Varnost mačke doma

Varnost mačke doma

Dremež v pralnem stroju je lahko za mačko zelo nevaren.

Za mačke ni nevaren samo cestni promet, temveč je lahko nevarno tudi njihovo lastno stanovanje. V članku preberite, katere so najpogostejše možne nevarnosti za mačko doma ter kako poskrbeti za njeno varnost!

Star pregovor pravi, da imajo mačke devet življenj. Čeprav še posebej veliko nevarnost predstavlja cesta, pa tudi stanovanje prinaša številna tveganja. Mačke so po naravi zelo radovedne živali. Še zlasti mladički si želijo vsega preizkusiti, povsod radi plezajo, pri tem pa popolnoma pozabijo na nevarnost.

Na srečo obstajajo možnosti, kako stanovanje pravilno zavarovati. Preberite, katere so najpogostejše nevarnosti in kako jih odpraviti.

Pazite na okna na kip

Nagnjena okna oz. okna na kip so za mačke lahko zelo nevarna. Ko se mačka poskuša prikrasti skozi odprtino okna, se lahko hitro zatakne. Čeprav se skuša rešiti, pa med premikanjem še bolj zdrsne v vedno ožjo vrzel. Obstaja nevarnost poškodb vratu, notranjih organov, paraplegije ali celo smrti.

Zato na vsako okno, ki ga želite nagniti, pritrdite varnostno mrežo.

V naši spletni trgovini najdete zaščito za okna.

Varnost mačke doma
Nezavarovano odprto okno je lahko nevarno.

Varnost mačke: Zavarujte balkon

Hišne mačke se zelo rade zadržujejo na balkonu, kjer jih čakata svež zrak in sonce.

Vsi poznamo rek, da mačke vedno pristanejo na nogah, četudi padejo z visoke višine. Žal pa se mačke pri padcu z balkona pogosto poškodujejo.

Če želite poskrbeti za varnost mačke doma, potem ne pozabite na balkon. V tem primeru boste potrebovali balkonsko mrežo, ki bo mačko obvarovala pred padcem.

V kolikor stanovanje najemate, se najprej pogovorite z lastnikom, če vam dovoli namestiti mrežo. Obstajajo pa tudi takšne mreže, pri katerih vam ne bo treba vrtati lukenj v zid.

V naši spletni trgovini zoohit boste našli različne balkonske mreže in druge pripomočke.

Strupene rastline

Rastline so odlična dekoracija za dom in mu dajejo posebno vzdušje. Toda številne sobne in balkonske rastline so za mačke strupene. Sem spadajo na primer priljubljene rastline, kot so božična zvezda, efeutute ali monstera.

Nekatere mačke rade grizljajo liste rastlin. Žal pa ne ločijo med strupenimi in nestrupenimi. Če zaužijejo škodljive rastline, ima to lahko hude posledice.

Znaki zastrupitve z rastlinami lahko vključujejo povečano slinjenje, težave pri požiranju, bruhanje ali drisko. Prav tako ima lahko mačka razširjene zenice, tresavico ali pa se prične opotekati.

Če opazite takšne simptome, potem takoj pojdite k veterinarju!

Izberite nestrupene rastline

Mački lahko ponudite lončke z mačjo travo ali mačjo meto in jo tako odvrnete od rastlin. Vsekakor pa je najbolje, da se povsem odpoveste rastlinam, ki bi lahko škodile vaši mački. Primerna alternativa je rastlina kentija.

Varnost mačke doma
Nekatere mačke rade grizljajo liste rastlin, čeprav so strupene.

Strupena živila

Za mačko niso strupene samo rastline. Strupena so lahko tudi živila, ki so na prvi pogled povsem nedolžna.

Avokado je na primer zelo zdrav za človeka, mačkam pa močno škodi. Avokado vsebuje persin, ki povzroči težave z dihanjem, edeme in lahko poškoduje srčno mišico.

Čokolada je nevarna tako za pse kot za mačke. Vsebuje namreč teobromin, ki napade živčni sistem in krvni obtok. Ena od možnih posledic je na primer odpoved dihal.

Drobnjak je podoben mačji travi in zato velikokrat pritegne mačke. Nekatere snovi v drobnjaku pa lahko uničijo rdeče krvne celice v mački. To privede do anemije, kar lahko v najslabšem primeru povzroči smrt.

Izčrpen seznam živil, ki so strupena za mačke, najdete v našem članku Nevarna hrana za mačke.

Hrano vedno shranjujte na varnem mestu

Če želite poskrbeti za varnost mačke doma, potem ne pozabite pospraviti čokolade in podobnih živil. Najbolje je, da v kuhinjo ali shrambo shranite vsa nevarna živila in ne puščate mačke tja brez nadzora.

Ob znakih zastrupitve mačko takoj odpeljite k veterinarju.

Kuhinja: Štedilniki in pečice so lahko nevarni

Če radi kuhate skupaj s svojo mačko, potem pazite, da vam ne skoči na štedilnik. Številne mačke so si opekle šape na vročih površinah.

Tudi vroča pečica predstavlja nevarnost opeklin, čeprav se je že delno ohladila; mačke jo bodo namreč videle kot svoj brlog. Brez da bi vedeli lahko mačko zaprete v pečico in jo tako zadušite.

Priporočamo vam, da po kuhanju na kuhalnik postavite lonec s hladno vodo. Prav tako vedno zapirajte pečico, ko je mačka v kuhinji, in jo pred uporabo preverite.

Preverite tudi pralne in sušilne stroje

Mačke se zelo rade skrivajo v votlinah. Pralni stroj, napolnjen s perilom, je zato še posebej udoben za mačke, čeprav so se že številne poslovile na ta način.

Mačka ne more nikakor preživeti v vklopljenem pralnem stroju, ki se napolni vodo in se neprestano vrti. Sušilni stroji so enako nevarni.

Pred vklopom vedno preverite vsebino stroja. Mačko lahko med oblačili hitro spregledate, zato upoštevajte naslednje pravilo: Mačke ni med perilom, če se potika drugod po stanovanju.

Kopalnica: Nevarnost odprte školjke

Stranišča so za nekatere mačke še posebej zanimiva – bodisi zato, ker jim ta »čudna stvar« vzbuja radovednost, bodisi pa zato, ker preprosto iščejo vodo.

Odprta straniščna školjka je lahko za mačko smrtonosna past. To še posebej velja za mlade mačke. Mladiček, ki pade v školjko, se sam ne bo znal rešiti iz nje. Če pomoč ne prispe pravočasno, se bo utopil.

Zato vedno zapirajte pokrov stranišča. Prav tako prosite goste, naj za seboj zaprejo straniščno školjko.

Varnost mačke doma
Mačke nikoli ne puščajte brez nadzora, da se igra z dolgimi trakovi.

Varnost mačke doma: drugi previdnostni ukrepi

  • Mačke nikoli ne puščajte brez nadzora, da se igra z dolgimi trakovi ali mačjimi palicami. Obstaja nevarnost, da se mački med igro vrvica ovije okrog vratu in jo zaduši.
  • Vroč likalnik postavite na varno mesto, da se ohladi in tako preprečite, da bi si mačka opekla smrček.
  • Svoja zdravila shranjujte na varnem mestu.
  • Posebej požrešne mačke bodo morda brskale po smetnjaku, da bi našle kaj za pod zob. Poskrbite za varnost mačke in smetnjak vedno čvrsto zaprite. Tako se mačka ne bo dokopala do morebitnih nevarnih ali strupenih stvari.
  • Nekatere mačke rade grizljajo plastično folijo. Če je vaša mačka ista, potem pospravite plastične vrečke in ostanke folij.
  • Še ena nevarnost v stanovanju predstavljajo električni kabli, ki jih lahko mačka med igro pregrizne. V tem primeru lahko kabel zavarujete s kabelsko cevjo.

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov boste ustrezno poskrbeli za varnost mačke doma. Tako bo vaša mačka imela devet dolgih življenj.

Viri:
https://www.gartenjournal.net/monstera-giftig-fuer-katzen
https://www.tierklinik.de/ratgeber/giftige-lebensmittel-fuer-hund-und-katze/schnittlauch-und-baerlauch

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne