Suha ali mokra hrana za pse

suha ali mokra hrana za pse

Katera hrana je boljša za psa?

Ponudba hrane za pse je danes večja kot kadarkoli prej. V tej ogromni izbiri izdelkov je danes mogoče najti nekaj prav za vsakega psa. Toda lastniki psov pogosto sprašujejo, katera hrana je prava? Je suha hrana za pse boljša od mokre hrane ali obratno?

Pri hrani za pse ni najbolj pomembna vrsta hrane, temveč njena vsebina. Suha ali mokra hrana za pse lahko vašemu štirinožcu zagotovi vsa pomembna hranila, vitamine in minerale pod pogojem, da vsebuje kakovostne sestavine. Obe vrsti hrane za pse imata svoje prednosti in slabosti. Na to, kakšno vrsto hrano boste na koncu izbrali, največkrat vplivata vaša osebna odločitev in prehranske zahteve vašega psa.

Da bi vam olajšali odločitev, lahko v nadaljevanju preberete več o prednostih in pomanjkljivostih suhe ali mokre hrane za pse.

Suha ali mokra hrana za pse - kakšne so razlike?

Glavna razlika med suho in mokro hrano je predvsem v vsebnosti vode. Medtem ko suha hrana vsebuje le od 3 do 12 % vlage, se njena vsebnost v mokri hrani giblje med 60 in 84 %. Ta velika razlika vpliva tudi na rok uporabnosti. Suho hrano lahko hranimo precej dlje kot mokro hrano, ki se lahko hitreje pokvari.

Velike razlike med suho in mokro hrano za pse so tudi v energijski vrednosti. S suho hrano lahko psi prejmejo veliko kalorij že v manjših količinah. Da bi dosegli enako energijsko vrednost z mokro hrano, morajo psi pojesti dvakrat ali celo trikrat več mokre hrane. Vprašanje je tudi, katera vrsta hrane je boljša za zobe vašega štirinožca. Nekateri trdijo, da trda struktura suhe hrane čisti zobe, drugi pa menijo, da suha hrana ostane na zobeh, kar lahko privede do težav z zobmi.

Kakšne so prednosti suhe hrane?

Suha hrana ima visoko energijsko vrednost, zato lahko lastniki svojim psom ponudijo manjše količine, da napolnijo njihove lačne želodčke. Zaradi tega je suha hrana za pse tudi cenejša možnost. Privrženci suhe hrane prav tako poudarjajo, da je zaradi manjših količin ta vrsta hrane okolju prijaznejša izbira, saj je zanjo potrebno porabiti manj embalaže.

Še en razlog, ki je v prid suhi hrani, je čistoča in ravnanje s hrano. S suho hrano bo jedilni kotičev vašega psa ostal precej čist. Tudi če kakšen košček hrane konča izven posodice, lahko ostanke preprosto pometemo ali posesamo. Poleg tega ima suha hrana manj vonja in je primernejša za potovanja, saj psi jo potrebujejo v manjših količinah.

Kakšne so prednosti mokre hrane?

Medtem ko so prednosti suhe hrane nižja cena, večja čistoča in lažje ravnanje s hrano, pa so koristi mokre hrane bolj osredotočene na psa. Če bi lahko psi izbirali sami, bi se jih večina odločila za mokro hrano, saj jim je mokra hrana zaradi intenzivnejšega vonja in okusa preprosto bolj všeč. Tudi visoka vsebnost vode ima pozitiven učinek na pse - hrana jim namreč zagotavlja dodaten vnos vode in tako mnogi psi lažje pokrijejo svoje potrebe po tekočini. Zato je mokra hrana še posebej priporočljiva za pse, ki čez dan ne pijejo veliko.

Tudi za pse, ki so nagnjeni k debelosti, je mokra hrana včasih lahko boljša izbira. To velja še posebej za pse z velikim apetitom, ki radi pojejo malco preveč. Tovrstni psi pogosto vzdržujejo telesno težo z mokro hrano. Zaradi nižje energijske vsebnosti hrane lahko uživajo v obroku, ne da bi presegli svoje kalorijske potrebe.

suha ali mokra hrana za pse

Ali je možna kombinacija mokre in suhe hrane?

Ker imata tako suha kot mokra hrana svoje prednosti, se zdi očitno, da pse hranimo s kombinacijo obeh. S tem načeloma ni nič narobe, vendar obe vrsti hrane naj ne bi mešali skupaj in naj ne bi hranili ob različnem času. Prav tako moramo poskrbeti, da pes ne preseže dnevne količine hrane, kljub preklapljanju med mokro in suho hrano.

Pri psih, ki so nagnjeni k prebavnim težavam, naj bi se njihov lastnik odločil za eno vrsto hrane. Pogosta menjava suhe in mokre hrane lahko pri občutljivih psih privede do driske ali zaprtja. Na splošno kombinacija obeh vrst hrane ne prinaša dodatnih koristi za zdravje psa, saj lahko pes zaužije vse hranljive snovi tako s suho hrano kot mokro hrano. Torej, ko ugotovite, katera hrana je vašemu ljubljenčku najbolj všeč in jo dobro prenaša, lahko mirno vztrajate pri njej.

Kompromis: pol-vlažna hrana

Vlažna hrana za pse (tudi pol-vlažna hrana) je mešana oblika suhe in mokre hrane za pse, katere vsebnost vlage se približno giblje med 15 in 25 %. Vsebuje več vlage kot suha hrana, vendar še vedno precej manj kot mokra hrana. Zaradi višje vsebnosti vlage so briketi mehki in sočni. Nežen postopek pridelave in velika količina mesa pa ohranjata naravni okus hrane. Psi običajno zelo dobro sprejemajo pol-vlažno hrano - zaradi višje vsebnosti mesa in vlage se lahko lažje prebavi. Ta vrsta hrane je primerna tudi za starejše pse. Čeprav njihovi zobje niso več tako močni, lahko še vedno zlahka prežvečijo mehke brikete. Pol-vlažna hrana ima bolj intenziven vonj kot suha hrana. Pri izbiri hrane se prepričajte, ali gre za popolno ali dopolnilno vrsto hrane. Svojemu kosmatincu vsak dan ponudite dovolj sveže vode, kljub povečani vsebnosti vlage v pol-vlažni hrani.

Pomembna je vsebina

Seznam sestavin, ki jih najdete na embalaži, je pri izbiri hrane pomembnejši kot vrsta hrane. Navsezadnje ima prehrana pomembno vlogo pri zdravju psa. Vaš pes potrebuje kakovostno hrano, ki ga oskrbuje z vsem, kar potrebuje za zdrav razvoj. Ni točno določeno, katere sestavine bi nujno morale biti v vsaki hrani za pse. Vsak pes je drugačen, zato vsak pes potrebuje drugačno hrano. Pri iskanju najboljše hrane je vsekakor treba upoštevati posamezne dejavnike, kot so starost, teža, stopnja aktivnosti in zdravstveno stanje psa. Načeloma je za zdrave odrasle pse priporočljivo, da je hrana sestavljena iz približno 70 % kakovostnega mesa in približno 30 % zelenjave ter kakovostnih maščob. Preveč žit, konzervansov, umetnih ojačevalcev okusa ali celo sladil, kot je sladkor, nima kaj iskati v hrani za pse.

Torej: preden se odločite za vrsto hrane, je najbolje, da najprej preberite etiketo na embalaži.

Preverite veliko izbiro kakovostne suhe in mokre hrane za pse v naši spletni trgovini zoohit!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne