Lahko mačke sanjajo?

mačka sanja

Tudi mačke sanjajo - in svoje izkušnje predelujejo v sanjah.

Ste se kdaj vprašali, zakaj se vaša mačka med spanjem včasih tako nenavadno zdrzne? Zato, ker tudi mačke sanjajo. Več zanimivih dejstev o mačjem spanju lahko izvete v tem članku.

Spalne navade: Mačke spijo po obrokih

To lahko mačkam zavidamo: mačke spijo od 14 do 16 ur na dan. Majhni mucki in starejše živali spijo še več.

Tudi vreme ima pomembno vlogo. Če dežuje, mačke rade spijo dlje. Tudi pozimi preživijo več časa v spanju.

Za razliko od ljudi pa mačke spanec porazdelijo na obroke. Včasih so budne, včasih spijo.

Spalno vedenje hišnih in zunanjih mačk

Ker so krepuskularne živali, se običajno na lov odpravijo v zgodnjih jutranjih in večernih urah. Veliko zunanjih mačk ponoči pohaja naokoli, čez dan pa počiva.

Zlasti hišne mačke se prilagajajo dnevnemu ritmu svojih lastnikov. Ko so ti v službi, spijo – navsezadnje mačke v tem času ne bodo ničesar zamudile. Ko se ljudje vrnejo domov pa je čas za hrano, igro in crkljanje.

Stopnje spanja: Kako vemo kdaj mačka sanja?

V znanosti je zdaj splošno sprejeto, da vsi sesalci sanjajo. To velja tudi za mačke.

Podobno kot pri ljudeh, lahko mačji spanec razdelimo na dve stopnji. REM-spanec spremljajo sanje, medtem ko je stopnja ne-REM spanca brez sanj.

Stopnja REM-spanca ali globokega spanca: takrat mačke sanjajo

REM je kratica za “rapid eye movement” (hitro premikanje oči). Oči se za zaprtimi vekami premikajo naprej in nazaj. To ne velja le za oči, mačke namreč trzajo tudi z brki, tačkami ali repom. V tej fazi mačka sanja.

Stopnja globokega spanca traja približno sedem minut. V REM-spanju mačka skupno preživi približno štiri ure na dan.

Ne-REM spanec: stopnja brez sanj

Na tej stopnji so oči večinoma mirne. Mačka ne sanja, njena čutila pa so dovolj budna, da se lahko v nujnih primerih hitro odzove na nevarnost.

Ta stopnja traja približno pol ure. Mačka preživi približno deset do dvanajst ur na dan v ne-REM spanju.

© bmf-foto.de / stock.adobe.com
Mlade mačke potrebujejo še posebej veliko spanja.

Ali je dobro, da mačke sanjajo?

Nekatere mačke v sanjah trzajo kot da bi doživljale grozno nočno moro. Mnogi lastniki bi v takem primeru svojo mačko najraje zbudili. Vendar to ni dobra zamisel.

Zakaj imajo mačke nočne more?

Mačji možgani v sanjah predelajo izkušnje dneva. Morda v svoji sanjski deželi mačka preganja miško, nadleguje psa ali se crklja z lastnikom. Ali vaša mačka med spanjem včasih mljaska? Takrat najbrž sanja o slastnem obroku.

Ta proces je za duševno zdravje zelo pomemben, zato ga ne smemo prekiniti. Nekatere mačke se lahko odzovejo celo prestrašeno ali agresivno, če jih nenadoma prebudite iz spanca.

Idealno spalno mesto za mačko

Mačke so individualisti, zato se njihov okus razlikuje tudi pri izbiri prostora za spanje. Pomembno je, da svoji kosmatinki ponudite različne možnosti. Če imate več mačk, je še posebej pomembno, da ima vsaka od njih miren in udoben prostor za sprostitev.

Mnoge mačke najraje sanjajo ob človeku

Številne mačke rade zadremajo visoko na mačjem drevesu. Nekatere rade dremajo tudi v transportnem boksu. Vendar se vse mačke strinjajo glede ene stvari: človeška postelja je res dober kraj za spanje.

Viri:


Bärbel Edel
Profilbild von Magazin-Autorin Bärbel Edel

Sem novinarka in ljubiteljica živali. Že med študijem folkloristike sem raziskovala odnos med ljudmi in psi. Pred nekaj leti sem posvojila mačko iz zavetišča za živali v Münchnu. Elvis je razlog, da sem pričela pisati svoj blog o mačkah z naslovom "Lieblingskatze" in se pričela ukvarjati z živalmi tudi preko novinarstva. S svojimi članki želim ljudem pomagati do boljega razumevanja svojih hišnih ljubljenčkov.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne