Dvobarvne mačke: Mačke v smokingu

dvobarvne mačke

Dvobarvne mačke zgledajo, kot da bi nosile smoking.

Zaradi posebnega vzorca dlake zgledajo dvobarvne mačke, kot če bi nosile smoking: Imajo pretežno črno dlako, toda prsi, vrat in trebuh so beli. Tudi tačke so bele. Povedali vam bomo, od kod izvira njihovo ime in kako so prišle do svojega elegantnega izgleda.

Kaj pomeni izraz dvobarvna mačka (angl. tuxedo cat)?

Dvobarvne mačke so prvič poimenovali v angleško govorečih deželah, kjer so tem črno-belim mačkam nadeli ime ”tuxedo cats”. ”Tuxedo” je angleški izraz za smoking.

Dvobarvne mačke namreč izgledajo tako, kot če bi nosilec eleganten smoking. Hrbet, boki, glava, rep in noge so pretežno črni. Včasih so tu in tam popacani z belo barvo. Konice repa je vedno bela.

Bel trebuh in vrat pa spominjata na belo srajco ”Popolno oblečena” dvobarvna mačka nosi še bele rokavice in ima štiri bele šape.

Dvobarvne mačke niso samostojna pasma

Dvobarvne mačke niso samostojna pasma mačk. Za svojo zanimivo obarvanost se lahko zahvalijo čistemu naključju. Do zdaj še nobenemu rejcu ni uspelo načrtno vzrediti mačke z vzorcem smokinga. Vzorec se pojavi tako pri dolgodlakih kot pri kratkodlakih makah, na primer pri evropski kratkodlaki mački, perzijski mački ali Maine coonu.

Ta posebna obarvanost se lahko pojavi tudi pri drugih živalih, kot so psi in zajci.

Inteligentne in prijazne

Te elegantne mačke so ponavadi zelo prijazne. Menda naj bi bile tudi za 200 odstotkov inteligentnejše od drugih mačk.

dvobarvne mačke
Majhna dvobarvna mačka z belimi ''brki''.

Značilnosti dvobarvne mačke

Niso vse črno-bele mačke dvobarvne ”smoking” mačke. Za to poimenovanje morajo nositi ”praznično obleko”. O dvobarvni smoking mački govorimo šele takrat, kadar njena obarvanost spominja na smoking. Upoštevati moramo naslednje značilnosti:

  • Črna barva dlake mora očitno prevladovati.
  • Večji del glave, vključno z ušesi, mora biti črni.
  • Vrat, prsa in trebuh morajo biti beli.
  • Vse štiri šape morajo biti bele (rokavice).

Kako pride do takšnega obarvanja dlake?

Vzorec in barvo dlake določajo geni mačke. Pri dvobarvnih mačkah gre v osnovi za črno mačko, katerih bele lise so nastale zaradi genske napake.

Preprosto povedano, mačka ima premalo črno pigmentiranih celic, da bi lahko celotno dlako obarvala v črno. Ostali del dlake zato nadomestijo bele celice. Tako nastanejo beli predeli.

Vzorec smokinga nastane, ko mačji zarodek še vedno raste v maternici: Črne celice nastajajo na zadnji strani zarodka in se od tam širijo po telesu. Ker so črne barvne celice počasnejše od belih, jim ne uspe obarvati celotnega telesa. Trebuh in drugi deli telesa, obrnjeni stran od hrbta, ostanejo beli.

Natančna porazdelitev črno-belih površin se razlikuje od mačke do mačke. Čeprav vse dvobarvne mačke nosijo podobno obleko, pa nobena ni povsem enaka.

Kje lahko kupimo dvobarvno mačko?

Mačke s smokingom lahko najdemo vsepovsod: Pri rejcih, v zavetišču ali celo na kmetiji. Če se na pot podamo s široko odprtimi očmi, bomo kaj kmalu opazili mačko, ki nosi eleganten smoking.

Cena dvobarvne mačke temelji na ceni, ki bi jo običajno plačali za dvobarvno mačko iste pasme.

Znane dvobarvne mačke

Tudi nekaj znanih risanih mačjih junakov nosi smoking: Med njimi je tudi maček Felix, katerega začetki sežejo v dobo nemih filmov. V smoking je oblečen tudi Silvester, ki se vedno zaman trudi uloviti kanarčka Tweetyja.

V računalniško animiranem Disneyjevem filmu Bolt istoimenski pes iz Hollywooda v New Yorku sreča mačka Mittensa s smokingom. Seveda pa tudi Tom iz Tom & Jerry nosi smoking, vendar v sivi različici.
G. Mistoffelees igra pomembno vlogo v muzikalu Cats in narisan maček v smokingu oglašuje mačjo hrano Felix.

V Beli hiši je živel verjetno najbolj znan pravi maček s smokingom. Imenovali so ga Socks in je pripadal ameriškemu predsedniku Billu Clintonu.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne