Vselitev druge mačke

Vselitev druge mačke

Tudi mačke potrebujejo mačjo družbo.

Podoba mačke kot samotarke je že zdavnaj zastarela. Mnogi ljubitelji mačk vedo, da se naši tigrasti prijatelji zagotovo veselijo družbe drugih mačk. Zlasti mlade in hišne mačke ne smemo predolgo pustiti same. Torej, gremo v zavetišče ali k rejcu po drugo mačko. Ali? Toda vselitev druge mačke je ponavadi vse prej kot preprosta.

Svoji mački in njenemu mačjemu prijatelju želite ponudite le najboljše. Kljub temu pa pazite: Tudi ljudje ne maramo vsakega sočloveka, čeprav smo isto stari in prihajamo iz istega mesta. V osnovni šoli smo se prvih nekaj tednov vsi držali bolj zase, dokler nismo razvili globokih prijateljstev. In to ni bila vedno ljubezen na prvi pogled – včasih je trajalo, preden smo si izbrali najboljše prijatelje. Tako velja tudi za naše mačke: Niso vse mačke enake – obstajajo različni značaji, izkušnje in preference. Če boste pri iskanju druge, tretje ali celo četrte mačke previdni, boste sebi in vašim živalim prihranili veliko stresa!

Mačka: Je res samotarka?

Verjetno ste že kdaj slišali, da je mačka samostojni lovec. Kaj to dejansko pomeni? Majhne mačke, kot sta afriška črna mačka ali evropska divja mačka, so rade same. Razlog za to je velikost plena, ki je za povprečno majhno mačko bolj priboljšek kot poln obrok. Miške ali mlade ptice ni mogoče razdeliti med več članov krdela, saj s takšnim plenom ne bi bila zadovoljna nobena skupina mačk. Zaradi tega mačka sama lovi, ubije in poje svoj plen. Lov predstavlja velik del mačjega življenja, zato divje mačke večino leta živijo same. Kljub temu se tudi majhne mačke družijo: Na primer evropska divja mačka, bližnja sorodnica naših domačih mačk, vzgaja svoje mladiče v materinsko organizirani skupnosti.

Toda pazite! Tudi večje divje mačke, kot so jaguarji, risi in tigri, lovijo brez pomoči drugih mačk. Lev je edina velika mačka, ki živi in lovi v krdelu!

Obnašanje mačke v skupini.

Značaj mačke se ob stiku z ljudmi skorajda ni spremenil. V notranjosti je še vedno povsem samostojni lovec. Kljub temu so se življenjski pogoji mačk spremenili. To ne velja samo za hišne mačke, temveč tudi za potepuške in napol divje mačke. Čeprav živijo v divjini ali jim človek pomaga s krmišči, pa so v bistvu vajene človeške družbe. Zato se pogosto zbirajo v bližini krmišč. Dokler je na voljo dovolj virov, kot sta hrana in prostor, običajno ne bo prišlo do težav. Kljub temu pa se mačke v tovrstnem tesnem bivanju v gospodinjstvu ne bodo združile v krdelo. Kot samostojni lovci niso organizirane kot volkovi in se ne podredijo alfa živali. Mačja hierarhije je namreč vezana na kraj in čas: Mačka A je vodja zjutraj, mačka B pa popoldan, medtem ko je mačka C gospodarica južnega dela območja.

Kaj to pomeni v praksi?

Čeprav obstajajo mačke, ki so bolj dominantne, in tiste, ki hitreje podredijo, je družbena struktura skupine mačk veliko bolj zapletena kot pri krdelu psov. Že želite okrepiti prijateljstvo med mačkami, morate ukrepati previdno in se vzdržati spontanih nakupov. Z nekaterimi okvirnimi pogoji si lahko pomagate, da bo srečanje mačk potekalo uspešno!

Pri tem pa je pomembno naslednje: Mačke morajo imeti na voljo dovolj virov, da se harmonično sobivanje ne spremeni v bitko. V praksi to pomeni, da se mačke ne bi smele boriti za hrano ali umirjeno ležišče. Tudi za drugo mačko priskrbite veliko, prostorno in predvsem čisto mačje stranišče. Enako velja za pozornost lastnikove družine. Če so te osnovne zahteve izpolnjene, ne obstaja razlog, zakaj ne bi kupili drugo mačko.

Vsaka mačka potrebuje vsaj:

  • Miren prostor za hranjenje, kjer lahko obeduje brez motenj
  • Čeprav so mačke puščavske živali, morajo vseeno imeti na voljo svežo pitno vodo
  • Čisto mačje stranišče, ki je na voljo 24 ur na dan brez motenj
  • Mačkam primerne praskalne možnosti
  • Prostor za umik in spanje
  • Možnosti za igranje
  • Čas s svojim lastnikom

Značaj

So izpolnjene vse zahteve? Odlično! Zdaj lahko začnete iskati drugo mačko!

Na splošno velja, da se mačke z istim značajem bolje razumejo. Živahne mačke bodo bolj živcirale umirjene mačke, vendar se pa bodo z živahnimi mačkami veliko lažje povezale. Seveda obstajajo izjeme: Agresivne ali slabo socializirane mačke se običajno ne razumejo dobro z drugimi mačkami – sploh pa ne, če je druga mačka prav tako agresivne ali nesamozavestna.

Če iščete drugo mačko za svojega umirjenega tigrčka, je najbolje, da poiščete mačko z istim umirjenim značajem. Aktivne mačke pa bodo oboževale soigralca, ki se bo z njimi igral in kotalil!

Vselitev druge mačke © fotoart-wallraf / stock.adobe.com
Mačke potrebujejo nekoga, ki jim je podoben.

Starost

Mlade mačke so živahne. Iščejo zaposlitev in se zlahka dolgočasijo. To pa ponavadi privede do neumnosti. Mlade mačke so na splošno bolj fleksibilne od starejših. Lažje se približajo drugim mačkam in tudi lažje se zbližajo z drugimi mačkami kot pa starejše mačke. Če ste se odločili za drugo mačko, je pogosto lažje, je pogosto lažje, če svojo prvo mlado mačko razveselite z drugo mlado mačko.

Starejše mačke imajo bolj stabilen značaj in so mirnejše od svojih mlajših kolegov. Starejša in umirjena mačka se bo veliko hitreje spoprijateljila s prihodom mačke s podobnim značajem kot pa z živahnim mladičem. Toda pazite na nekaj: Mačke so živali, ki se navajajo na okoliščine. Če imate prvo mačko že 10 let ali več in ne kaže znakov, da si želi mačjega prijatelja, lahko prihod druge mačke sproži več stresa kot veselja.

Pasma

Potem je tu še vprašanje pasme. Seveda se pri izbiranju druge mačke ne smete odločati le na podlagi vizualnih meril. Kljub temu so si mačke iste pasme pogosto po značaju zelo podobne – še posebej, če prihajajo od istega rejca ali so si celo v sorodu. Mačji bratje in sestre veljajo za posebej harmonične. Imajo podoben temperament in so odraščali v enakih razmerah.

Vselitev druge mačke © voren1 / stock.adobe.com
Do harmonije lahko privede tudi bratska ljubezen, čeprav mački prihajata iz različnih legel.

Boljše ne more biti! Če se za nazaj odločite, da boste posvojili sestro ali brata svoje mačke, ne pozabite, da se mački ne poznata. Dejstvo, da sta iste pasme in sta tesno povezani, olajša ponovno združitev. Ni pa nobenega zagotovila, da si bosta med seboj všeč!

Koliko mačk si v bistvu želim?

Toda pazite! Popolno število mačk ne obstaja. Veliko pomembnejša je sama dinamika mačje skupine. Primer je mlada mačka, ki želi delati družbo starejši mački. Starejša mačka bo verjetno precej jezna zaradi nerodnega pristopa mlade mačke. Po drugi strani pa dve mladi mački povzročita več vznemirjenja, vendar se lahko oba mladička zdaj skupaj zabavata, plezata in igrata, ne da bi se morala starejša mačka vključiti v igro.

Opazujte dinamiko svojih mačk in razmislite, kaj bo prinesla vselitev druge mačke: Želite umiriti mačjo skupino ali iščete soigralca za določeno žival? V prvem primeru torej poiščite mačko z umirjenim značajem, v drugem pa mačko, ki je po značaju podobna vaši prvi mački.

Vselitev druge mačke: Priprava

Zdaj je čas, da se lotimo posla! Našli ste svojo popolno drugo oz. tretjo mačko, ki se bo tudi v kratkem vselila. Kot pri nas je tudi za mačke prvi vtis zelo pomemben – zlasti zato, ker se živali veliko bolj nagonsko odzovejo od ljudi. Zato se moramo dobro pripraviti na bivanje z več mačkami. Ostanite mirni, saj lahko prenagljene napake trajno porušijo odnos med živalma!

Pripravite ozemlje

Najprej gre za opremljanje stanovanja na način, ki je primeren za gospodinjstvo z več mačkami. Vrsti primerno gospodinjstvu z več mačkami se v bistvu ne razlikuje od gospodinjstva z eno mačko. Mačkama boste ponudili vse isto, le v več različicah, da ne bo prišlo do bitke za vire, o čem smo že razpravljali: Zagotoviti morate dovolj posodic, praskalnega pohištva in prostorov za umik. Glede mačjega stranišča je idealno, če vsaka mačka dobi svojega, v najboljšem primeru pa še enega dodatnega. Napake pri načrtovanju virov so lahko vzrok za številne težave med več mačkami. Zato si morate pripraviti svoj ”bojni načrt”, ki bo vam in vašim mačkam prihranil veliko stresa!

Ko se vseli nova mačka, morate obe živali najprej ločiti med seboj. Poskusite vsako mačko imeti v svoji sobi. V obeh sobah naj bo seveda mačje stranišče, praskalnik itd. Tako se lahko nova mačka navadi na vas, svojo novo družino in okolje, brez da bi jo pri tem vznemirjala še druga mačka.

Mački počasi navadite eno na drugo

V naslednjem koraku mački seznanite na podlagi vonjav. Iz ene sobe prinesite igrače, blazine in odeje v drugo sobo. 1. mačko pobožajte z mehko krpo, nato pa krpo odložite v mačjo posteljo 2. mačke. Ta prefinjena sporočila pomagajo obema živalma, da se seznanita z novim vonjem. Mačke zelo občutljivo reagirajo na vonjave. Če se je vonj nove mačke že razširil po vašem gospodinjstvu, boste mački veliko lažje združili.

Cosma praskalno pohištvo

  • 100 % reciklažna valovita lepenka
  • Kot ležalna površina in praskalno pohištvo
  • Dolga življenjska doba, kremplji prodrejo samo v površino

Spoznavanje prijatelja: Prvi stik

Zdaj pridemo do dejanskega stika. Praviloma bosta obe živali veliko bolj živčni kot vi: Prva mačka se bo na svojem domačem ozemlju soočila z vsiljivcem. Nova mačka pa se sooča s popolnoma novim okoljem, neznanimi ljudmi in tujim mačjim ozemljem. Poskušajte ostati mirni in mačkam preprečite, da bi se med seboj nadlegovali. Obema živalma dajte dovolj prostora. Nobene od mačk ne zapirajte v nosilno torbo ali kamorkoli drugam. Namesto tega jima ponudite prostor za umik.

Praviloma stik z neznano mačko ni težaven za dobro socializirane in psihično zdrave mačke. Odvisno od izkušenj in značaja posamezne mačke se lahko mački dobro spoprijateljita ali povsem ignorirata. Sikanje in dvignjena šapa s kremplji, kot tudi naježen rep so naravni del tega.

Če je priseljena mačka nekaj dni preživela v ločeni sobi, bo vaša prva mačka verjetno začutila, kaj se dogaja. Odprite vrata te ločene sobe, pustite prosto pot pobega za obe živali in poskrbite, da druga mačka ne bo ujeta v ločeni sobi. Enako velja, če spustite drugo mačko naravnost iz nosilne torbe in na ozemlje vaše prve mačke. Nova mačka si bo običajno upala ven iz nosilne torbe še preden si bo vaša prva mačka upala v bližino torbe.

Mačkama pustite, da se odločita, kako ravnati naprej. Umaknite se in opazujte od daleč. Tako svoji prvi mački daste priložnost, da brez pritiska povoha novo mačko. Dajte jima čas in posredujte le v nujnih primerih.

Vselitev druge mačke © yakub88 / stock.adobe.com
Nekatere mačke se zelo težko spoprijateljijo.

Če pride do težav

Do takega izrednega stanja pride, če ena od mačk reagira agresivno. Tako se bo verjetno odzvala mačka, ki dlje časa živi v vašem stanovanju, saj bo želela ubraniti svoje ozemlje. Vendar pa se lahko tudi nova mačka, ki je bolj prestrašena ali agresivna, nasilno odzove.

Najverjetneje se bo odzvala s sikanjem in ostrimi kremplji. Vsekakor pa nemudoma posredujte, če mački fizično obračunata. Da ne boste ravno položili roke v ogenj (oz. med kremplje), lahko glasno zaploskate ali na glas vzkliknete ”Ne!”, da se mački za trenutek ustavita ali celo razbežita.

Za obe mački je to stresna situacija, zato nobeni od njiju ne kaznujte ali grozite, temveč ju nadalje ločujte med seboj. Dajte jima dan ali dva, da se umirita, nato pa ju skušajte znova predstaviti, vendar manj neposredno.

Ena od možnosti je na primer, da ju ob času hranjenja združite. Takrat bosta obe mački mirnejši. Verjetno se bosta najprej posvetili svojemu obroku, preden bosta ugotovili, da nobena od njiju ni izkoristila situacije v svojo korist.

Če neposreden stik poteka brez težav, mačjega prijateljstva ne bo oviralo nič več!

Če pač ne gre …

Ali že več tednov skušate eno mačko navaditi na drugo, vendar imate pri tem še vedno težave? Morda se zdi, da mački mirno sobivata, vendar ima ena od njiju vedenjske težave, kot so označevanje, nespečnost ali agresivnost? V tem primeru se lahko obrnete na veterinarja ali vedenjskega terapevta. Včasih pa lahko težavo rešite s hormonskimi razpršilniki, kot so Feliway, včasih pa boste rabili več pomoči.

Želimo vam veliko sreče pri skupnem življenju z več mačkami!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne