Želvovinasta barva dlake pri mačkah

Želvovinasta barva dlake pri mačkah

Tipični rdeče-črni vzorci dlake na želvovinasti mački spominjajo na oklep želve.

Želvovinasta barva dlake pri mačkah je iz črnih in rdečih dlačic. Vzorec dlake spominja na vzorec želvjega oklepa, od kod tudi izvira ime kožuha. Skoraj vse želvovinaste mačke so samice. Zakaj je temu tako, preberite v našem članku.

Kaj je želvovinasta barva dlake pri mačkah?

Želvovinasta barva dlake pri mačkah sama po sebi ne pomeni pasme mačk. S tem izrazom namreč opisujemo edinstvene črno-rdeče barve in vzorce mačjega kožuha.

Vzorec, ki spominja na oklep želve, se običajno pojavlja kot dvobarvna struktura kožuha pri različnih pasmah mačk. Sem spadajo tako kratkodlake kot dolgodlake pasme, kot so:

Kaj pomeni ”želvovinasta”?

Ime želvovinasta mačka izvira iz nizozemske besede “Schildpad” oz. ”želva” po slovensko. Z nekaj domišljije lahko med črnim in rdečim vzorcem kožuha in vzorcem na želvjem oklepu opazimo precej podrobnosti.

Za črni-rdeči vzorec dlake rejci uporabljajo tudi izraz ”Tortie”, ki izvira iz angleškega imena za želvji oklep ”tortoise shell”.

Želvovinaste mačke s tigrastim vzorcem pa imenujemo tudi ”Torbie”. Ta izmišljena beseda je kombinacija besed ”Tabby” in ”Tortie”. Izraz ”Tabby” označuje mačke z različnimi in tipičnimi mačjimi vzorci dlake. Vse ”Tabby” mačke imajo na čelu oznako v obliki črke M.

Želvovinasta barva dlake pri mačkah
Obraz želvovinaste mačke s tipičnimi rdečimi in črnimi vzroci.

Nakup želvovinaste mačke

Želvovinast vzorec dlake je čudo narave. Zato želvovinastih mačk ni mogoče vzrejati po načrtu. Če so vam želvovinaste ali tribarvne mačke še posebej všeč, raje izbirajte med zgoraj navedenimi pasmami.

Cena za želvovinasto ali tribarvno mačko je odvisna od cene posamezne pasme. Enako velja za oskrbo in nego želvovinaste mačke, ki je enaka kot pri posamezni pasemski mački.

Kako nastane želvovinast vzorec?

Vse barve, odtenke in vzorce dlake pri mačkah izvirajo iz dveh osnovnih barv: Črne in rdeče. Pigment eumelanin je odgovoren za črno barvo dlake, pigment feomelanin pa za rdečo barvo.

Ta dva pigmenta sta lahko prisotna v različnih razmerjih in tako povzročita različno obarvanost kožuha. Želvovinasta barva dlake pa pomeni, da so nekateri predeli kožuha črni, drugi pa rdeči.

Toda v mačjem svetu niso samo črne, rdeče ali črno-rdeče mačke. Obstajajo številni drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na barvo in vzorce mačjega kožuha.

Obstaja razredčilni gen, ki posvetli oz. razredči barvo dlake. Črna tako postane modra (modro-siva), rdeča pa krem. Pri želvovinasti barvi dlake ustvari modro-kremast vzorec želvovine.

Vzorčni gen pa med drugim ustvari bele lise na dlaki. Črno-rdečo želvovinasto barvo dlake spremeni v tako imenovani tribarvni kožuh ”mačke za srečo”’, ki jo rejci poznajo tudi kot tribarvno mačko.

Želvovinasta barva dlake pri mačkah
Tako zgleda mladiček Maine Coona oz. mačka sreče s trobarvno dlako.

Zakaj so skoraj vse želvovinaste mačke so samice?

Skoraj vse želvovinaste mačke so samice. To je zato, ker se gen za barvo mačje dlake nahaja na X kromosomu.

Samice imajo dva X kromosoma, enega od matere in drugega od očeta. Genetsko gledano je mačka lahko črna in rdeča – na primer, če ima črnodlako mamo in rdečedlakega očeta.

Medtem ko mladiček dozoreva v maternici, se eden od dveh X kromosomov izklopi. Vendar ta izklop ne poteka uravnoteženo. Včasih se izklopi materinski, včasih očetovski X kromosom. To pomeni, da včasih do izraza pride rdeča, včasih pa črna barva dlake. Tako nastanejo različno obarvane lise na dlaki.

Mačke imajo samo en X kromosom in en dodaten Y kromosom. Zato imajo lahko genetsko samo eno barvo dlake: Ali črno ali rdečo. Črno-rdeči lisasti kožuh ni mogoč.

Ampak ni pravila brez izjeme: Obstajajo tudi samci, ki imajo zaradi genetske nepravilnosti dva X kromosoma in en Y kromosom (Klinefelterjev sindrom). Zaradi dveh X kromosomov imajo lahko črno ali rdečo dlako.

Samci s takšno anomalijo so vedno neplodni in se zato ne morejo razmnoževati.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne