Prava hrana za kastriranega psa

Prava hrana za kastriranega psa

Kastracija preprečuje reproduktivno sposobnost vašega psa – to bi morali vedeti vsi lastniki psov. Ampak ali veste, da ima kastracija dolgotrajne posledice na celoten organizem vašega štirinožca? Kakšna je prava hrana za kastriranega psa?

Prekomerna teža kot posledica kastracije

Študije dokazujejo, da kastrirani oz. sterilizirani psi pogosteje trpijo za prekomerno težo kot nekastrirane živali. Predvsem psičke so po sterilizaciji nagnjene k debelosti. Tako se tveganje za nabiranje teže pri njih podvoji v primerjavi z nekastriranimi samicami. Vendar so tudi samci po kastraciji bolj nagnjeni k prekomernim maščobnim oblogam. Kakšen je vzrok?

Manjše energetske potrebe, boljši apetit

S kastracijo se spremeni celotno hormonsko ravnovesje in tako tudi metabolizem vaše živali. Odprava ženskega spolnega hormona, estrogena, pri psicah povečuje občutek lakote. Spolni hormoni so ključnega pomena pri uravnavanju apetita in stopnje presnove. Zaviralnega učinka ni, želja po pasji hrani pa se občutno poveča. To je problematično predvsem zato, ker se aktivnost psa po kastraciji pogosto zmanjša, s čimer se občutno zmanjšajo tudi njegove energetske potrebe. Tako je manj gibanja povezano s prekomerno težo tudi pri kastriranih samcih. Samci se po kastraciji redijo bolj zaradi spremenjenega hormonskega ravnovesja kot zaradi zmanjšanja spontane aktivnosti. Kdorkoli poje več hrane, kot je potrebuje, se bo zredil.

Zakaj je prekomerna teža tako slaba?

Prekomerno težo pri psih moramo vzeti zelo resno, kajti debelost ni le estetska težava, temveč lahko vodi do krajše pričakovane življenjske dobe. Prekomerna teža pri naših hišnih ljubljenčkih lahko pogosteje privede do hudih bolezni, kot pa pri ljudeh. Te bolezni so lahko sladkorna bolezen, srčno-žilne težave, prebavne težave in večja obremenitev sklepov.

Kako se izogniti prekomerni teži po kastraciji?

Dobra novica je, da s prehrano, ki je prilagojena spremenjenim potrebam vašega psa, lahko prekomerno težo zmanjšate ali celo preprečite že od samega začetka. Pri tem žival hranite z enako količino hrane kot običajno. Po kastraciji se zmanjšajo energetske potrebe, potreba po pomembnih vitaminih in mineralih pa ostane enaka. Dieta „jej polovično“ pomeni, da vaš pes ne prejme le manj kalorij, temveč tudi manj hranilnih snovi, kot npr. kalcija ali magnezija, kar lahko znova povzroči določene primanjkljaje. K temu spada še to, da manjši obrok hrane pri povečanem občutku lakote po kastraciji povzroča, da pes stalno prosjači za hrano.

Namesto tega, da svojemu psu ponudite manj hrane kot do sedaj, je bolje preiti na hrano, ki je manj bogata z energijo in kljub temu zagotavlja dovolj hranilnih snovi ter zadovoljuje potrebe vašega psa.

Kakšna je prava hrana za kastriranega psa?

Na to vprašanje žal ne moremo preprosto odgovoriti. Po kastraciji ima vsak pes svoje individualne prehranske potrebe, ki so odvisne od pasme, starosti, spola, aktivnosti in zdravstvenega stanja. Če ste v dvomih je najbolje, da se posvetujete z veterinarjem, ki z vašo pomočjo sestavi natančen načrt prehrane za vašega psa. Vsebnost kalorij nove hrane naj bo približno 20 do 30 odstotkov nižja od običajne hrane. Kastrirani psi s prekomerno težo tako potrebujejo približno 52 kalorij na kilogram telesne teže. Če se vaš pes po kastraciji še vedno zelo veliko giblje, so energetske potrebe seveda primerljivo višje.

Pripravljena hrana ali raje domača?

Za psa je najboljše, če njegove prehranske potrebe čim manj spreminjate. Če ste ga do zdaj hranili s pripravljeno hrano, mu lahko še dalje brez skrbi ponujate pripravljeno hrano. Če boste po kastraciji hrano začeli pripravljati sami, lahko to za psa postane obremenjujoče. V kolikor pa ste psa do zdaj hranili z domačo ali surovo hrano, potem naj takšno hrano prejema še naprej. Vsebnost kalorij in dovajanje hranilnih snovi imate najbolj pod nadzorom, če sami pripravljate hrano.

Primerni, energetsko manj bogati izdelki za samostojno mešanje hrane so npr. pusto mišično meso, pljuča, pusta skuta, zelenjava, otrobi, zdrob ali mlete zelene rastline.

Pogled na vsebnost kalorij se izplača

Če raje posegate po pripravljeni hrani, preverite seznam sestavin in navedeno vsebnost kalorij posameznih izdelkov. Ne zanašajte se na različne opise izdelkov, kot so „light“, „dietna hrana“, „Weight Control“, „za kastrirane pse“ ali „nizkokalorična hrana“, saj je veliko odvisno od dopolnil, ki jih dodajo k hrani. Izraz „dietna hrana“ ni zakonsko zaščiten. Prav tako pa ne obstaja nobena uredba, ki bi določala, kdaj izdelek smemo označiti kot „light“ oz.„nizkokaloričen“. V večini primerov imajo proizvajalci pri tem svobodne roke. Pri tem lahko „light“ pomeni le to, da ima tako označena hrana manj kalorij kot druga hrana istega proizvajalca. Toda za prehranske strokovnjake oznaka „light“ nujno ne pomeni, da je hrana nizkokalorična. Najbolj se lahko prepričate le tako, da sami preberete sestavine in kalorične vrednosti.

Kako in kdaj bi naj spremenili prehrano?

Veliko  „strokovnjakov“ svetuje, da naj bi psu ponudili energetsko manj bogato hrano že nekaj tednov pred kastracijo. Tako bi že na začetku preprečili prekomerno težo. Preventivna sprememba hrane pa ni nujno potrebna. Navsezadnje obstajajo tudi psi, pri katerih kastracija ne vpliva na njihove prehranske navade ali aktivnost. V tem primeru bi bilo koristneje, da bi psa dobro opazovali in redno tehtali in s tem pravočasno opazili ali preprečili prekomerno težo. Vašega psa lahko vsak teden pregledate in tako ocenite, ali se je vaš pes morda zredil. Rahlo mu potipajte rebra: če jih vidite s prostim očesom, je pes podhranjen.

Če je vaš pes že pred kastracijo nagnjen k prekomerni teži ali je že predebel, je priporočljivo, da čimprej spremenite vrsto hrane. To storite zlasti pred posegom. Pri spremembi hrane je najbolj važno, da spremembo uvedete to postopoma. Nenadna sprememba hrane lahko za vašega psa pomeni velik stres in povzroči prebavne težave, kot so driska ali zaprtje. Priporočljivo je počasno in postopno navajanje na novo hrano.

Dovolj gibanja za kastriranega psa

Če pazite in vašega psa po kastraciji pravilno in potrebam primerno hranite, bo vaš pes zagotovo ostal zdrav. Toda na zdravje vašega psa ne vpliva samo hrana. Sprememba hrane pogosto ni dovolj za preprečevanje prekomerne teže ali njeno zmanjševanje. Zato je zelo pomembno, da se vaša žival tudi dovolj giblje. Tudi psi, ki so se po kastraciji polenili potrebujejo svoj dnevni sprehod! Z ustreznim, po možnosti počasnejšim navajanjem na več gibanja lahko svojemu psu povrnete veselje do gibanja in poskrbite, da bo pokuril dovolj kalorij. Tako bo vaš ljubljenček tudi po kastraciji ostal fit!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne