Hrana za pse vseh starosti

Hrana za pse vseh starosti

Vsak ljubitelj psov je vesel, ko njegov štirinožni prijatelj do dna poliže svojo posodico. Seveda mora hrana našim zvestim spremljevalcem ponuditi vsa hranila, ki jih potrebujejo. Toda potrebe se lahko glede na starost psa razlikujejo: Mlademu psu koristijo drugačna hranila kot pa odraslemu psu. Starejši psi potrebujejo manj kalorij in so nagnjeni k težavam, povezanimi s staranjem, ki jih lahko prava hrana ublaži. Preberite, kakšna je prava hrana za pse vseh starosti.

Primerna hrana za mladičke in mlade pse

Kaj ponuditi mladičku?

Prvih pet tednov mladički prejmejo materino mleko, ki jim zagotovi vsa potrebna hranila. Po petem tednu veliko mladičkov ukrade kakšen briket ali košček mokre hrane v posodici svoje mame. Delež zaužite trdne hrane se v naslednjih dneh samo še povečuje. Hkrati pa pasja mati manj pogosto doji svoje mladičke. Ko so mladički stari devet tednov, več ne sesajo. Zato je v teh prvih tednih življenja pomembna kakovostna hrana, ki nadomesti materino mleko. Ker mati porabi veliko energije, ji lahko ponudite kakovostno hrano za mladičke, ki jo mladi kužki lahko zaužijejo, ali pa mladičkom ponudite mokro hrano z visoko vsebnostjo mesa in nekaj dodatne vode.

Med odraščanjem imajo mladi štirinožci veliko potrebo po energiji v obliki surovih maščob in beljakovin. Uravnotežena mešanica vitaminov in mineralov podpira pravočasen razvoj celotnega mišično-skeletnega sistema. Hrana za mladičke je v tem primeru tudi povsem dovolj. Še posebej pomembna je uravnotežena hrana za pse večjih pasem, kot sta bernardinec in nemška doga. Če mladi psi prejmejo preveč beljakovin, lahko prehitro zrastejo. To pa pomeni, da lahko imajo težave s sklepi. Lastniki mladičev večjih pasem se lahko z veterinarjem ali rejcem pogovorijo o optimalni rasti psa.

Na embalaži hrane so ponavadi navedene dnevne količine obrokov. Toda konstitucija in raven aktivnosti sta pri vsakem psu drugačna. Z rednim tehtanjem boste lažje določili, koliko hrane vaš pes potrebuje. Tako lahko pravočasno izberete optimalno hrano ali pa prilagodite velikost obrokov.

Do katerega leta je primerna hrana za mladičke?

Psi majhnih pasem odrastejo najpozneje v devetih mesecih. Psi velikih pasem pa rastejo počasneje, zato jih do 24. meseca hranimo primerno njihovi starosti. Za pse srednje velikih in velikih pasem tako obstaja vmesna različica hrane (npr. prehrana Junior), ki jo psi naj dobivajo, preden odrastejo.

Pravilna hrana za odrasle pse

Majhni psi lahko po šestem mesecu počasi preidejo na prehrano za odrasle pse. Pri srednje velikih psih naj bo to šele po enem letu. Veliki in zelo veliki psi pa naj hrano za mladičke oz. mlade pse prejemajo vsaj dve leti.

Če psa hranite s suho hrano, je lahko prehod na drugo vrsto hrane precej preprost: Skozi daljše časovno obdobje v trenutno hrano za mladičke vmešajte vedno večjo količino nove hrane za odraslega psa. Tako boste videli, ali vaš pes dobro prenaša novo hrano in se boste izognili preobčutljivim reakcijam psa.

Izbira hrane za odrasle pse je veliko večja: Na izbiro imate številne vrste suhe in mokre hrane. Nasvet: Izberite dve ali tri vrste hrane enake kakovosti in jih hranite izmenično. Tako boste preprečili, da bi vaš pes postal preveč izbirčen. To vam bo pomagalo tudi v primeru, če proizvajalec spremeni recept svoje hrane oz. ima težave z dostavo. Psi praviloma dobro prenesejo spremembo hrane, če je le-ta podobne kakovosti.

Kakovost: Raven kakovosti naj bo zares visoka. Za kakovostno hrano za pse so značilne naslednje značilnosti:

  • vsebuje veliko mesa – meso ali ribe so na vrhu seznama sestavin
  • malo ali brez žit, kot sta pšenica in koruza
  • brez umetnih barvil in arom
  • velikost in oblika briketov pri suhi hrani ustrezata vašemu psu
  • psu je okus hrane všeč

Odkrijte našo ponudbo posebne hrane glede na pasmo in velikost!

Hrana za pse vseh starosti © chalabala / stock.adobe.com

Primerna hrana za starejše pse

Zaradi dobre zdravstvene oskrbe, nege in uravnotežene prehrane psi danes pogosto živijo dlje kot včasih. Tako kot pri ljudeh se tudi pri starejših psih pojavljajo nekatere bolezni: Pojavi se lahko osteoartritis ali težave z očmi. Starejši psi se manj gibljejo, se nagibajo k zobnemu kamnu in preveliki telesni teži. Medtem ko se mišična masa zmanjšuje, se maščoba kopiči. Gobčki jim osivijo, prebava pa se upočasni. Navadna hrana jih zato lahko napihuje ali tudi zapre. Zato je smiselno preiti na lažjo, bolj prebavljivo hrano. Hrana za starejše pse ima naslednje značilnosti: Je na primer manj mastna, hkrati pa vsebuje dragocene dodatke.

V starosti so obiski pri veterinarju skoraj tako pomembni kot primerna prehrana: Priporočamo, da starejšega psa k veterinarju odpeljete enkrat na leto. S pravočasnim splošnim veterinarskim pregledom lahko zgodaj odkrijete katero od zdravstvenih težav, ki so pogoste pri starejših psih. Prava hrana lahko prav tako ublaži simptome staranja.

Kdaj naj svojemu psu začnem dajati hrano za starejše pse?

Kdaj pes velja za starejšega? Tudi tu je pomembna velikost psa. Majhni psi se starajo počasneje od večjih psov. Večji psi pa se starajo hitreje od majhnih. Splošno pravilo je, da pes velja za starejšega, ko doseže tri četrtine pričakovane življenjske dobe. Na primer zlati prinašalci postanejo starejši med sedmim in osmim letom starosti. Lahke čivave pa komaj med desetim in dvanajstim letom. Kot lastnik lahko svojega psa najbolje ocenite. Ko opazite prve znake staranja – pes se giblje bolj počasi ali ima težave s prebavo – je čas za zdravstveni pregled pri veterinarju. Tako boste preprečili resnejše bolezni ali bolezni zob. Če pa gre samo zaradi ”starosti”, lahko preprosto preklopite na ustrezno vrsto prehrane.

Nasveti: Surova (BARF) in mokra hrana za pse vseh starosti

Hrana BARF ni posebej prilagojena mladičkom in starejšim psom. Zlasti pri mladičkih večjih pasem poiščite nasvet strokovnjaka, če surove hrane BARF ne poznate dovolj dobro. Uravnotežena prehrana igra ključno vlogo pri zdravju psa. Preveč beljakovin ali premalo mineralov lahko privede do nepopravljivih poškodb sklepov.

Ko gre za mokro hrano, je priporočljivo, da izberete mokro hrano za mladičke.

Obstaja tudi širok izbor mokre hrane za starejše pse. Je lahko prebavljiva in jo odlikuje nizka vsebnost fosforja. Je bogata z vitamini in hranili, ki lahko preprečijo nastanek s starostjo povezanih bolezni. Dodatki, kot moka morskih alg, lahko podpirajo sklepe. Tudi pri starejši psih velja, da je kakovost na prvem mestu! Pri hrani za starejše pse bodite pozorni na visoko vsebnost mesa in se izogibajte sladkorju, žitom in umetnim dodatkom. Na primer v hrani Wolf of Wilderness Senior delež vsebovanega mesa in živalskih stranskih proizvodov doseže tudi do 66 %.

Če nočete spreminjati hrane vašega starejšega psa, pa lahko poiščete primerne priboljške in dopolnilno hrano. Kaj pravite na žvečilni prigrizek z dodatnimi vrednostmi? Svojemu psu lahko ponudite napolnjene žvečilne kosti z glukozaminom ali prigrizke iz goveje kože z zelenousto školjko. Prav tako lahko psu v hrano vmešate posebne praške z izvlečkom školjk in drugimi aktivnimi snovmi. Z multivitaminskimi tabletami lahko okrepite njegov imunski sistem. Prav tako je na voljo dopolnilna hrana za kožo in dlako. Ne pretiravajte in se držite priporočenih količin, da ne boste presegli dnevnega odmerka. Velja tudi naslednje: Če vaš pes kaže znake staranja, pojdite k veterinarju. Tako se boste lahko optimalno odzvali na prehranske potrebe vašega psa.

Hrana za pse vseh starosti na kratko

Katera hrana je primerna?

Majhni psi Srednje veliki psi Veliki psi
Hrana za mladičke 5 tednov 5 tednov 5 tednov
Hrana za odrasle pse 6 mesecev 12 mesecev 24 mesecev
Hrana za starejše pse 10-12 let 8-9 let 7-8 let

Navedene količine so le smernice. Dejanske vrednosti se razlikujejo glede na velikost, težo in pasmo.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne