Zakaj imajo mačke rade kartonske škatle? Preberite odgovor!

Zakaj imajo mačke rade kartonske škatle

Kartonske škatle čarobno privlačijo naše mačke.

Lastniki mačk zagotovo poznajo ta primer: Takoj ko je škatla prazna, se mačka udobno namesti v njej. Zakaj imajo mačke rade kartonske škatle? Nizozemski znanstveniki so preučevali to nenavadno vedenje.

Internet je poln slik mačk, ki sedijo v škatlah. Kartonske škatle čarobno privlačijo naše mačke – marsikateri lastnik mora preboleti hud udarec v srce, ko mačka zavrne svojo novo votlino in se raje naseli v kartonsko embalažo.

Škatle zmanjšujejo stres pri mačkah

Ekipa pod vodstvom Claudie Vinke, profesorice na Univerzi v Utrechtu na Nizozemskem, je pojavu prišla do dna. Za svoj poskus so raziskovalci odšli v zavetišče za živali in izbrali 19 mačk, ki so pravkar prispele tja. Desetim so v ogrado namestili škatlo. Devet drugih mačk pa ni dobilo škatle.

Že po nekaj dneh se je izkazalo, da so mačke s škatlo veliko bolj sproščene. V novem okolju so se bolje znašle in hitreje pridobile zaupanje v ljudi. Stopnja stresa jim je padla bistveno hitreje kot primerjalni skupini brez škatel.

Škatle so mačkam dajale občutek varnosti in zaščite, saj so se lahko vedno skrile v škatlo. Tako so se lažje sprostile in razbremenile stres ter si tudi izboljšale imunski sistem.

Zakaj imajo mačke rade kartonske škatle
V majhni škatli je vedno dovolj prostora: Manjša kot je, bolj jo ima mačka rada.

Karton poskrbi za udobno temperaturno okolje

Vendar poskus z nizozemskimi mačkami iz zavetišča ne pojasni, zakaj so ravno kartonske škatle tako priljubljene med mačkami. Konec koncev bi tudi plastična škatla ponujala dober prostor za umik.

Odločilno vlogo pri tem igrajo posebne lastnosti kartona, ki dobro izolira in tako ščiti pred mrazom.
Študije so pokazale, da je optimalna sobna temperatura za puščavsko mačko med 30 in 36 stopinjami Celzija. Zato mačke rade poležavajo na grelniku ali na sončni okenski polici.

Kartonska škatla jih hkrati lepo greje, še posebej, če stojijo na mrzlih tleh. Ni pomembno, če je škatla premajhna za mačko. Velja ravno nasprotno: Manjša kot je, udobnejša je, saj telesna toplota hitro segreje majhno škatlo. Ravno prav za zvijanje v klobčič.

Kartonska škatla: Idealno darilo za mačko

Rabljenega kartona ne zavrzite takoj, temveč ga raje za nekaj časa prihranite za svojo mačko. To bo idealno darilo zanjo.

Vaša mačka lahko na kartonu spi ali opazuje okolico iz varne perspektive. Kartonska škatla iz vseh štirih strani ščiti mačke pred morebitnimi sovražniki in jih pri lovu na plen dobro krije.

Z nekaj spretnosti lahko iz kartonske škatle naredite tudi mačjo hišo z okni. Idealna je za skrivanje, spanje in igro. Kartoni iz valovite lepenke imajo še dodatno prednost: So odlični za brušenje krempljev.

Pomembno: Zaradi varnosti prej preverite, ali so v škatli še sponke, ki bi lahko poškodovale vašo mačko. Če vaša mačka rad grize plastično folijo, odstranite ves lepilni trak.

Če vam navadna kartonasta škatla ni všeč, pa lahko v naši spletni trgovini zoohit najdete prelepo mačje pohištvo iz kartona.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne