Pasemska mačka ali mačka iz zavetišča?

pasemska macka ali posvojitev macke

Pasemska mačka ali posvojitev mačke?

Odločili ste se vzeti mačko in ji ponuditi dom? Čestitamo! Vendar se s to odločitvijo delo šele začenja. Eno od prvih vprašanj bodočega lastnika mačke je: ali želite pasemsko mačko od vzreditelja ali si jo ogledujete v zavetišču za živali? Se boste odločiti za nakup ali posvojitev mačke?

Morda vam bije srce za določeno pasmo. Morda imate že kontakt določenega vzreditelja. Mogoče pa vam je vseeno za izgled vašega štirinožnega ljubljenčka, nimate posebnih želja glede dolžine dlake živali, velikosti ali barve in ste pripravljeni na presenečenje. Morda le želite živali iz zavetišča ponuditi ustrezen dom.

Iskanje prave mačke je pogosto vprašanje okusa in osebnega stališča! Vseeno, za kaj se odločite: nobena odločitev ni ne pravilna in ne napačna. Pomembno je le, da ste vi in vaša mačka srečni skupaj!

Izgled in karakter

Pasemske mačke so že več generacij rejene za določen cilj vzreje. Ustrezati morajo pasemskemu standardu ustreznega združenja vzrediteljev, da pridobijo papirje. To ne velja le za izgled mačke, temveč tudi za njen karakter. Siamske mačke na primer veljajo za inteligentne in socialne, medtem, ko so britanske kratkodlake mačke bolj mirne in so primerne za rejo v stanovanju. Hibridi divjih mačk, kot so savanske mačke, so najnovejša modna muha v svetu mačk, potrebujejo pa izkušeno roko in kontroliran prosti izhod.

Morda pa kot lastnik mačke ne potrebujete nobenega dokazila o poreklu vaše ljubljenke, vendar je le mačka z ustreznimi papirji za vzrejo, pasemska mačka. Uradno bo priznana kot pasemska mačka, če je vzreditelj član društva za vzrejo. Dolga dlaka, kratka dlaka, mirna ali živahna: če natančno veste, katero mačko želite, je prav, da greste do vzreditelja.

Pasemska mačka © pfluegler photo / stock.adobe.com

V zavetišču za živali prav tako živi veliko mačk vseh velikosti, starosti in izgleda – med njimi tudi veliko pasemskih živali. Ljubitelji sobnih tigrčkov, ki nimajo natančne predstave o svoji sanjski mački, lahko najdejo tukaj veliko različnih mačk. Tud pasemske mešanice imajo svojo lastno lepoto, zaradi namernih ali nenamernih križanj so pogosto podobne posebnim pasmam celo do dlake natančno ali pa nastane lastna pasma z njej lastnim šarmom.

Kupiti mačka v žaklju?

Papirji izkazujejo, da je izbran vzreditelj član združenja, ki pogosto vzame pod drobnogled tip, zdravje in tudi rejo njegove mačke. Lastnik mačke, ki prejme mačko od vzreditelja, lahko pogosto celo spozna starše živali in njene sestre oz. brate. Kdor se odloči za pasemsko mačko ve, kaj si je vzel k sebi. Lahko oceni izgled, velikost, temperament in karakter živali.

Po drugi strani pa je mačka iz zavetišča pogosto pravo presenečenje. Sodelavci zavetišča vam lahko pogosto veliko povedo o karakterju živali in njihovem vedenju, vendar to ni primerljivo z izkušnjami, ki jih ima vzreditelj s svojimi živalmi. V zelo redkih primerih lahko izveste natančno zgodovino vaše mačke ali pa celo spoznate starše in sorojence živali.

Koliko stane pasemska mačka ali posvojitev mačke?

Ne glede na to ali se boste odločili za nakup ali posvojitev mačke, vse ima svojo ceno. Odvisno od pasme in eventuelnih osvojenih razstavnih priznanj stanejo pasemske živali od vzrediteljev več sto do tisoč evrov. To morda deluje pretirano, vendar so pasemske mačke vredne svojega denarja. Vzreja je drag hobi! Odgovoren vzreditelj vam lahko predoči morebitna dokazila o veterinarskih pregledih in papirje staršev živali in daje svojim mačjim mladičem 12 tednov časa, da zrastejo in se naučijo vse „potrebno za mačke“ od matere in bratov ter sester. V tem času morajo mačke seveda jesti in biti redno veterinarsko pregledane. In vse to seveda stane…

Nikoli na zaupajte tako imenovanim “razmnoževalcem”, ki ponujajo “pasemske mačke brez papirjev”! Tukaj bodo praviloma nekje varčevali, ali pri parjenju staršev živali, smiselnih razmakih med legli, času okrevanja mačjih mater, zdravstveni preventivi, morebitnim genetskim testom za dedne bolezni ali prehrani…

Vendar tudi živali iz zavetišča stanejo. Zavetišče za živali oskrbuje vsakega ljubljenčka več tednov, mesecev ali celo let. Pogosto so nujno potrebne kastracije in operativni posegi, vzdrževati je potrebno stavbe in jih renovirati, vsaka žival je seveda tudi lačna… Zato morajo zavetišča za živali zahtevati nizko varščino za oddane živali. Ta je različno visoka in ne pokriva dovolj nastalih stroškov. Hkrati poraja ta varščina pri bodočih lastnikih živali, da dobro premislijo in preprečuje, da lastniki živali k sebi spontano vzamejo brezplačno žival.

Animal Shelter

Dobro delo

Nečesa pa ne smemo pozabiti: pasemske mačke od vzrediteljev imajo pogosto boljšo možnost najti dober nov dom kot živali iz zavetišča. Če vzamete mačko iz zavetišča za živali, napravite dobro delo. Prispevek, ki ga veliko živalskih domov zaračunava, pokriva le mali del nastalih stroškov in pomaga preprečevati nadaljnjo bedo mačk.

Bodoči vzreditelji živali

Kdor razmišlja o mačjem naraščaju ali celo bodoči vzreji, se bi naj vsekakor odločil za mačko od vzreditelja in se včlanil v ustrezno združenje. Pasemske mešanice vsake vrste, barve in oblike obstajajo v številnih zavetiščih, negovalnih domovih in kmetijah. Ni redkost, da so na novo zasnovani mačji starši presenečeni, da povpraševanje po mladičih brez rodovnika ni tako veliko kot upajo… Zato je potrebno ciljno pariti le pasemske mačke, idealno pod nadzorom ustreznega združenja.

Kdor pa le išče zvestega družinskega člana in ima male ambicije vzreje, bo tudi z mačko iz zavetišča brez pasme in porekla zelo srečen.

Kot vedno, pri izbiri vašega novega štirinožnega družinskega člana ne obstaja prava ali napačna odločitev. Pogosto je potrebno le zaupati notranjemu občutku. Tako prenekateri prijatelji mačk izberejo mačko iz zavetišča neznanega porekla – in obratno!

Vseeno, kako se odločite – nakup ali posvojitev mačke: vam in vaši mački želimo čudovito preživljanje skupnega časa!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne