Prehrana nemškega ovčarja

Prehrana nemškega ovčarja

Kdor pomisli na nemško pasmo psov, verjetno takoj pomisli na nemškega ovčarja. To zagotovo ni samo zaradi njegove velikosti in privlačne prisotnosti, ampak tudi zaradi dejstva, da ga vedno znova srečujemo kot službenega in spremljevalnega psa. Konec 19. stoletja je bilo ustanovljeno Društvo nemških ovčarjev, ki je od takrat vzpostavilo rejske smernice za to pasmo psov. Nemški ovčar je bil takrat vzrejen iz srednje- in južnonemških pastirskih psov: Cilj je bil ustvariti delovnega psa, ki si je želel dobro opraviti svoje delo. Preden pa izvemo, kakšna je pravilna prehrana nemškega ovčarja, si oglejmo še nekaj meritev.

Z višino od 55 do 65 centimetrov (samice do 60 centimetrov) tehtajo ti športni pastirski psi približno 22 do 40 kilogramov (samice do 32 kilogramov). Telo je mišičasto, vendar vitko in podolgovato. Živijo povprečno 13 let, kar je za velike pse precej veliko. Trpežen in kratek črni kožuh z rumenimi do rdečkasto rjavimi znamenji in debelo podlanko zahteva malo nege.

Agilni ovčarji obožujejo športe, kot sta tek in kolesarjenje ali agility, pa tudi dolge sprehode v vsakem vremenu. Kot pastirski psi imajo močan občutek za družino in zaščitniški nagon, imajo pa na splošno radi otroke. So precej trdoživi, samozavestni in pogumni, v grozečih situacijah so tudi neustrašni in pripravljeni na boj.

Zaradi prirojene poslušnosti in volje, da svojemu lastniku ustreže, je nemški ovčar idealni kandidati za pasje športe, pa tudi za usposabljanje kot reševalni, sledilni ali policijski pes. Psi te pasme so idealni tudi kot psi vodniki ali spremljevalci za invalide. Pri vzgoji ne smemo živali nikoli nameniti ostrih besed; učimo jih s pozitivno okrepitvijo, vmesnimi nagradami in doslednostjo. Tako izurjeni bodo postali varni in zvesti družinski člani oz. partnerji pri vaših konjičkih ali delu.

Žal pa so med nemškimi ovčarji precej razširjene bolezni sklepov, zlasti na bokih (displazija kolkov oz. HD) in komolcih. Prizadete živali so gibalno ovirane in trpijo zaradi bolečin. Veterinarski pregled glede displazije kolkov in metode ocenjevanja vzrejne vrednosti so namenjeni zajezitvi širjenja te bolezni.

Prehrana mladičkov nemškega ovčarja

Aktivni nemški ovčar velja za velikega psa. Mladiči in mladi psi velikih pasem potrebujejo hrano z zmerno vsebnostjo energije, ki je prilagojena njihovim posameznim potrebam, da ne rastejo prehitro. Še posebej je priporočljivo narediti krivuljo rasti za pse velikih pasem za lažje spremljanje njihove zdrave rasti. Končno težo psa, ki je genetsko določena, je mogoče doseči prej od predvidenega. Razlog za to je prevelika količina energije v hrani; pes raste, čeprav njegov mišično-skeletni sistem še ni dovolj stabilen. Ta preobremenitev lahko povzroči neusklajenost okončin. Ker se nemški ovčarji pogosto spopadajo z boleznimi sklepov, je za to pasmo še posebej pomembna ustrezna prehrana. Za zdravo rast mladiči nemškega ovčarja potrebujejo primeren vnos energije in uravnoteženo ter potrebam prilagojeno oskrbo z elementi v sledovih, vitamini in minerali, zlasti kalcijem in fosforjem.

Priporočila za hranjenje mladičkov temeljijo na trenutni teži kužka in pričakovani teži odraslega psa. Pričakovana teža se določi na podlagi teže istospolne starševske živali, pri samcu se na primer za oceno uporabi očetova teža. Poleg tega je treba pri določanju količine hrane upoštevati stopnjo aktivnosti.

Odkrijte našo ponudbo hrane za nemškega ovčarja!

Za mladičke nemškega ovčarja je priporočljiva suha hrana Royal Canin Maxi Puppy.

Royal Canin Maxi Puppy:

 • Posebej prilagojena zahtevam psov velikih pasem.
 • Uravnoteženo razmerje med kalcijem in fosforjem za razvoj kosti.
 • Hondroitin sulfat, glukozamin in EPA/DHA za zdravje hrustanca in sklepov.
nourriture berger allemand

Količina hrane za mladičke nemškega ovčarja ob normalni aktivnosti

Trenutna teža Končna teža odraslega psa Hrana Približna količina hrane v g/dan
10 kg 30 kg Royal Canin Maxi Puppy 370 g
20 kg 30 kg Royal Canin Maxi Puppy 470 g

Količino hrane moramo pri mladičkih razdeliti med več obrokov na dan. Poleg tega psu vedno zagotovimo svežo pitno vodo.

Dobra hrana za najboljšega prijatelja: Prehrana nemškega ovčarja

Ali nemškega ovčarja uporabljamo kot reševalnega, sledilnega ali policijskega psa ali pa preprosto kot zvestega družinskega prijatelja, lahkoto vpliva na njegove prehranske potrebe. Zahteve po prehrani se razlikujejo od njegove življenjske funkcije. Njegova potreba po energiji in količini hrane je večja, če gre za psa spremljevalca, reševalca, sledilca ali policijskega psa. Tudi kot družinski pes potrebuje dovolj psihične in fizične zaposlitve, pa naj gre za športne aktivnosti, obsežne pohode ali različne vrste iger. Seveda pa je v tem primeru potreba po energiji manjša kot pri službenih psih. Na prehranske potrebe pa ne vplivajo samo dejavnosti, pasma in teža psa, temveč tudi lastnosti posameznega psa, kajti vsak pes je edinstven.

Ko nemški ovčar v celoti odraste, je čas, da preidemo na hrano za odraslega psa. Stopnjo aktivnosti je treba upoštevati tudi pri izbiri hrane za odrasle pse. Pri aktivnih in športnih psih lahko hrana vsebuje več ogljikovih hidratov v obliki vira energije. Po drugi strani pa morajo manj aktivni psi prejeti zmerno vsebnost ogljikovih hidratov, da ne bodo pridobili prekomerne telesne teže. Zlasti pri pasmi, kot je nemški ovčar, ki pogosto trpi zaradi bolezni sklepov, se je treba za vsako ceno izogniti debelosti, da ne bi poslabšali tega problema. Poleg stopnje aktivnosti in sestave hrane je za težo odločilna tudi količina hrane. Seveda moramo tu upoštevati tudi priboljške in nagrade ter jih odšteti od dnevnega obroka hrane. Ali boste izbrali mokro ali suho hrano ali kombinacijo obeh, je povsem odvisno od okusa psa in lastnika.

Priporočena mokra hrana za nemškega ovčarja:

Lukullus za odrasle pse (npr. puranja srca in gos):

 • Z dragocenimi vlakninami za lažjo prebavo
 • Sadje in zelenjava za svež okus ter naravne vitamine
 • Recepturo zaokrožajo različna olja
pâté pour chien

Količina hrane za odraslega nemškega ovčarja ob normalni aktivnosti

Vrsta hrane Približna količina hrane v gramih na 30 kg teže
Lukullus za odrasle pse pribl. 1050 g

Sveža pitna voda naj bo vedno na voljo.

Priporočena suha hrana za nemškega ovčarja:

Hills Science Plan Adult 1-6 Advanced Fitness Large Breed piščanec

 • Velikost briket je prilagojena čeljustim velikih psov.
 • Vsebuje kakovostne beljakovine.
 • L-karnitin kot podpora za vzdrževanje optimalne telesne teže.
 • Glukozamin in hondroitin za zdravje sklepov
Hills Science croquettes pour chien

Concept for Life Large Adult

 • Zelo visoka sprejemljivost zaradi visokega deleža svežega mesa
 • Prebiotiki in vlaknine spodbujajo črevesno ravnovesje
 • Omega-3 in -6 maščobne kisline poskrbijo za sijočo dlako in zdravo kožo
 • Z glukozaminom in hondroitinom za hrustanec in sklepe
Concept for Life croquettes pour grand chien

Količina hrane za odraslega nemškega ovčarja ob normalni aktivnosti

Vrsta hrane Približna količina hrane v gramih na 30 kg teže
Hills Canine Adult Large Breed piščanec pribl. 325 g
Concept for Life Large Adult pribl. 315 g

Sveža pitna voda naj bo vedno na voljo.

Najboljši prijatelj v najboljših letih: Hrana za starejše pse

Ko se pes postara, se spremeni njegovo telo in metabolizem, hkrati pa se spremenijo tudi njegove zahteve po hrani: potreba po energiji običajno pade, ker pes ni več tako aktiven, kot prej. Zato bi morali prilagoditi količino energije v hrani glede na stopnjo aktivnosti psa, da bi s tem preprečili prekomerno pridobivanje teže. Ker nekateri starejši psi več ne vohajo in okušajo tako dobro, kot mlajši psi, lahko ima še posebej okusna hrana veliko prednost.

Priporočena hrana za starejše pse

Zooplus Selection Senior & Light piščanec

 • Posebej prilagojena potrebam starejšega psa
 • Prilagojena vsebnost maščob in surovih vlaknin
 • Z vlakninami za zdravo prebavo
 • Zaradi nežne priprave vsebuje številna dragocena hranila
alimentation grand chien

Royal Canin Maxi Ageing 8+

 • Posebej izbrana hranila za zdravo staranje
 • Poseben kompleks antioksidantov in EPA/DHA za zaščito celic
 • Glukozamin in hondroitin za podporo sklepov
 • Spodbuja vitalnost na podlagi posebnih sestavin
croquettes Royal Canin pour berger allemand

Količina hrane za starejše nemške ovčarje

Vrsta hrane Približna količina hrane v gramih na 30 kg teže
Zooplus Selection Senior & Light piščanec pribl. 1200 g
Royal Canin Maxi Ageing 8+ pribl. 410 g

Priboljški Briantos „FitBites“ v različnih okusih so odlični za trening ali pa preprosto kot majhne nagrade za vmes. Pripravljeni so v Avstriji iz izbranih sestavin. Vsebujejo samo en vir živalskih beljakovin in so primerni tudi za občutljive pse.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne