Mačka naš vzornik: Kaj nas lahko mačka nauči

Mačka naš vzornik

Mačke so lahko čudoviti osebni trenerji, saj se lahko od njih marsikaj naučimo.

Prefinjenost, nadzorovane kretnje, eleganca – mnogi lastniki mačk svojega tigrčka občudujejo ravno zaradi teh lastnosti. Drugi pa imajo doma nerodne mačke, ki iščejo pozornost s svojim ljubkim, a glasnim mijavkanjem. Čeprav se nekatere mačke med seboj zelo razlikujejo, pa so številne vedenjske lastnosti značilne samo za mačke. In iz njihovega vedenja se lahko marsikaj naučimo. Preberite, kdaj je lahko mačka naš vzornik in kaj se lahko od nje naučimo.

Začnimo z jutranjo rutino

Po dolgem spancu se hektično spotaknete v dan? To za mačke nikakor ne velja! Prebujanje lahko nagradite s kratko mačjo jogo in se prijetno raztegnete. Ko se telo in duh prebudita, se naša mačka loti vsakodnevnih opravil.

Tudi nam lahko precej koristi sproščena jutranja rutina. Kaj pravite na pozdrav soncu pred jutranjih čajem ali kavo? Joga nas ohranja gibčne in nam omogoča sproščen začetek dneva. Branje časopisa, tek ali domači kosmiči lahko postanejo vaša najljubša osebna rutina, ki vas bo pozitivno navdihnila.

Iz fellnessa do wellnessa

Ko že govorimo o rutini: Ne pozabite na nego mačke. Naši tigrčki potrebujejo približno tri ure nege na dan. To pomeni, da se s svojim grobim jezikom umivajo in s tem ohranjajo dlako prožno ter spodbujajo krvni obtok.

Kako je pri tem lahko mačka naš vzornik? Da si vzamemo čas za svoje telo in zdravje! Za to ne potrebujemo več ur dnevno, temveč samo jasno odločitev: Želim narediti nekaj dobrega zase!

Če ste napeti, si privoščite masažo. Ali pa poskusite nov piling z obrazno masko in se sprostite ob dobri knjigi. Vaše telo se vam bo zahvalilo.

Mačka naš vzornik © onephoto / stock.adobe.com
Ko gre za sprostitev so mačke dober vzornik.

Mojstri za sprostitev

Ljubitelji mačk dobro vedo, da so mačke mojstri sprostitve. Ko si mačka poišče svoje mesto in se udobno namesti, nas pomirja že pogled nanjo. Vsekakor pa nam ni treba spati 16 ur na dan, kot to počnejo mačke. Vendar pa moramo poskrbeti vsaj za sedem do osem ur spanca.

V vsakdanje življenje vnesite majhne otoke sprostitve: S svojo mačko se udobno namestite na kavču in preberite kakšno knjigo. Telefon izklopite in se v miru sprostite.

Mačka nas nauči pristnosti

Mačke se ne pretvarjajo – niti za svojega lastnika. Če se jim česa ne ljubi, nam to jasno pokažejo. Tudi iz tega se lahko kaj naučimo. Vsekakor ni dobro, da bi cel dan kazali svoje kremplje. K dobremu počutju blagodejno vpliva poslušanje lastnik potreb in želja.

Preden naslednjič sprejmete dodatno delo kljub zasedenosti ali obisku prireditve, ki si je ne želite ogledati, si zapomnite naslednje: Rešitev je lahko tudi en preprost in jasen ”ne”.

Ohranimo veselje do igranja

Tudi najbolj umirjena in vzvišena mačka se ob pogledu na mačjo palico lahko spremeni v majhnega, navdušenega mucka. Lov na ta predmet bo v mački prebudil vsa čutila. Brezskrbno igranje je prava sprostitev v vsakdanjem življenju.

Od mačk se ne učimo samo z igranjem. Namesto palice za mačke si lahko najdete nove dejavnosti, kjer se popolnoma sprostite in zabavate. Kaj pravite na slikanje? Morda karate? Ali pa končno obiščete lokalno pevsko skupino, namesto da bi prepevali samo med prhanjem? Mačka nas nauči, da je dovoljeno prav vse – samo da se zabavamo!

Mačka naš vzornik © DoraZett / stock.adobe.com
Od mačk se ne učimo samo z igranjem.

Mačka nas nauči ostati radovedne

Tudi ta lastnost mačke nas opominja, da negujmo otroka v sebi: Mačke so radovedne. Kaj šumi tam v vrečki? Ponavadi nič drugega kot vrečka! In že to je nekaj zanimivega!

Ostanite radovedni – to ne velja samo za vrečke in podobno, temveč se lahko prenese na druge kulture in soljudi. Če mislite, da o nečem ali nekom veste prav vse, potem boste izgubili zanimanje.

Mačka naš vzornik: Potrpežljivost

Trava ne bo rastla hitreje, če jo bomo vlekli navzgor. Včasih težko prenašamo, da nekatere si stvari vzamejo svoj čas: Čakanje nam gre na živce. Tudi tu je lahko mačka naš vzornik! Če ste mačko že kdaj videli sedeti in čakati pred mišjo luknjo, potem ste videli pravega strokovnjaka na delu. Mačka je ostala osredotočena. S čakanjem varčuje svoje moči, saj ve, da bo miška slej ko prej prišla iz luknje.

Pa naj gre za dieto, učenje novega jezika ali usposabljanje: Ostanimo osredotočeni in ne pozabimo na svoj cilj. To se lahko naučimo od svoje mačke.

Veselimo se majhnih stvari

Več kot očitno je,  da so nekatere mačke prave dive. Vendar ne v primeru, ko gre za materialne stvari. Povsem vseeno jim je, ali njihova mačja postelja stane 15 ali 100 evrov. Glavno je, da je udobna. Mnogi ljubitelji mačk poznajo situacije, ki to samo še poudarjajo: Prejeli ste paket, mačka pa se nemudoma razkomoti v kartonski škatli. Že majhen kos zmečkanega časopisnega papirja lahko mačko zabava četrt ure. Od mačk se lahko naučimo uživati v vsakodnevnih majhnih stvareh.

Mačka naš vzornik © New Africa / stock.adobe.com
New Africa / stock.adobe.com Mačke se zelo veselijo majhnih stvari. Tudi mi se lahko naučimo veseliti se vsakodnevnih reči.

  

Živimo v trenutku

Mačko ne skrbi, kaj bo jutri, temveč živi v trenutku. Mi pa želimo vse načrtovati, da bi se kar najbolje zavarovali. Pogosto nas tudi skrbi, kaj bo jutri.

V bistvu je razmišljanje naprej koristna lastnost. Toda kako lepo je kdaj pa kdaj uživati v trenutku! Mačke lahko navdušijo tudi ljudi s kroničnimi boleznimi in jim za trenutek pomagati, da pozabijo na skrbi in živijo v trenutku. Če si vsak dan na ta način napolnite energijo, boste vsako jutro toliko bolj sveži.

Zaključek: Mačka naš vzornik

Primeri kažejo naslednje: Mačke so pravi umetniki, ki lahko marsikdaj nadomestijo svojega lastnika v vlogi trenerja. Seveda ni vsak vedenjski vzorec mačke primeren za naš vsakdan in ga ne bi smeli vzeti za zgled. Na splošno pa velja, da če zaupamo svojemu nagonu, smo na dobri poti. Mačke so zato dobri vzorniki.

Vir:

https://geliebte-katze.de/information/katzenhaltung/pflege-der-katze/

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne