Mačja ovratnica z zvončkom: Škodljiva za mačke?

Mačja ovratnica z zvončkom

Ali res potrebujemo mačjo ovratnico z zvončkom?

Da bi zaščitili ptice na svojem dvorišču, nekateri lastniki mačk svojemu ljubljenčku nadenejo mačjo ovratnico z zvončkom. Upajo, da bo cingljanje zvončka opozorilo ptice na mačko. Vendar pa mačja ovratnica z zvončkom ni dobra zamisel.

Mačja ovratnica z zvončkom: Ali res zavaruje ptice?

Hišne mačke običajno ne lovijo drugega kot muhe in pajke. Zunanje mačke pa medtem domov prinašajo večji plen, ne samo miši. Lastnikom običajno ni ravno prijetno, ko jim njihova mačka domov prinese mrtvo ali napol mrtvo ptico.

Rešitev za to se zdi precej očitna: Mačja ovratnica z zvončkom, ki jo mački nadenemo okrog vratu. Zvonec naj bi morebitne žrtve opozoril na plenilca in jih tako obvaroval. Toda ta rešitev je pravo mučenje za mačke. Poleg tega ni ravno primerna za zaščito ptic.

So zvončki za mačke škodljivi?

Zvončki so za mačke dejansko škodljivi. Mačke slišijo do štirikrat bolje od ljudi. Nenehno cingljanje zvonca predstavlja za živali neizmerno breme in lahko pri mački povzroči stres.

Zelo občutljiv sluh

Mačke slišijo bolje od nas. Ljudje lahko slišimo tone do 20.000 Hz, odrasle mačke pa do 65.000 Hz, mačji mladički pa celo do 100.000 Hz.

Mačke prav tako bolje zaznavajo intenzivnost zvokov kot pa ljudje: Piskanje miške lahko namreč zaznajo tudi do 20 m stran. Strokovnjaki ocenjujejo, da mačke slišijo tri do štirikrat bolje kot ljudje.

Mačja ovratnica z zvončkom: Pravi tinitus oz. šumenje v ušesih

Celo majhen zvonček zveni tri do štirikrat glasneje za nežna mačja ušesa. Še toliko huje je, da se zvonček nahaja blizu glave mačke. Mačka je temu zvoku neprekinjeno izpostavljena 24 ur na dan in v najslabšem primeru sedem dni na teden. Mački lahko to povzroči neprestano šumenje v ušesu oz. tinitus.

Mačja ovratnica z zvončkom © valleyboi63 / stock.adobe.com
Mačke zelo dobro slišijo. Nenehno zvonjenje zvonca je za mačko kot tinitus.

Kako nevarna je mačja ovratnica z zvončkom?

Tudi sama ovratnica je lahko zelo nevarna za mačko. Za mačko ni le neprijetna ali moteča, temveč je lahko tudi življenjsko nevarna, saj lahko mačko zaduši.

Nevarnost zadušitve krvnega obtoka

Številne mačke so se zelo poškodovale, ko so si skušale sneti ovratnico. Nekatere so s prednjo taco stopile skozi ovratnico in se niso več znale osvoboditi. V nekaterih primerih lahko pride tudi do tega, da se mački ovratnica stisne med nadlahtnico in vrat ter jo globoko zareže.

Če si s tem prekine pretok krvi v taco, jo moramo v najslabšem primeru amputirati. Seveda samo, če mačka v tem stanju pride domov živa in jo lahko odpeljemo k veterinarju.

Nevarnost zadavljenja

Včasih se mački ovratnica zatakne v ustih ali pa se z njo ujame na vejo in se ne more več rešiti. Nato ji grozi mučna smrt zaradi zadavljenja.

Pri mačjih mladičih, ki iz neznanega razloga ne morejo najti poti domov, obstaja tudi nevarnost, da se jim ovratnica zaraste v vrat in počasi stisne grlo.

Varnostne ključavnice ne delujejo vedno

Zaradi teh razlogov se na splošno izogibate ovratnicam – ne le mačji ovratnici z zvončkom. Nevarne so tudi ovratnice z varnostno ključavnico, ki jih v nujnem primeru tudi včasih ne moremo sneti.

Mačja ovratnica z zvončkom: Ne pomaga zaščititi ptice

Mačja ovratnica z zvončkom ni le mučenje za mačke, temveč ne pomaga ravno zaščititi ptic.

Številne vrst ptic imajo svoje glasove in se medsebojno opozarjajo na nevarnost. Vendar zvonjenja sploh ne dojemajo kot opozorilni znak.

Če se mačka približa gnezdu z mladimi pticami, jih zvonček ne bo odgnal, saj običajno še nimajo peruti ali pa ne znajo leteti.

Obstaja veliko zgodb, kako so se mačke z zvončkom naučile loviti. Ko se prikradejo do plena, so tako tihe, da se zvončka sploh več ne sliši.

Sklep: Mačja ovratnica z zvončkom ima številne pomanjkljivosti

Čeprav se vam mačja ovratnica z zvončkom zdi ljubka ali domnevno uporabna, morate dobro počutje mačke postaviti na prvo mesto.

V najboljšem primeru bo nenehno zvonjenje zvonca mačko motilo. V najslabšem primeru pa ji lahko ovratnica celo ogrozi življenje. Tega dodatka za mačko torej nikakor ne potrebujete, še posebej, ker ne pomaga niti pri zaščiti ptic.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne