Življenje mačk po koronavirusu

Vsakdanje življenje mačk po koronavirusu

Med pandemijo koronavirusa je večina ljudi čas preživljala doma: delo od doma namesto v prostorih podjetja, ogled filmov s kavča namesto v kinih, naročanje hrane preko spleta namesto nakup v trgovini … Zdaj, ko se ukrepi počasi sproščajo, smo znova čedalje več zunaj. Iz karantene nazaj v vsakdan – kako bo to vplivalo na naše hišne ljubljenčke? Preberite naše nasvete o tem, kakšno je lahko vsakdanje življenje mačk po koronavirusu.

Mačka – žival navade

Lastniki mačk, ki so dan za dnem delali od doma, verjetno poznajo presenečen izraz na obrazu svoje mačke. Včasih se jim je celo zazdelo, da mačko motijo s svojo neprekinjeno prisotnostjo doma. Nič čudnega. Naše mačke so živali, ki se navajajo na okoliščine. Cenijo dnevne obrede, zaradi katerih se počutijo varne. K temu spadajo tudi ure, ki jih preživijo brez ljudi. To hkrati pomeni tudi to: Če se je tigrček navadil, da je njegov lastnik ves čas doma, ne bo več hotel biti brez njega. Seveda so mačke precej bolj samostojne v primerjavi s psi in si same najdejo zaposlitev. To zadeva predvsem potepuške mačke. Kljub temu pa nekatere mačke ne morejo zlahka prenesti takšne spremembe. Je vaša mačka ena izmed takih?

Znaki, da je mački ob koncu karantene hudo

 • mačka se postavi pred vrata in mijavka, ko zapustite svoj dom
 • praska po tapetah ali vratih
 • mačka je nečista (v tem primeru se vedno obrnite na veterinarja)
 • mačka vas napade, ko se usmerite proti vhodnim vratom
 • moti vas ponoči, kadar spite
 • deluje neuravnovešeno in pogosteje mijavka

Kaj storiti, če mačko po karanteni zajame ločitvena tesnoba ali doglčas? Preberite si naše nasvete!

Kako zadeve najbolj omilimo?

Ne glede na to, ali vas je karantena ali zlomljena noga prisilila, da ste večino časa doma: v obeh primerih imate več časa, ki ga lahko preživite s svojo mačko. Toda med igranjem si vzemite tudi nekaj odmorov. Za mačko se včasih ne zmenite, ko se želi igrati z vami. Prav tako se z njo ves čas ne crkljajte. Na ta način boste vsak dan osrečevali svojo mačko, ne boste pa postali njena glavna skrb. Neodvisne mačke se hitreje privadijo na čas po karanteni.

Počasna sprememba

Včeraj karantena, danes v pisarno, po službi pa v restavracijo? To ni dobra zamisel, če imate doma mačko. Najprej jo počasi znova navadite, da ostane sama doma. Po celem dnevu v službi je bolje, če se po koncu vrnete takoj domov in se s prijatelji pač ne srečate – počakajte vsaj nekaj dni, preden mačko pustite samo doma. Lahko pa srečanje prestavite na svoj balkon ali dvorišče.

Novi obredi

Številni lastniki mačk so se s svojim ljubljenčkom med karanteno ukvarjali veliko več. Z novimi obredi lahko mački pomagate, da se znova navadi na običajni vsakdan v vašem stanovanju. Kaj pravite na še nekaj minutk igranja pred spanjem? Številne mačke se zelo rade crkljajo na kavču. Vzemite si več časa za svojega tigrčka. Skupni obredi bodo oblikovali vaš dan v času po karanteni in mački dali občutek varnosti.

Ima vaša mačka družbo?

Če imate dve mački, potem zagotovo veste, da mačke navsezadnje niso samotarke. Večina hišnih mačk uživa bolj kakovostno življenje, če živi z drugo pripadnico svoje vrste. Če skupaj živita dve mački in se med seboj dobro razumeta, potem ste lahko dlje časa od doma. Če pa najamete mačjo varuško, potem pa se lahko odpravite tudi na daljše počitnice. Se vaša edina hišna mačka dolgočasi, medtem ko čaka na vaš povratek iz službe v času po karanteni? Potem je morda rešitev, da ji ponudite dodatno družbo. Če mačka ni dobro socializirana in je že več let edina mačka v gospodinjstvu, potem je lahko naknadna socializacija precej zahtevna. Mlajša in bolj odprta mačka se bo veliko lažje ujela z novim sostanovalcem. Strokovnjaki za zaščito živali ali rejci vam lahko svetujejo, katera pasma mačke bi v tem primeru bila primerna. Druga mačka naj bi bila stara približno enako kot prva in naj bi imela podoben značaj.

Vsakdanje življenje mačk po koronavirusu

Mačja loputa za mačke, ki živijo zunaj

Potepuške mačke so manj odvisne od tega, kdaj in kako dolgo je njen lastnik doma. Razen, če nimajo mačje lopute. Če mačko pustite ven samo takrat, kadar ste doma, lahko to v času po karanteni privede do določenih težav. V vsakem primeru je dobro premisliti o samodejno nastavljivi loputi za mačke. Obstajajo različni modeli loput, ki se odprejo samo za vašo mačko, drugim neželenim obiskovalcem pa vstop preprečijo. Nekatere lopute lahko časovno nastavite, da bodo mački omogočale vstop in izstop samo ob določenih urah oz. ji omogočale gibanje samo v eni smeri. Obstajajo tudi prilagodljive lopute za mačke, ki jih lahko nadzorujete z aplikacijo na telefonu. Na ta način boste vselej vedeli, kje se vaš ljubljenček nahaja. Večina potepuških mačk tako ne bo popolnoma odvisna od svojega lastnika.

Preprečite ločitveno tesnobo pri novo posvojenih mačkah

Ste med karanteno koronavirusa posvojili mačko? V tem primeru morate biti pozorni na počasen prehod iz karantene na običajno življenje. Posebej zapleteno je lahko takrat, kadar mačka nikoli ni bila sama, saj je vedno nekdo bil doma z njo. Zato tu tudi velja, da naj bi vsaka hišna mačka imela mačjega sostanovalca. Tako je ne bi zagrabila ločitvena tesnoba. Ali še kljub temu slutite, da se vaša mačka ne počuti dobro, kadar ste zdoma? Potem morate mačko čimprej navaditi, da ostane sama doma. Napredujte z majhnimi koraki in se izogibajte običajnim ”opozorilom”, ki bi kazali, da jo boste zapustili. Vzemite na primer ključe in plašč ter se namesto do vhodnih vrat odpravite v kuhinjo. Nato nenadoma za nekaj minut zapustite stanovanje brez svoje opreme. Počasi čas podaljšujte.

Nasveti za vsakdanje življenje mačk po koronavirusu:

 • med izolacijo oz. karanteno se ne osredotočajte v celoti na mačko
 • dovolj časa se z njo igrajte in crkljajte
 • pri samskih hišnih mačkah premislite o posvojitvi druge mačke
 • pri dolgotrajnih vedenjskih težavah se posvetujte z veterinarjem
 • antistresna feromonska razpršila lahko mačko umirijo
 • hišno mačko zaposlite z lepim mačjim drevesom
 • potepuške mačke razveselite z mačjo loputo, da postane bolj samostojna
 • mačko počasi navadite samote
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne