Življenje z različnimi pasmami mačk

Življenje z različnimi pasmami mačk

Kako mačke navaditi eno na drugo?

Ste se odločili, da boste v stanovanje sprejeli še eno mačko in vas zanima, kakšno je življenje z različnimi pasmami mačk? Potrebovali boste veliko potrpežljivosti, saj se morata mački druga na drugo najprej navaditi. Ta nova situacija je vznemirljiva tako za vas kot za vašega novega ljubljenčka. Postopek navajanja na nov dom običajno traja dva meseca. Po fazi navajanja lahko velikokrat rešimo tudi nekaj težav, do katerih je prišlo na začetku. Pri fazi spoznavanja je povsem naravno, da bo prišlo do sikanja in tudi praskanja. Po približno treh tednih mački več ne bi smeli kazati premočne agresije. Čeprav so mačke običajno družabne, pa se tako kot ljudje včasih med seboj ne razumejo. Da bo vselitev prijetna tako za vas kot za vašo mačko, upoštevajte nekaj nasvetov ljubiteljev mačk.

Kakšno je življenje z različnimi pasmami mačk?

Obe mački lahko z isto brisačo pobožate po sencih in bradi, kjer se nahajajo žleze za vonj. Tako boste mački seznanili z vonjem druge mačke. Nova mačka se bo tako na nežen način navadila na vonje v hiši.

Nova mačka bo lažje premagala domotožje, če ji posteljo uredite na prijetni odeji, ki jo je uporabljala že v prejšnjem domu. Mačko, s katero že živite, lahko na novo mačko navadite tudi s pomočjo te odeje. Novo mačko lahko na vonj stare mačke navadite tudi preko praskalnega pohištva. Seveda pa poskrbite, da bo vsaka mačka imela svojo lastno posodo in mačje stranišče .

Obe mački pa tudi kastrirajte. V nasprotnem primeru lahko samci v obdobju parjenja zelo pritiskajo na samice. To lahko privede do sporov in drugih težav. In tudi do mladičkov. Ker se samci včasih ne obnašajo ravno prijazno do mladičkov, bi jih mačja mama morala na vse pretege braniti. Zaradi tega bi samica bila pod velikim stresom.

Če boste v stanovanje sprejeli mladička, je povsem običajno, da bo na začetku pokazal znake stresa, ki se lahko kažejo v obliki driske. Da bi zmanjšali morebiten stres pri mački, lahko uporabite umetne feromone. Na voljo so v feromonskih razpršilih. Z njimi lahko popršite praskalno pohištvo in mačjo posteljo. Pozor! Mačke ne škropite z razpršili! Preden mačke združite in jih začnete navajati eno na drugo, jih lahko k temu spodbudite z bachovimi kapljicami.

Življenje z različnimi pasmami mačk

Nasveti za življenje z različnimi pasmami mačk

  • Za pozitivno se je izkazalo, če mačke in njihovi lastniki v družino sprejmejo sorodne mladičke. Ko iz zavetišča posvojimo mačko, da bi ji dali nov dom, se moramo že tam prepričati, ali se bosta obe mački razumeli.
  • Če ste že prej imeli dve ali več mačk in ste zdaj eno od njiju izgubili, naj bo nova mačka po značaju podobna mački, ki je ni več. Tako se bosta obe mački hitro spoprijateljili.
  • Če pa je mačka bila edina žival v vašem stanovanju, pa poskrbite, da bo nova mačka približno istega značaja kot stara. Mirna perzijska mačka in samozavestna siamska mačka običajno ne gresta skupaj. Tudi pri evropski kratkodlaki mački in drugim mačka velja, da morate pred vselitvijo nove mačke preveriti njen značaj in se prepričati, ali se bo ujemala z vašo staro mačko. Kljub temu pa se značaja mačk lahko razlikujeta do določene mere
  • Nova mačka naj bo sprva vsaj štiri tedne v stanovanju in šele nato ji dovolite, da podrobneje razišče okolico. Po tem obdobju lahko mački pustite, da razišče dvorišče, pri tem pa jo imejte na povodcu .

Zanimivo in zabavno je tudi to, da lahko včasih naše mačke postanejo podobne tudi svojim lastnikom. Če boste upoštevali nasvete in ostali potrpežljivi ter ljubeznivi, vam bo nova mačka zagotovo prinesla veliko veselja.

Odkrijte našo ponudbo za mačke!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Mačji mladič – osnovna oprema in nasveti

Pričakujete novega mijavkajočega sostanovalca? Potem vam lahko samo čestitamo. Mačji mladič bo v vaš dom sigurno prinesel veliko veselja in ljubezni! Mačke so namreč edinstvena, samosvoja in čuteča bitja. Veliko mačk s svojimi finimi senzorji čuti, kako se počuti njihov gospodar in rade nudijo tolažbo, če lastniku ne gre najbolje. Njihova občutljivost in seizmografski čut sta tako izrazita, da čutijo fenomene, kot sta potres in nevihta, že preden nastopijo.