Je pasja hrana primerna za mačke?

je pasja hrana primerna za mačke

Je pasja hrana primerna za mačke?

Kot se razlikujejo mačke in psi, se razlikuje tudi njihova hrana. Če pa kdaj pride do tega, da vaša mačka poje pasjo hrano, pa to zaenkrat še ni zaskrbljujoče. Zdravstvene posledice se namreč lahko pojavijo, kadar mačka dlje časa jé hrano za pse. To v vsakem primeru preprečite. Torej je pasja hrana primerna tudi za mačke?

Obstaja dober razlog, zakaj morajo mačke nujno prejemati kakovostno mačjo hrano: Mačke potrebujejo beljakovinsko bogato hrano z visokim deležem aminokisline tavrin, saj je same ne morejo proizvajati. Psi pa tavrin proizvajajo sami, vendar pa ne prenašajo tako dobro beljakovin, zato potrebujejo hrano, ki je bogatejša z ogljikovimi hidrati. Hkrati je delež tavrina, ki je za mačke tako pomemben, v pasji hrani premajhen, zaradi česar se lahko pri mačkah pojavijo simptomi pomanjkanja. Tavrin je še posebej pomemben za zdravje mačk, saj ga mačja jetra ne morejo sintetizirati sama. Razlog: Encimi, ki so odgovorni za pretvorbo v tavrin, pri mački skorajda niso aktivni. Zato morajo to aminokislino prejeti s hrano.

je pasja hrana primerna za mačke

Če se mačke dolgotrajno prehranjujejo s pasjo hrano, se bodo pri njih razvili simptomi pomanjkanja. Ti se lahko kažejo v slabši kakovosti dlake in slabšem vidu. V najslabšem primeru pomanjkanje vodi do degeneracije mrežnice – bolezni mrežnice, ki je neozdravljiva, torej nepopravljiva in ki lahko pri mačkah povzroči slepoto.

Živalske beljakovine se v velikih količinah nahajajo v mesnih in ribjih izdelkih. Po drugi strani pa je zelenjava bogata predvsem z ogljikovimi hidrati. Zato pasja hrana vsebuje večji delež zelenjave, medtem ko mačja hrana vsebuje večji delež rib. Pasja hrana tudi ne zadovoljuje prehranskih potreb mačk, saj vsebuje preveč ogljikovih hidratov zaradi visokega deleža zelenjave, medtem ko je delež mesa v pasji hrani prenizek za mesojede mačke.

Kako mački preprečiti, da ne bo jedla pasje hrane?

  • Mačke in pse je smiselno hraniti ločeno, torej v različnih prostorih, če pa to ni mogoče, pa vsaj v različnih delih istega prostora.
  • Če se zanašate na trening s klikerjem, lahko z njegovo pomočjo mačko odvrnete od pasje hrane (v kolikor bi to bilo potrebno). Včasih pasja hrana mačke sploh ne privlači, tako da do te težave sploh ne prihaja.
  • Mački lahko preprečite jesti iz pasje sklede tudi tako, da psa nahranite ob drugem času kot mačko. Tako lahko opazujete dogajanje in po potrebi ukrepate. Navsezadnje je to edini način, da preprečite, da bi vaša mačka poskusila hrano vašega psa. Pomemben vidik je tudi, da mačke in pse že od začetka naučimo, da ne smejo jesti iz druge sklede.
  • Druga preizkušena možnost je, da hrano živalim ponudite samo za določen čas, na primer za 15 minut. Skledo postavite pred psa in jo po preteku 15 minut odstranite. Na ta način se pes nauči, da mora v danem časovnem okviru pojesti vso hrano.

Glede na to, kako so nekateri naši pasji prijatelji požrešni, pa določanje časovnega okvirja morda sploh ne bo potrebno, saj psi običajno zelo hitro pojedo svojo hrano. Mačka navadno niti nima možnosti poskusiti pasje hrane, ker pes mački enostavno ne pusti ničesar v svoji skledi, ampak hitro in zanesljivo poje vse, kar ima.

je pasja hrana primerna za mačke

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu mačje hrane?

Ker ima kakovostna hrana pozitiven učinek na zdravje in počutje mačke ter s tem tudi na njeno življenjsko dobo, je zelo priporočljivo, da ji takšno hrano tudi ponudimo. Hrana mora vsebovati sestavine, ki so nujne za optimalno zdravje mačke in seveda ne sme vsebovati snovi, ki bi lahko škodile zdravju mačke.

Kakovostno mačjo hrano lahko prepoznamo že po točnosti informacij na etiketi. Po drugi strani pa moramo biti zelo pozorni na nespecifične informacije, kot so razni ”produkti”. Izrazi, kot so “živalski stranski proizvodi”, “ribji stranski proizvodi”, “mlečni izdelki” in “pekovski izdelki” so evfemizmi za odpadne izdelke, ki nastanejo pri proizvodnji hrane za ljudi. V najslabšem primeru lahko mačja hrana s takšno oznako vsebuje odpadke iz klavnic, vključno s krvjo, urinom in kremplji živali. Tako kot se potrošniki sprašujemo o izvoru svoje lastne hrane, je priporočljivo preveriti tudi, katere sestavine mačje in pasje hrane se lahko skrivajo za določenimi izrazi – še posebej, ker lahko le-te škodijo našemu hišnemu ljubljenčku. To med drugim velja tudi v primeru, ko je v hrani skriti sladkor. Torej, če imate radi svojo mačko, zelo pozorno preberite informacije na etiketi.

Nič ni boljšega kot harmonično sobivanje psa in mačke, ki na tako čudovit način drug drugega dopolnjujeta – čudovito je, ko pes in mačka skupaj zaspita na kavču po tem, ko svojo hrano pojesta iz ločenih posodic. Čeprav se pri prehranjevanju tako razlikujeta, pa se pes in mačka strinjata, da je spanje najlepša stvar na svetu. Poleg hrane, seveda.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne