Me ima mačka rada? 10 znakov, ki kažejo, da vas ima mačka rada

Me ima mačka rada

Mačka zaradi svojega spremenljivega in skrivnostnega značaja velikokrat pokaže več ali pa tudi manj kot si njen lastnik želi. Včasih pa mu tisto pokaže na zelo subtilen in površinski način, kakor je za mačke značilno. Toda pravi mačji poznavalec bo kljub temu jasno prepoznal znake, ki kažejo naklonjenost mačke. ”Če zaupam svojemu nagonu – tako kot to počno tudi naše mačke – bom kmalu videl/-a, kako zelo me ima mačka rada.”

Odgovor na vprašanje ”me ima mačka rada? je tesno povezan s vprašanjem, ali je mačka srečna. Ko se mačka namreč počuti zadovoljno v vaši prisotnosti, to pomeni, da vas ima rada. Vaša mačka je srečna tudi takrat, kadar je prepričana, da se boste bo odhodu zdoma vrnili domov. Tudi to zaupanje je do neke mere znak ljubezni, podobno kot velja za pse.

Kako mačke izkazujejo ljubezen?

  • Mežika z obema očema

Vaša priljubljena sostanovalka vam mežika z obema očema. Mačka vas namreč poljublja in s tem sporoča, da vas ima rada. Če želite svoji mački v mačji govorici pričarati nasmeh na obraz, ji preprosto pomežiknite nazaj. Vaša mačka vas bo povsem razumela.

  • Prinaša vam darila

Seveda vam ne bo prinesla visokih petk ali telefona, ki si ga želite. Prinesla vam bo nekaj, kar prihaja neposredno iz srca, hkrati pa vam želi pokazati, kakšen dober lovec je. Na ljubeč način vam želi pokazati, kaj vse vam lahko ponudi. Čeprav vas mrtva ptica ali ulovljena miška ne bosta tako razveselili kot nov par čevljev, vseeno cenite njeno darilo.

  • Je zelo zgovorna

Čeprav mačke s svojim mijavkanjem včasih izražajo tudi vedenjske težave, bolečino, napetost, strest ali ostale bolezni (gluhost, senilnost, demenco, bolezni ščitnice, Bolezni živčevja in hormonskih motenj, visok krvni tlak in podobno), pa je po drugi strani mijavkanje povsem običajen del mačjega vedenja. Poleg tega pa s tem izraža, da ji gre dobro in da zelo ceni svojega lastnika. Vedno bodite pozorni na okoliščine in kmalu boste razvili občutek za počutje in naklonjenost mačke. Ne pozabite, da so nekatere pasme mačke bolj zgovorne od drugih. V tem primeru lahko njene besede okrepite s pozitivnimi odzivi. Če ste v dvomih, ali je mijavkanje mačke pozitivno ali negativno, se posvetujte z veterinarjem.

Me ima mačka rada © Hetizia / stock.adobe.com
  • Spi v vaši bližini

Če vaša mačka svoje košare za popoldanski dremež in se raje uleže na pisalno mizo ali vas z mijavkanjem želi prepričati, da nehajte delati in se ji pridružite na kavču, ste lahko prepričani, da vas ima mačka rada. To vam pokaže že s tem, da želi biti v vaši bližini.

  • Pokaže vam trebušček

Tako kot psi se tudi mačke počutijo ranljivo, ko vam pokažejo svoj trebuh, zato se odzovejo obrambno. Med drugim pa vam s tem pokaže, da vam popolnoma zaupa. To zaupanje je tesno povezano z ljubeznijo.

  • Z glavo se drgne ob vas

Če se mačka z glavo drgne ob vas ali se z nosom dotakne vaših ramen, prsi ali bokov, to pomeni, da želi svoj vonj pomešati z vašim. Gre za vrsto teritorialnega vedenja. Vaša mačka ali maček želita, da drugim mačkam sporočite, da že imate svojo mačko, ki vas spremlja v vsakodnevne življenju. Vaša mačka vam in svetu sporoča: ”Moje, ne tvoje!”

  • Poliže vas

Ko mačka začne ”skrbeti” za vašo nego in vas začne lizati, to pomeni, da vas ima za del svoje družine. To hkrati pomeni, da vas ima mačka rada. Mačke si namreč med seboj izkazujejo naklonjenost tako, da so ližejo kožuh. Matere krepijo vez s svojimi mladiči tako, da jim čistijo kožuh. Če se vaš tigrček vede podobno, potem ste lahko srečni in počaščeni.

  • Ima dvignjen rep

Ko mačka z repom tvori obliko vprašaja, potem vam sporoča, da vas ima rada. Tudi, če ima rep dvignjen navpično navzgor, vam izkazuje zaupanje.

  • S tačkami vas gnete

To vedenje je vaša mačka ohranila vse od mladosti, ko je pri svoji materi skušala spodbuditi pretok mleka. Če imate odraslo mačko, potem gnetenje pomeni popolno zadovoljstvo, veselje in oblico ljubezni, ki jo čuti do vas. Zaradi tega je gnetenje pri mačkah eden največjih znakov izkazovanja ljubezni.

  • Plete se vam med nogami

Če se vaša mačka preprosto ne more naveličati vaših nog, to pomeni, da imate zelo lepe noge ali pa, da vas ima mačka rada in vam to želi tudi sporočiti (ali pa oboje). Ko se vam mačka plete med nogami, vam sporoča, da je ona vaša, vi pa ste njeni.

Želimo vam, da si boste z mačko izkazovali obilico ljubezni in preprosto uživali v skupnem življenju!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne