ni za tigre

Polni božični krožniki s čokolado, nugatom, piškotki in medenjaki – ob božiču ponavadi želimo samo uživati, ne da bi pomislili na tehtnico. To pravzaprav ni nič narobe, vendar pa lastniki mačk pri tem ne smejo pozabiti na svojega štirinožca. Čokolada ne sme nikoli priti pod mačje kremplje, saj vsebuje teobromin, ki je za vašega tigrčka strupen in lahko povzroči življenjsko nevarne težave, kot so krči, bruhanje, driska in visok krvni tlak. Mačke lahko celo umrejo, odvisno od količine zaužite čokolade. Čokolade nikoli ne puščajte na prostem, hkrati pa takoj pospravite krožnike s sladicami, ko zapustite sobo.

Tudi ostanki božične pečenke so lahko za mačko neprebavljivi in nevarni. Tudi če želite razvajati svojo mačko in ji ponudite nekaj dobrot z božične mize, ne pozabite, da je človeška hrana za mačke običajno preveč mastna in slana. Prebavne težave, vzdražena trebušna slinavka in jetra ter tudi debelost so lahko posledica tovrstnega hranjenja. Mačkam prav tako ne dajajte priljubljenih kosti perutnine. Tanke kosti se lahko hitro zlomijo in lahko povzročijo hude notranje poškodbe. Če resnično hočete osrečiti svojega tigrčka, kupite posebne mačje poslastice, ki vaši mački ponudite samo ob praznikih. Tovrstne sladice pa lahko izdelate tudi sami.

Božič je lahko tudi zelo sproščen

Kljub povečanemu tveganju za nevarnost je lahko božič prijetna izkušnja za vašo mačko in tudi za vas. Če boste upoštevali zgoraj omenjene varnostne napotke in svoji mački namenili nekaj pozornosti (kljub peki piškotov in okraševanju drevesa), boste v tem posebnem času brezskrbno uživali. Poleg nakupovanja daril za svoje bližnje, ne pozabite pred prazniki kupiti dovolj hrane za mačke in zdravila za nujne primere. Zapišite si telefonsko številko in naslov veterinarske klinike, ki je odprta čez praznike – če pride do nesreče, jo boste imeli vedno pri roki. Če se boste tako pripravili, ne bo nič šlo narobe!

Vam in vaši mački želimo vesel in sproščen božič!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne