Mačji zvoki: Kaj pomenijo mijavkanje, predenje, pihanje in podobno?

mačka mijavka

Mijav! Ta mačka ima zagotovo nujno skrb – morda v posodi ni dovolj hrane?

Mačke imajo na voljo širok spekter mačjih zvokov, s katerimi lahko izrazijo svoja čustva. Najbolj znani so mijavkanje, predenje in pihanje. V tem članku so v človeški jezik prevedeni najpomembnejši mačji zvoki.

Kaj pomenijo mačji zvoki?

Mačke za komunikacijo uporabljajo tako govorico telesa kot svoj glas. Visoko dvignjen rep na primer signalizira zaupanje. Razširjene zenice lahko kažejo na veliko veselja, pa tudi na bolečino ali strah. Če mačka naredi grbo, se počuti ogroženo.

Med seboj mačke komunicirajo tudi prek signalov v obliki vonja. Pustijo lahko na primer t. i. urinske označbe, da pokažejo drugim mačkam: »To je moje ozemlje!«

Poleg tega imajo na voljo cel repertoar mačjih zvokov. Strokovni izraz za te zvočne izraze je »vokalizacija«.

Vsak mačji zvok ima določen pomen. Včasih pa je mačji jezik tudi dvoumen. Da bi zares razumeli svojo mačko, je pravilen prevod vedno odvisen tudi od posamezne situacije.

Tudi mačke, ki so gluhe, se naučijo mačjih zvokov

Čeprav so ljudje za pridobivanje govora odvisni od svojega sluha, se lahko tudi mačji mladički, rojeni gluhi, naučijo različnih mačjih zvokov. Očitno je, da je sposobnost oddajanja zvokov prirojena in se le še izboljšuje skozi življenje

Mjav – mačji zvok številnih pomenov

»Kako se oglaša mačka?« Če to vprašanje zastavite otroku, boste najverjetneje prejeli odgovor »Mijav«. Na splošno velja, da je mijav tipičen mačji zvok.

Toda, kaj pomeni mijav? Kaj vam želi vaša mačka povedati s tem? Odvisno od situacije ima lahko mačje mijavkanje različne pomene. Običajno se uporablja, ko vaša mačka nekaj želi od vas:

    • »Lačna sem!«
    • »Igraj se z menoj, prosim!«
    • »Potrebujem pomoč!«

Razpon se giblje od ganljivega joka (»Mi«) do pretresljivega »Mijaaavvv«. Vsaka mačka ima svoje lastno »mijav narečje«. Nekatere mačke mijavkajo več, druge manj. Siamske mačke veljajo za precej zgovorne.

Ste vedeli? Odrasle mačke med seboj skoraj nikoli ne uporabljajo zvoka mijav. Mijavkanje je rezervirano za mačje mladiče. Ko mačke mijavkajo, se s »svojimi« ljudmi pogovarjajo v jeziku dojenčkov.

mačka prede
Ko mačke predejo, je to znak dobrega počutja.

Predenje – znak dobrega počutja

Mačje predenje zveni približno tako kot tiho brnenje motorja. Če mačka prede, se počuti dobro. Mačke na primer predejo, ko jih božamo ali ko je na voljo okusna hrana. Pri srečanju z drugo mačko pomeni predenje: »Mirna sem.«

Že od enega tedna starosti naprej so mačji mladiči zmožni predenja. Tako svoji mami pokažejo, da je vse v redu. Tudi ko se mačja mama vrne k mladičem s pohoda, jim s predenjem signalizira: »Vse je v redu.«

Predenje mačke v naročju ima sproščujoč učinek tudi na nas ljudi. Strokovnjaki so ugotovili, da ta poseben mačji zvok pri ljudeh znižuje krvni tlak.

Predenje tudi ob bolečini

Pozor: mačke predejo tudi, ko so zelo pod stresom, trpijo hude bolečine ali ko umirajo. S tem se pomirijo.

Predenje kot prošnja

Kombinacija med predenjem in mijavkanjem je tako imenovano »predenje kot prošnja«. Mačka med predenjem oddaja zvoke mijavkanja s posebno frekvenco.

Kot že ime pove, mačke sprožijo ta mačji zvok, ko nekaj želijo od nas. To je prijaznejša in bolj diskretna različica mijavkanja.

Kako mačke ustvarjajo ton predenja?

Mačke lahko predejo v skoraj vseh življenjskih situacijah, in sicer več ur, če želijo: med vdihavanjem, izdihavanjem in celo med hranjenjem, sesanjem ali dremanjem.

Kako ustvarjajo zvok brnenja, še ni v celoti pojasnjeno. Nekateri strokovnjaki domnevajo, da ta mačji zvok povzročajo mišice grla, ki razširijo in zožijo špranjo v grlu.

Drugi pa verjamejo, da trdna, neprožna kost jezika, ki povezuje jezik z lobanjo, zagotavlja neprekinjen ton ob predenju. Še ena teorija pravi, da imajo lopatke v bližini glasilk pomembno vlogo pri ustvarjanju zvoka predenja.

Samo domače mačke, ježki, ozeloti (divje mačke), pume in gepardi so sposobni pravega predenja.

Gruljenje kot golob

Ali je vaša mačka včasih slišati kot golob? Če izreče prijazen »mrrrp«, je v dobrem razpoloženju in se želi z vami pogovarjati v svojem jeziku. »Mrrrp« pomeni nekaj takega, kot »Zdravo, tukaj si – lepo!« ali »Tukaj sem.« in včasih tudi »Pridi z mano!«

Mačje »gruljenje« moramo razumeti kot pozdrav ljudem in drugim živalim. Mačje matere oddajajo nežne zvoke, ko se vračajo k mladičem. Nekatere mačke svoje najdražje očarajo z ljubečim gruljenjem.

Mačji zvoki: Pesem mačjih mladičev

Ko mačke razpravljajo o svojih sporih glede ozemlja, pogosto grozljivo vpijejo. Za človeška ušesa tako imenovano »mačje petje« zveni podobno kot kričanje dojenčka v skrajni stiski.

Pesem lahko traja do pol ure – dokler ne pride do boja ali dokler eden od nasprotnikov ne zapusti prostora.

Poleg tega mačke uporabljajo svojo pevsko umetnost, ko osvajajo samico, ki se goni.

Mačka piha in kaže zobe
Ta mačka je zelo jezna: Kaže zobe in piha.

Pihanje, pljuvanje in godrnjanje

Če je mačka zelo jezna ali se počuti resno ogroženo, piha. Usta so na pol odprta, zgornja ustnica je dvignjena in zobje so popolnoma izpostavljeni. Nato jezik priviha navzgor vse do dlesni in izdihne kratko in intenzivno.

Strašljiv izraz na obrazu, skupaj s sikajočim mačjim zvokom in pihanjem, zelo jasno pove nasprotniku: »Smeš do tu, a nič dlje!«

Če pihanje nima učinka, skuša mačka s pljuvanjem pobegniti od svojega nasprotnika. Gre za nenadno izpuščanje zraka, ki ga spremlja grozeč zvok.

Mačka pokaže, da je res jezna, tudi z grizenjem ali stokanjem. Ta zvok je zagotovo zadnje opozorilo pred udarcem s tačko.

Ko mačke čebljajo

Nekatere mačke v zaprtih prostorih oddajajo čuden mačji zvok: kot bi čvekale. Večina mačk začne spuščati ta zvok, ko sedi na oknu in opazuje ptico. To tako imenovano »čvekanje« ali »regljanje« zveni podobno kot šklepetanje zob.

Kako razumemo to vedenje? Ena izmed teorij pravi, da mačke šklepetajo z zobmi, da vadijo ugriz v vrat, s katerim običajno ubijejo svoj plen.

Druga razlaga je lahko frustracija: konec koncev plen sedi neposredno pred njihovim nosom in je še vedno nedosegljiv.

Viri:
Brigitte Rauth-Widmann: Mačji jezik. Prepoznavanje in razumevanje vedenja.
https://www.planet-wissen.de/natur/haustiere/katzen/

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne