Zakaj mačka označuje in kaj narediti?

Mačka označuje svoj teritorij: zakaj in kaj narediti?

Označevanje z urinom je pravzaprav naraven način komunikacije med mačkami. Ko pa mačka označuje v stanovanju in svoj vonj pušča po stenah, pohištvu ali oknih, je to za lastnika zelo neprijetno. Zakaj mačka označuje in kaj narediti?

Čeprav se nam zdi zabavno, ko mačko gledamo, kako zunaj označuje predele ograje in s tem drugim mačkam sporoča svojo prisotnost, pa takega vedenja v stanovanju ne želimo. Navsezadnje pa mačji urin tudi grozno zaudarja in lahko dolgoročno postane resen problem tudi za človeški nos. Zakaj nekatere mačke označujejo v stanovanju? Kaj nam hočejo s tem sporočiti? Mačke v stanovanju naj ne bi označevale svojega teritorija. Navsezadnje označenemu teritoriju ne bo nasprotovala nobena druga mačka (razen v gospodinjstvih z več mačkami). Ali?

Vzroki za označevanje z urinom

A označevanje je veliko bolj zapleteno. Označevanje ni vedno povezano s teritorialnim sporom. Nekoč je veljalo, da mačke s svojim urinom zaznamujejo le svoje območje. Danes pa znanstveniki domnevajo, da mačke z označevanjem med seboj tudi komunicirajo.

Označevanje kot način komuniciranja

Mačji urin služi kot nekakšna vizitka, ki o mački veliko razkrije. Samo predstavljamo si lahko, kaj si mačke med seboj s tem sporočajo, verjetno pa bodo ena drugi pokazali, kdo so (mačka ali maček), kdaj so bili tam, ali so zdravo ali pod stresom in ali so se pripravljeni pariti oz. hočejo imeti mir.

Označevanje kot znak razmnoževanja

V primerjavi s kastriranimi oz. steriliziranimi mačkami, nekastrirani samci najpogosteje označujejo. To pomeni, da pri označevanju ponavadi gre za razmnoževanje. Mački želijo sosednjo mačko opozoriti nase in ji to tudi sporočiti: ”Pripravljena sem!” Urin vsebuje tudi podatke o spolnem statusu mačke in naj bi spodbudil pripravljenost samic na parjenje.

Označevanje za določitev teritorijev

Ne drži vedno, da želijo mačke oz. mački s svojim urinom privlačiti nasprotni spol. Včasih gre dejansko za označevanje teritorija. Z urinom signalizira svojo konkurenco: ”Ta prostor je moj! Tace stran!” Zunaj na primer obstaja bogato lovišče in miren kraj za počitek pod senco. V stanovanju ima mačka svoj prostor za hranjenje, kavč in udobno počivališče. Gre za veliko krajev, ki so primerni za označevanje. Toda ne označujejo samo nekastrirane mačke, temveč tudi kastrirane.

Označevanje zaradi stresa

Včasih pa mačka v stanovanju označuje, brez da bi s tem želele označiti svoj teritorij ali pa pritegniti druge mačke. To se običajno zgodi iz negotovosti, stresa in vznemirjenja. Tudi če se mačke tega same ne zavedajo, pa pri uriniranju podzavestno zmanjšujejo stres. Označevanje je torej nekakšna vrsta sprostitve. To vedenje ponavadi sprožijo nezadovoljene potrebe: Mačka želi ven, vendar vrata ostajajo zaprta. Mačka je lačna, toda njena posoda s hrano ostaja prazna. Hočejo biti na samem in imeti svoj mir, toda v stanovanju poteka divja zabava. Toda spremembe v navad lahko mačke prestrašijo in pri njih povzročijo stres: Selitev v novo hišo, obnova stanovanja, nov kavč, nova preproga ali rojstvo otroka. Včasih so dovolj že podrobnosti, na primer uporaba novega peska za mačje stranišče, drugačen vonj v stanovanju (npr. stara športna oblačila) ali menjava hrane za mačke.

Mačka označuje svoj teritorij: zakaj in kaj narediti?

So mačke, ki označujejo, umazane?

Prva misel lastnikov mačk, ki prvič odkrijejo mačji urin v domu, je: Moja mačka je nečista. Med nečistostjo in označevanjem so velike razlike. Vzroki za nečisto vedenje so večinoma povezani s straniščem za mačke; npr. svež pesek, stranišče je postavljeno na neprijetnem in hrupnem mestu, morda pa mačke svoje stranišče zelo redko uporablja oz. ga lastnik čisti z neprijetnim detergentom. Pri označevanju ni nujno, da mačka v stanovanju zanemari svoje stranišče. Številne mačke, ki označujejo, še naprej uporabljajo svoje stranišče. Medtem ko nečiste mačke iščejo stranišče na preprogi, kavču ali postelji, pa pri označevanju ne gre za uriniranje temveč za komunikacijo. Različni vzroki zahtevajo različne ukrepe: Da bi dolgoročno v stanovanju odpravili vonj po urinu, se prepričajte, ali vaša mačka v stanovanju označuje mesta ali pa je nečista.

Kako vem, da moja mačka označuje?

Med označevanjem bo v stanovanju manj urina kot pa pri nečisti mački. To seveda ne velja za vse mačke, zato med nečisto mačko in označevanjem ne moremo vedno razlikovati med na podlagi količine urina. Če gre za nečistočo ali označevanje pa najlažje prepoznamo tako, da opazujemo držo svoje mačke. Medtem ko mačka pri uriniranju nekoliko poklekne (tega ne počnejo vse mačke!) in na vse možne načine skuša zakopati svoje sledi, se pri označevanju vede povsem drugače. Nato povoha mesto, ki ga želi označiti, se z zadnjim delom telesa približa, dvigne svoj tresoči rep, stopi na konice zadnjih nog in skoraj vodoravno razprši svoj urin. Za razliko od običajnega uriniranja pa pri označevanju urin potuje v vodoravni ravni in pristane na steni, vratnem okvirju ali na zadnji strani kavča, preden na koncu zdrsne navzdol.

Če mačke pri dejanju ne ujamete in šele pozneje odkrijete lužo na tleh, preverite tudi sosednja območja glede sledi urina. Čeprav urin pri nečistih mačkah običajno najdemo na vodoravnih površinah, kot so preproga, postelja in kavč, pa mačke označujejo predvsem navpične predmete, kot so okna, vrata, zavese, zidovi, nogače miz in stolov.

Prvi korak pri označevanju z urinom: Obiščite veterinarja

Če v stanovanju odkrijete več urina svoje mačke, vam priporočamo, da obiščete veterinarja. Morda pa je nečistočo in označevanje pri mačkah povzročila kakšna zdravstvena težava, npr. okužba sečil. Preden sprejmete ukrepe za preprečevanje označevanja, najprej preverite, ali je vaša mačka povsem zdrava.

Kako preprečim, da mačka v stanovanju ne bo označevala?

Ste prepričani, da vaša mačka v stanovanju označuje in ni nečista? Nato ste že storili prvi korak in se morate zdaj lotiti vzrokov za označevanje. Žal pa je lahko vzrokov res veliko in jih zagotovo ne boste odpravili kar čez noč. Še posebej, ko vaša mačka označuje, ker je vznemirjena, saj ne morete vedno preprečiti stresne situacije. Včasih zadev ne moremo vrniti v prejšnje stanje, novega kavča pa ne moremo zamenjati s starim. Kljub temu pa lahko nekaj storite, da se bo vaša mačka doma počutila udobneje. Nekaj vseeno drži: Sproščena mačka veliko redkeje označuje kot pa mačka, ki je pod stresom.

Izboljšajte dobro počutje svoje mačke

Ne glede na sprožilec stresa pri mačka in s tem potrebe po označevanju, pa vaša mačka sedaj potrebuje več varnosti! Če mačko zaradi njenih dejanj kaznujete, boste s tem le povečali njeno negotovost in tudi pogostost označevanja. Zato mački raje namenite več pozornosti, se poigrajte z njo, jo pobožajte in ostanite ob njeni strani. Seveda, če vam to dovoli. Vendar ji hkrati omogočite možnost, da se lahko kadarkoli umakne.

Dobre rezultate lahko dosežemo tudi s posebnimi električnimi razpršilniki vonjav ali dišavami. Gre za sintetične feromone v stanovanju, torej telesne vonjave, ki spodbujajo dobro počutje mačk. Feromoni mačje mame, ki ga mati daje svojim mladičem, žival podzavestno pomirja in sprošča. Tako lahko tako občutno zmanjšate raven stresa. Če je le mogoče, se hkrati izogibajte vsemu, kar bi lahko prestrašilo ali zmedlo vašo mačko. Še naprej uporabljajte star pesek, mački ne ponujajte drugačne hrane, pospravite pohištvo in oblačila z močnim vonjem, ne prirejajte preglasnih zabav. Mačka je lahko zelo občutljiva na takšen hrup in vonj.

Poskrbite za potrebe svoje mačke

Ključno je, da prepoznate potrebe svoje mačke in se jim pravočasno posvetite, preden postanejo prevelike in mačka v stanovanju začne označevati svoja mesta. Če imate potepuško mačko, jo izpustite iz stanovanja, kadar si to želi. Če vas mačka to prosi, ji to tudi omogčite. Poskrbite, da bo stranišče vaše mačke čisto in nameščeno na mirnem mestu, kjer lahko mačka v miru opravi svojo potrebo. Če vaša mačka veliko prosjači za hrano in je morda lakota povzročila, da tako rada označuje, premislite o prehrani vaše mačke. Naravno prehranjevanje mačk je sestavljeno iz pogostih manjših prigrizkov in nekaj velikih obrokov. Lahko pa tudi dnevno količino hrane razdelite na več obrokov, če tega še niste storili, in mački ponudite več manjših obrokov ter s tem znižate stres in lakoto.

Mačka označuje svoj teritorij: zakaj in kaj narediti?

Ustvarite prostor za umik za mačko v stanovanju

Veliko mačk ima rada tudi mir. Iščejo območje, ki pripada samo njim: svoje mačje stranišče, majhen tunel pod posteljo, v omari, za kavčem ali miren kotiček v kleti. Zlasti v gospodinjstvu z več mačkami se mačke rade prepirajo o svojem teritoriju, kar se velikokrat konča z označevanjem. Če imate več mačk, po potrebi povečajte število mačjih stranišč, poskrbite za več mirnih prostorov za umik in jih med seboj tudi bolje ločite. Če vas pogosto obiskuje sosedova mačka in s tem moti vašo mačko, ji skušajte dostop nekoliko omejiti. To pomaga tudi, če je označevanje pogojeno s slo po razmnoževanju pri nekastrirani oz. nesterilizirani mački. Nekatere mačke rabijo zasebnost tudi zunaj, da se lahko ločijo od konkurence v svoji hiši.

Redno pospravljajte, da se bo mačka v stanovanju dobro počutila

Drug način za omejitev označevanja je, da ne pretiravate s čiščenjem hiše. Močno odišavljena čistilna sredstva, ki vsebujejo klor ali amonijak, so škodljiva za okolje in hkrati preobčutljiva za našo mačko. To bi povečalo njihovo potrebo po prekrivanju neprijetnega vonja z znanim vonjem po urinu. Mačke svojega vonja ne puščajo za sabo samo z urinom. Ko se mačka z glavo drgne ob pohištvo ali ljudi, to pomeni, da s tem raznaša svoje vonjave in se počuti kot doma. Če označeno mesto vsakič umijete z agresivnim čistilnim sredstvom, boste morda uspešno odstranili sledi urina. To pa seveda ne pomeni, da morate svoje stanovanje zanemariti. Mačke so izjemno čiste živali in ne marajo nečistih kotičkov. Pri čiščenju uporabljajte samo vodo ali čistila brez vonja. To velja zlasti za redno čiščenje mačjega stranišča in menjavo peska.

Kaj narediti, ko nič ne pomaga?

Včasih traja nekoliko več časa, preden zgoraj navedeni ukrepi začnejo uspešno delovati proti označevanju. Še posebej mačke, ki že dlje časa označujejo, se temu ustaljenemu vedenju težko uprejo. Zato bodite potrpežljivi! To seveda ne pomeni, da ne smete ukrepati glede označevanja. Če je mogoče, se bolj posvetite svoji mački in njenim potrebam, namenite ji več pozornosti, kupite feromonsko razpršilo in poskrbite, da se bo mačka v stanovanju počutila prijetno.

Žal pa včasih zadeve ne moremo rešiti včasih kljub najboljšim prizadevanjem. Če vaša mačka ni kastrirana oz. sterilizirana in spolni hormoni sprožijo slo po označevanju, se z veterinarjem pogovorite o kastraciji. Lahko traja tudi nekaj tednov, preden kastrirane oz. sterilizirane mačke pozabijo na spolno vedenje in prenehajo označevati. Če je vaša mačka ali maček že starejši in je označevanje živali že prišlo v navado, pa sama kastracija ali sterilizacija zadeve pogoste ne more rešiti. Če kastracija za vašo mačko ni rešitev (npr. vaša mačka je že dlje časa kastrirana) in težave z označevanjem ne znate rešiti, potem vam priporočamo, da poiščete pomoč strokovnjaka. Pogovorite se z veterinarjem ali se obrnite na strokovnjaka. S tem lahko problematično označevanje tudi hitreje rešimo.

Želimo vam vse najlepše in prijetno ter čisto bivanje s svojim majhnim tigrom.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne