Prava hrana za odraslega psa

Prava hrana za odraslega psa

Hrana za pse

Ne glede na to, ali ste izkušeni ali novopečeni lastnik psa, prava hrana za odraslega psa igra pomembno vlogo v njegovem življenju. Zdravje psa je navsezadnje zelo odvisno od prehrane. S pravo hrano lahko vplivate na telesno dobro počutje, vitalnost in življenjsko dobo vašega štirinožca. Napačna prehrana lahko sproži številne bolezni pri psih, kot so npr. prekomerna teža, sladkorna bolezen, srčno-žilne bolezni, bolezni kosti in sklepov, ledvična obolenja in celo rak. Zato ni čudno, da se ta tema pojavlja v ospredju strokovne literature, posvetovanj in internetnih forumov. O pravilnih načinih prehrane obstaja toliko mnenj kot obstaja pasem psov.

Toda katera od ponujenih je najboljša prehrana za mojega psa? Na to vprašanje ni možno odgovoriti kar tako. Navsezadnje se vsi psi med seboj razlikujejo. Zahteve po prehrani so zelo odvisne glede na velikost, starost, zdravstveno stanje, težo in aktivnost. Najboljšo prehrano za vašo žival lahko najdete le vi sami. Konec koncev moramo ob potrebah živali upoštevati tudi svojo življenjsko situacijo. Kar je za nekoga vsakodnevna stvar, lahko za nekoga drugega pomeni veliko obremenitev. Cena, namen hrane in čas igrajo pomembno vlogo pri odločitvi, katera metoda hranjenja vam najbolj ustreza. Pomembno je, da hrano, ki koristi in prija vašemu psu, tudi dolgoročno lahko priskrbite. Kajti pogosto menjavanje hrane je za organizem živali zelo obremenjujoče. Driska, napihnjenost in druge prebavne težave so lahko posledica prepogostih sprememb v posodici s hrano.

Na vprašanje, katera je prava hrana za odraslega psa, žal ni mogoče preprosto odgovoriti. V nadaljevanju boste našli najpomembnejše kriterije, ki vam lahko pomagajo pri iskanju optimalne hrane za vašega pasjega ljubljenčka.

Prehod na hrano za odraslega psa

V prvih treh do štirih tednih življenja se mladiči praviloma prehranjujejo izključno z materinim mlekom. Postopoma se navajajo na trdo hrano in prejemajo posebno hrano za mladiče, ki pokriva visoke energetske potrebe mladega psa. Če ste vašega psa kupili od rejca, prejmete od njega praviloma tudi načrt prehranjevanja za prvih nekaj tednov. Veliko rejcev vam zraven ponudi še nekaj hrane za mladiča. Po šestem mesecu se zaradi preprečevanja prehitre rasti priporoča zmanjševanje energijske gostote hrane. Če psi prehitro rastejo, imajo pogosto težave s sklepi, kot je npr. displazija kolka in kolena, kar lahko povzroča psu težave celo življenje. Po hrani za mladiče lahko preidete najprej na hrano za mlade pse (Junior) ali direktno na hrano za odrasle pse (Adult). Na hrano za odrasle pse je treba preiti po 6. mesecu, najkasneje pa po 18. mesecu starosti. Mali psi bi naj prvo hrano za odrasle prejeli že v 10. ali 12. mesecu, ko prenehajo rasti v višino.

Energetske potrebe odraslih psov

Pred prehodom na hrano za odraslega se poraja vprašanje, kaj naj prava hrana za odraslega psa pravzaprav vsebuje? Podobno kot pri ljudeh so energetske potrebe glede odvisne od spola, velikosti in aktivnosti. Med profesionalnimi športniki ni nobena redkost, da porabijo na dan 4000 kcal, zaposleni v pisarni pa medtem potrebujejo le 2000 kcal, da pokrijejo svoje dnevne energetske potrebe. Tako je tudi pri psih: umirjen psiček ima zagotovo nižje energetske potrebe kot pes za vlečenje sani. Za običajnega družinskega psa brez posebnih obremenitev velja sledeče pravilo, ki ga lahko upoštevamo kot izhodiščno točko za preračunavanje potrebne količine energije. Na kilogram telesne mase pes potrebuje pribl. 57 kcal hrane.

Pomembne hranilne snovi

Beljakovine (proteini), maščobe, ogljikovi hidrati, vitamini in elementi v sledeh so glavne hranilne snovi, ki naj bi jih pes prejemal preko hrane. Dobavljajo mu energijo in poskrbijo za zdravo ohranitev vseh življenjsko pomembnih funkcij. Primanjkljaj hranilnih snovi po drugi strani lahko močno obremenjuje celoten organizem, kosti, mišice in notranje organe, zaradi česar lahko izbruhnejo številne bolezni.

 Beljakovine

Najpomembnejši dobavitelj energije za vašega psa so brez dvoma beljakovine. Beljakovine vsebujejo aminokisline, ki so za psa življenjskega pomena. Zelo visokokakovostni vir beljakovin predstavlja meso. Hrana vašega psa naj bi zato bila sestavljena iz najmanj 70 odstotkov mesa. Pri tem ga lahko osnovi hranimo z vsemi vrstami mesa, kot so govedina, jagnjetina, svinjina, zajec ali perutnina. Od drobovine se priporočajo jetra, srce, ledvice, vranica in vampi (neočiščeni). Potrebe po mesu pri psu niso noben slučaj, saj so psi navsezadnje neposredni potomci volka in tako spadajo med mesojede plenilce. Njegovi močni zobje, močne žvečilne mišice, relativno kratek črevesni trakt in zelo agresivni prebavni sokovi so odlični za sprejemanje mesa. Pomembno je, da meso ni kuhano, saj tako beljakovine izgubijo svojo polno vrednost in so neuporabne. Najvišjo vsebnost beljakovin vsebuje sveže surovo meso. Alternativno lahko svojemu psu enkrat do dvakrat na teden ponudite ribe. Tudi tu je pomembno, da jih postrežemo sveže, saj v svežem stanju vsebujejo najvišji delež nenasičenih maščobnih kislin, lahko prebavljivih beljakovin in vitamin D. Kot vrste rib so primerni losos, trska, rdeči okun, sardele, lupinarji ali kozice.

 Maščobe

Nenasičene maščobne kisline iz rib so izredno pomembne, ker pripomorejo k zmanjšanju vnetij in izboljšanju imunskega sistema. Psi potrebujejo predvsem omega 3 maščobne kisline iz živalskih maščob. Meso prav tako v zadostni meri vsebuje pomembne omega 6 maščobne kisline iz rastlinskih olj. Olja so izredno pomembna, da lahko telo vašega psa sprejme pomembne vitamine. Zato je potrebno zelenjavo vedno obogatiti z oljem živalskega izvora, kot je npr. lososovo olje. Za preprečevanje prekomerne teže je treba delež maščob v hrani bistveno znižati v primerjavi z vsebnostjo beljakovin ali ogljikovih hidratov.

Poleg tega tudi so tudi oreščki dober vir naravnih maščobnih kislin, ki pa jih je potrebno dodajati hrani naribane ali v prahu.

 Ogljikovi hidrati

Ogljikovi hidrati izvirajo iz krompirja in žit ter za mesojedega psa ne spadajo med življenjsko pomembne hranilne snovi. Pogosto suha hrana vsebuje dovolj ogljikovih hidratov, zato ni potrebno, da jih dodatno dodajamo. Če vašega psa prehranjujete le s surovo hrano, je najbolje, da mu ponudite žita v obliki kosmičev, kot so npr. ovseni ali proseni kosmiči.

 Vitamini in elementi v sledeh

Vitamini in elementi v sledeh, ki jih vsebujejo predvsem zelenjava, sadje in zelišča, morajo v zadostni meri dopolnjevati hrano vašega psa. Ta hranila so v medsebojni odvisnosti, kar pomeni, da vaš pes potrebuje za sprejemanje in koriščenje določenega hranila pogosto tudi drugo hranilo. Preveč enostranska prehrana, npr. čista mesna hrana, zato ni priporočljiva. Na približno 70 odstotkov mesa naj hrana vsebuje približno 25 odstotkov sadja in zelenjave ter le 5 odstotkov žit. Zelena, korenje, bučke, buča ali lokalno sadje, kot so jabolka, hruške ali jagodičevje, lahko vmešate v meso fino naribane ali jih prej na hitro pokuhate.

 Kalcij

Kalcij je prisoten predvsem v mleku in mlečnih izdelkih. Pri mladoletnem psu je prevelika količina kalcija lahko precej nevarna. Zato odraslemu psu ne ponujajte mleka oz. v zelo majhnih količinah. Neprimerno je še posebej kravje mleko, ki pogosto sproži alergije ali druge intolerance.

Prava količina hrane

Koliko hrane vaš pes potrebuje na dan ni odvisno le od tega, koliko je star, temveč tudi od tega, kako velik je in koliko se giblje. Na splošno so pri malih psih dnevne porcije bolj obvladljive kot pri velikih psih. To ne pomeni, da manj hrane istočasno pomeni manjši vnos energije. Tako ima npr. posebna hrana za male pse pogosto visoko energetsko gostoto, kajti pritlikavi psi potrebujejo glede na svojo velikost pogosto zelo veliko energije. Male pse je zato najbolje hraniti dvakrat na dan. Vendar je tudi za velike pse bolje, da pogosteje prejmejo več manjših porcij na dan kot pa eno veliko. Pri „normalnih“ odraslih družinskih psih, ki niso vzgojeni za vzrejo ali za delo, popolnoma zadostujeta dve porciji na dan. Še bolj pomembni kot količina hrane na obrok pa je naslednje: 1. redni čas hranjenja, 2. faza mirovanja po obroku. Psi se ravnajo po presenetljivo natančni „notranji (naravni) uri“ in se zelo hitro navadijo na stalne redne obroke hrane. Poskrbite, da bo vaš pes vedno dobil hrano ob približno istem času. To ne koristi le njegovi prebavi, temveč tudi temu, da med obroki nima občutka lakote. Mogoče bo vaš pes celo prenehal z nadležnim prosjačenjem za hrano, ko se boste usedli za mizo. Najlažje boste to preprečili, če mu daste glavni obrok hrane v času vašega kosila. Za končno dobro prebavljanje hrane je zelo pomembno, da svojemu psu po hranjenju privoščite mir. Razposajeno igranje ali tekanje lahko pri nekaterih pasmah celo povzroča močno napenjanje in napihovanje.

Suha, mokra ali surova hrana?

Ali servirate zgoraj omenjeno hrano v suhi, mokri ali surovi obliki, je stvar okusa. Veliko lastnikov psov še vedno posega po prej pripravljeni hrani. Razlogi zato so seveda tudi pomanjkanje časa, negotovost ali enostavno udobje, ki ga taka hrana prinaša. Toda brez skrbi! Tudi s suho ali mokro hrano lahko vašemu psu zagotovite vse bistvene hranilne snovi. Vsekakor morate biti pozorni na različne vsebnosti energije, ki se pogosto zelo razlikujejo. Tako je suha hrana zaradi manjšega deleža vode petkrat bolj kompaktna kot pa enaka količina mokre hrane. Z navidezno manjšimi količinami suhe hrane lahko zelo hitro psu ponudite preveliko količino hrane. Pri mokri hrani je potrebno upoštevati zelo visok delež beljakovin. Ena resnično nova oz. ponovno odkrita oblika hranjenja je hranjenje z metodo BARF oz. surovo hranjenje. BARF pomeni „biološko vrsti primerno surovo hranjenje“ in je vedno bolj priljubljeno pri vzrediteljih, veterinarjih in lastnikih psov. Vrsti primerno v tem primeru pomeni veliko surovega mesa, kot ga jedo volkovi in so ga nekoč jedli prvi psi, ki so živeli kot psi čuvaji in pastirji na kmetijah.Ni nujno, da je surovo hranjenje zapleteno, kot nakazujejo podrobne prehranske tabele. Če svojemu psu ponudite 70 odstotkov surovega mesa in mu dodate 30 odstotkov surove zelenjave, imate pri roki takoj zanesljivo merilo za dnevno pripravo hrane za vašega psa.

Ne glede na katero metodo hranjenja se boste na koncu odločili, je najboljša prava hrana za odraslega psa tista, ki psu prija in podpira njegovo zdravje in vitalnost ter mu omogoča dolgo življenje. In seveda, če ta metoda ustreza vašemu vsakdanu in nenazadnje tudi vaši denarnici, potem pri odločitvi glede hrane na prvo mesto vedno postavite zdravje svojega psa!

Vašemu psu želimo dober tek!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne