Prava količina hrane za pasje mladičke

Pasji mladiček

Koliko hrane ni preveč? Priporočila za hranjenje vam lahko pomagajo najti pravo količino hrane za pasje mladičke.

Se bo k vam preselil pasji mladič? Kako vznemirljivo! Eden od temeljev za zdrav razvoj vašega psa je pravilna prehrana. Kakšna pa je prava količina hrane za pasje mladičke? V članku vam podajamo nasvete glede pravilne količine hrane za pse.

Prava količina hrane za pasje mladičke: Velikosti primerna rast

Vsaka pasma ima svojo stopnjo rasti. Upoštevajte naslednje: Manjši kot je pes, hitreje bo dosegel končno velikost. Velike in zelo velike pasme pa potrebujejo več časa za rast. V spodnji tabeli si lahko ogledate, koliko časa v povprečju potrebujejo različne pasme psov od starosti mladiča do odrasle starosti:

Telesna teža odraslega psa Konec rasti
Majhne pasme (do 10 kg) od 8 do 12 mesecev
Srednje velike pasme (od 11 do 25 kg) od 12 do 15 mesecev
Velike pasme (od 26 do 44 kg) od 15 do 18 mesecev
Zelo velike pasme (od 45 do 90 kg) od 18 do 24 mesecev

Veliki psi dozorijo veliko kasneje kot lažji manjši psi. To tudi pomeni, da za njih veljajo priporočila za prehrano in vadbo za mladiče ter mlade pse do enega leta in pol ali dveh let.

Majhni psi, kot je havanski bišon, lahko hrano za odrasle pse prejemajo od enega leta naprej. Ko pes popolnoma odraste, mu hrana za mladiče ne koristi več. Velike pasme pa dlje časa potrebujejo hrano za mladiče – več o tem kasneje.

Več o tej temi si lahko preberete v našem članku prehrana za mladiče.

Prava količina hrane za pasje mladičke je zelo pomembna

Pasji mladiči imajo običajno dober apetit. Zakaj jim torej ne bi dali toliko hrane, kot je želijo? Razlog: Ker preveč energije privede do prehitre rasti. To pa lahko privede do bolezni okostja, ki prizadenejo psa do konca življenja.

Prevelika količina kalorij je še posebej nevarna za velike in zelo velike pse. Pasji velikani, kot je nemška doga, potrebujejo dve leti, da popolnoma odrastejo. Če kot mladiči ali mladi psi zaužijejo preveč hrane, bodo rasli hitreje kot njihove kosti. To pa privede do delno nepopravljive poškodbe skeleta.

Upoštevajte krivulje rasti

Z krivulje rasti lažje spremljamo telesno težo psa v odrasli dobi. Krivulje namreč navajajo, kakšno povprečno težo mora imeti mladiček ali mladi pes med 8 tedni in 18 meseci.

Zato rejci velikih pasem kupcem svojih mladičkov pogosto takoj posredujejo krivulje rasti. Druga možnost je, da za krivuljo rasti prosite veterinarja, specializiranega za prehrano. Na spletu obstajajo tudi številne krivulje rasti za različne pasme psov.

Ne ocenjujte na pamet

Objektivne krivulje dajejo zanesljivejše informacije kot ocenjevanje na pamet. Tovrstno ocenjevanje je lahko celo škodljivo: številni lastniki psov svojim štirinožnim prijateljem dajo ponudijo več hrane, kot pa priporoča krivulja rasti. Pravijo, da njihov pes zgleda precej suho in šibko. Toda preveč hrane vam ne bo pomagalo: pes bo preveč zrastel.

Glede rasti velikih psov si lahko pomagate takole: pri šestih mesecih bi morali predstavniki velikih pasem doseči okoli 60 odstotkov končne telesne teže.

Primeri količine hrane za mladičke: Suha in mokra hrana

Na podlagi nekaterih primerov lahko pokažemo, kako se priporočena količina hrane giblje med rastjo in kakšna je glede na pričakovano velikost. Primeri se nanašajo samo na omenjeno hrano. Vsaka hrana za mladiče ima različna priporočila za hranjenje glede na njeno energijsko gostoto.

Tabela s primerom mokre hrane Lukullus Junior

Kot primer za mokro hrano smo izbrali Lukullus Naturkost Junior. Ker je ta hrana na voljo tudi v 800 gramskih pločevinkah, je zelo primerna za srednje velike pse. Lukullus priporoča naslednjo količino hrane za mladiče in mlade pse:

Končna teža Do 3 mesec 4-6 mesecev 7-8 mesecev
do 5 kg 200 g – 400 g 400 g 400 g
5 – 15 kg 400 g – 800 g 400 g – 1.000 g 400 g – 800 g
16 – 30 kg 800 g – 1200 g 800 g – 1.600 g 800 g – 1.200 g

Tu lahko vidimo nekaj velikih razponov. Priporočilo za hranjenje mladičev je dober vodnik za dnevne obroke. Količina dejansko potrebne hrane je odvisna od vrste bivališča psa in zlasti od stopnje aktivnosti mladiča. Individualna krivulja rasti vašega mladička je dober pokazatelj prave količine hrane.

Tabela suhe hrane s primerom hrane Concept for Life X-Large Puppy

Če iščete suho hrano za svojega mladiča ali mladega psa, lahko na zoohit najdete še bolj raznoliko ponudbo. Obstaja posebna suha hrana za mladiče velikih pasem, pa tudi za male in srednje velike pasme psov.

Manjši kot je odrasel pes, prej lahko preidete na hrano za odrasle. Pri majhnih in srednje velikih psih ne ločujemo hrane na hrano za mladiče in hrano za mlade pse, saj tovrstni psi odrastejo s približno enim letom.

Pri večjih pasmah pa je po drugi strani priporočljivo, da po hrani za mladiče preidejo na hrano za mlade pse. Šele nato pa preidete na hrano za odrasle pse.

Na primer znamka hrane Concept for Life deli hrano “X-Large” na hrano za mladiče in hrano za mlade pse. Lahko si ogledate tabelo priporočenih količin hrane Concept for Life X-Large Puppy za pse do osmega meseca starosti.

Enako velja tudi za suho hrano: Priporočena količina je le priporočilo in jo je treba prilagoditi potrebam posameznega psa.

Prava količina hrane za pasje mladičke

Od osmega ali devetega meseca naprej je priporočljivo, da s prehrano zelo velikih psov preidete na Concept for Life Junior:

Prava količina hrane za pasje mladičke

Prava količina hrane za pasje mladičke pri surovem hranjenju (BARF)

Če želite mladiča hraniti s surovo hrano, to temo predhodno dobro preučite. Na splošno velja naslednje: mladiček na dan poje štiri do šest odstotkov svoje telesne teže. Vendar zelo pomembna tudi pravilna sestava hranil.

Če želite svojega mladička ali mladega psa hraniti s surovo hrano, je najbolje, da se predhodno posvetujete z veterinarjem ali strokovnjakom za pasjo prehrano.

Na koliko obrokov razdelimo hrano?

Mladiči in mladi psi imajo manjši želodec in hitrejšo presnovo kot odrasli štirinožni prijatelji. Zato je boljše, če jim dnevno količino hrane razdelimo na več obrokov. Če psa med obroki veliko trenirate s suho hrano, lahko preostalo hrano razdelite na tri do štiri dele. Po obroku pa psu pustite, da eno uro počiva.

To je pomembna navada, saj lahko zlasti pri velikih pasmah preprečimo zvijanje želodca. Ko pa pes odraste, sta dva obroka na dan običajno dovolj.

Nasvet: Prištejte tudi hrano za trening

Če trenirate mladička ali mladega psa, si verjetno pomagate s priboljški. Pomembno je, da ponujeno količino priboljškov odštejemo od dnevne količine hrane.

Vaš pes namreč ne potrebuje posebnih priboljškov za nagrado. Kot nagrada je njegova vsakodnevna suha hrana povsem dovolj. Zato stehtajte enodnevni obrok hrane in del tega shranite v vrečko ter uporabite kot hrano za trening. Če vam kaj ostane, mu lahko preostanek ponudite za večerjo.

Da bi bil trening čim bolj zanimiv, lahko obrok suhe hrane zmešate s priboljški z močnim ovnjem, na primer z Wolf of Wilderness – Wild Bites. Načeloma pa tovrstne posebne priboljške psu ponudite le ob izvajanju težkih vaj.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
2 min

Prvi obisk pri veterinarju

Kdaj je najbolj primerno, da s svojim kužkom opravimo prvi obisk pri veterinarju? Priporočljivo je, da pasjega mladiča že po nekaj dneh bivanja v novem stanovanju seznanimo z veterinarjem. Ta lahko namreč hitro prepozna možne okužbe ali odkrije zajedavce in vam svetuje glede naslednjih korakov.