Delo od doma z mačko

Delo od doma z mačko

Zlasti v kriznih časih, na primer v času epidemije koronavirusa, je delo od doma zlata vredno. Zato ni čudno, da vse več podjetij svojim zaposlenim ponuja možnost dela od doma. Samozaposleni in freelancerji ter tudi učitelji, ki se doma pripravljajo na pouk na daljavo, ponavadi veliko sedijo za mizo. Vendar niso vedno sami. Veliko ljudi si svoje stanovanje deli z mačko. Kako pa zgleda delo od doma z mačko? Preberite si naše nasvete!

Sme mačka na pisalno mizo?

Čeprav večina lastnikov svoji mački ne dovoli spati na postelji, pa jo večina vseeno povabi na pisalno mizo! Pri tem bo zagotovo kakšna dlaka smuknila med tipke na tipkovnici in boste imeli manj prostora za delo, hkrati pa se boste počutili veliko bolj sproščene. Če pa mačke ne želite na svoji pisalni mizi, jo morate na to navaditi že od malega. Svoji mački drugje pripravite prijeten prostor za dremež. V kolikor skače na vašo pisalno mizo, jo vsakič dvignite dol, nežno in odločno. Vedno znova …

Kje na mizi mačka najlažje zaspi?

Vi delate, mačka pa spi. Čudovito! Mačka, ki spi, vas bo pomirjala in navdihovala. Mačka se bo najbolje počutila v kakšni mehki mačji postelji. Pustite mački, da se potika povsod? Super! Veliko mačk uživa v naročju svojega lastnika ali celo na njegovi rami. Lahko se zgodi, da vam čez nekaj časa takšen položaj mačke postane neprijeten. Zato je priporočljivo, da mački pripravite poseben prostor za spanje na mizi. Nasvet: Če imate veliko mizo, lahko nanjo postavite mehko okroglo posteljo za mačke. Tako bo vaša mačka vedno blizu vas. Tako se lahko nemoteno presedate na stolu in pretegnete. Kot tveganje pri delu pa upoštevajte, da lahko mačka tu in tam skoči na vašo tipkovnico.

Delo od doma z mačko: Ustvarjalni premori s tigrčkom

Ko že več ur zapored izpolnjujete tabele ali ste pravkar končali z zapletenim telefonskim klicem, vam bo pet minut ustvarjalnega premora odlično koristilo. Pri tem pa je vaša mačka odličen spremljevalec. Pograbite njeno najljubšo igračo (naj bo to žoga, mačja palica ali kar zmečkan kos papirja) in mačko pošljite na divji lov. S tem boste okrepili vez z vašo mačko, ki se bo po kratkem premoru z veseljem vrnila z vami na delovno mesto.

Pravila igranja pri delu od doma

Mačka se želi z vami igrati, vi pa nimate časa? Pomembno je, da vse igre začnete vi in ne vaša mačka. Tako mačko hitro odvadite prosjačenja. Če imate hišno mačko pa seveda poskrbite, da je dovolj zaposlena. To seveda vključuje različne igre in crkljanje. Osamljene mačke v stanovanju se lahko hitro dolgočasijo. Zato je priporočljivo imeti dve mački, ki se med seboj zabavata. Tako imate tudi več časa za delo. Mačke, ki lahko dostopajo do zavarovanega dvorišča ali narave, vas bodo pogosto prosile, da jih spustite ven.

Delo od doma z mačko © eak8dda / stock.adobe.com

Katere igrače so primerne za mačko?

Če se želite osredotočiti na delo, potrebujet emir. Kaj pa storiti, če se vaša mačka želi neprestano igrati? In to prav ta trenutek? Takoj zdaj! V tem primeru jo razveselite z zaposlitvenimi igračami. To so tiste igrače, s katerimi se mačka lahko zabava brez vaše pomoči. Spodaj je nekaj nasvetov za zaposltiev mačke:

Raznolikost naredi igrače še bolj zanimive. Če igračo za brskanje nadomestite z drugo igračo, ji bo mačka čez nekaj dni namenila več pozornosti.

Kako preprečiti mačji kaos na mizi?

Zlasti za mlade mačke velja, da jih zabava prav vse. Zato se ne jezite, če želi vaša mačka prevrniti stojalo s pisali, lovi miške na vašem zaslonu ali pa se igra s kabli. Pomembne dokumente pa seveda shranite na varno mesto. Mačka jih namreč lahko raztrga. Lahko pride tudi do tega, da vam mačka pobruha dokumente. Pri mladih ali nerodnih mačkah postavite lomljive skodelice z vročo tekočino na vrano mesto. To pomeni daleč stran od mačke. Radi kaj prigriznete ob delu? Bodite previdni, saj bodo prigrizki zanimali tudi vašo mačko. Pazite tudi v primeru, če ob tipkovnici hranite čokolado, saj je le-ta za mačke nevarna.

Delo od doma z mačko: Varstvo podatkov

Zlasti mlade mačke zelo rade poskakujejo po tipkovnici. Zato redno shranjujte svoje podatke. To velja tudi v primeru, če pisarno zapustite za kratek čas. Nekateri lastniki ne bodo takoj opazili sprememb, ki jih je natipkala njihova mačka, kar jim bo kasneje povzročilo še več nevšečnosti. Zato po premoru vedno preverite, ali je dokument še vedno shranjen.

Delovno mesto, varno za živali

Zlasti za mlade mačke obstaja tveganje, da pogoltnejo majhne dele ali prežvečijo kabel. Zato upoštevajte naslednje: sponke, radirke in nalivnike pospravite v predal, da jih vaš tigrček ne bo slučajno pogoltnil. Najboljši način za zaščito kablov računalnika, tiskalnike, interneta in ostalega je, da jih pospravite v cev za zaščito kablov. Sčasoma boste seveda lažje ocenili vedenje svoje mačke. Na začetku pa vselej velja, da mačke v pisarni ne puščate brez nadzora!

Želimo vam veliko zabavnega sodelovanja z vašo mačko!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
2 min

Mačja starost

Koliko znaša eno mačje leto v primerjavi s človeškim? Kako mačja starost vpliva na naše tigrčke in kako se jim posvetimo? Moramo spremeniti tudi hrano?
6 min

Maine Coon

Maine Coon je postal ena najbolj priljubljenih mačjih pasem na svetu. To je verjetno posledica njegove preprostosti, robustnosti in čudovitega značaja.

11 min

Bengalska mačka

Bengalska mačka je resnično edinstvena pasma mačke. Konec koncev je "hišni tiger" v pravem pomenu besede: vzreditelji te pasme stavijo na kanček divje mačke v krvi. Divje mačke-hibridi, kot sta bengalska mačka ali savannah, so novost v svetu vzrediteljev! Kaj naredi mačko-hibridno - in kaj morate upoštevati, če v dnevni sobi srečate divjo mačko? V našem portretu pasme boste našli odgovore.