Pravilna prehrana za starejšega psa

Pravilna prehrana za starejšega psa

Prva dlaka postaja siva in gibanje počasnejše: vaš pes se stara! To spada k pasjemu življenju, prav tako, kot je to dejstvo v življenju ljudi. Da bi vašemu psu olajšali staranje, lahko zato nekaj naredite. Pravilna prehrana za starejšega psa, ki je pripravljena posebej za zadovoljevanje potreb starejših psov, poskrbi za zdravje in vitalnost v višji starosti. Kakšna je pravilna prehrana za starejšega psa?

Večja nagnjenost k motnjam

Gotove hrane za starejše pse je danes veliko na voljo. Vendar, ali je posebna hrana za starejše pse resnično potrebna? Da, kajti starost prinaša s seboj nekatere spremembe in tudi bolezni. Od temperamentnega razposajenega igranja mladiča ni več veliko videti. Psi postanejo mirnejši in se manj gibajo. Prebava postaja počasnejša in zmogljivost črevesja se zmanjša. Posledica tega so prebavne težave, kot je zaprtje, napihnjenost ali driska. Pogosto bolijo pri žvečenju zobje in zmanjša se tudi občutek za okus. K temu spadajo še starostno pogojene bolezni, kot so artritis ali druge težave s sklepi.

To niso lepi spremljajoči znaki staranja – vendar, ne skrbite: pravilna prehrana za starejšega psa lahko vpliva na omenjene spremembe. Tako ostane vaš starejši pes tudi na starost dolgo v kondiciji in zdrav!

Veliko hranil, malo kalorij

Z manj gibanja v starosti se zmanjšajo tudi potrebe psa po energiji in to tudi za 20 %. Zmanjšana aktivnost deluje tudi na presnovo: zaužita hrana se ne spreminja več v mišičevje, temveč v maščobe. Posledica je lahko prekomerna teža. Meni starejšega psa bi naj zato vseboval manj kalorij kot meni odraslega psa. Na kakšen način pa bi zmanjšali kalorije v hrani? Najlažje je seveda enostavno zmanjšati količine hrane, torej ponuditi psu manjše porcije. Ampak to bi bila napaka! Kajti tako se ne zmanjšajo le kalorije, temveč tudi dragocene hranilne snovi. Hranilne snovi, kot so vitamini in minerali pa so za vašega starejšega psa življenjsko pomembne.

  •  Vitamini C, E in B

L-karnitin in antioksidanti, kot sta vitamina C in E krepijo imunski sistem vašega psa. Poleg tega lovijo tudi agresivne proste radikale, ki pravzaprav povzročajo staranje.

Prehrana za starejšega psa © zooplus
Grafikon prikazuje, katero hrano pes potrebuje glede na starost.

Vitamin E se nahaja v sončničnem ali koruznem olju. Če sami pripravljate hrano vašega psa, lahko le-to enostavno vmešate v meso ali zelenjavo. Tudi drugi, v vodi topni vitamini, kot so B-vitamini naj bi bili prisotni v hrani starejšega psa. Previdno z dajanjem v maščobi topnega vitamina A. Prekomerna količina lahko močno obremeni jetra. Ker veliko psov pogosto ali zelo radi jedo jetra ali celo pijejo ribje olje, je prenizka oskrba z vitaminom A redkejša kot prekomerna oskrba.

  • Omega-3- in omega-6-maščobne kisline

Suha dlaka, izpadanje dlake ali več kožnih infekcij v starosti pri psih ni redkost. Višji delež omega-3 in omega-6-maščobnih kislin krepi kožo in dlako ter poskrbi zato, da ostane zdrava in sijoča. Omega-6 se nahajajo v lanenem olju. Za vašega psa še bolj dragocene omega-3 so prisotne v ribjem olju, kot je npr. lososovo olje. Omega-3-maščobne kisline imajo pri tem ne samo pozitiven učinek na dlako, temveč pomagajo tudi pri podpori sklepov. Klinične raziskave so pokazale, da se z višjim deležem omega-3 v hrani za pse zmanjša tudi količina zdravil proti sklepnim težavam.

  • Izvleček zelenoustne školjke, glukozamin in hondroitin sulfat

Pozitiven učinek na kosti in sklepe imajo tudi hondroitin ali glukozamin npr. iz izvlečka zelenoustne školjke. Tudi pri že napredovanem artritisu ali displaziji kolkov lahko te snovi pomagajo lajšati zdravstvene težave.

  •  Beljakovine

Tudi v napredni starosti ostajajo beljakovine najpomembnejši dobavitelj energije pri vašem psu. Pravilna prehrana za starejšega psa naj je sestavljena z veliko mesa, saj velja kot visokokakovostni vir beljakovin. Pri tem je še posebno pomembno v starosti, da se uporablja visokokakovostno meso. Dobro in sveže meso ni le boljšega okusa, temveč ga organizem tudi bolje porabi. Mišično meso in drobovina, kot je srce, je tudi lažje prebavljivo kot močnejši kosi mesa z vezivnim tkivom ali hrustancem.

Pes z žogo © DJakob / stock.adobe.com

Prehrana za starejšega psa naj bo lahko prebavljiva

Prebava starejših psov je bolj občutljiva za motnje kot prebava aktivnih odraslih psov. Ni redko, da vodi bolj leno črevesje k zaprtju. Pogosto tudi hrana zaradi težav z zobmi ni dovolj prežvečena, tako, da ima črevesje težavo pri predelavi velikih „grižljajev“.

Ker se ravnovesje bakterij v črevesju spremeni, trpijo starejši psi tudi pogosteje za napenjanjem z neprijetnim vonjem. Prehod na lažje prebavljivo hrano pri starejšem psu ne poskrbi le za učinkovitejšo prebavo, temveč tudi za boljšo sobno klimo v vašem domu.

Mišično meso, piščančje meso (hitro kuhano), srce, jajca ter nekaj riža, pustega sira ali skute lahko pomagajo vašemu psu, ponovno vzpostaviti prebavo. Težko prebavljivi hrani, kot npr. preveč ogljikovih hidratov, kosti in mesa z veliko hrustanca, se je potrebno izogibati.

Za občutljive želodce se priporoča tudi, da hrano ne dajete psu direktno iz hladilnika, temveč raje sobne temperature. Za varovanje želodca v nobenem primeru nenadoma ne menjujte hrano vašega psa.  Navajajte vašega štirinožca na novo hrano previdno in postopoma. Da bo vaš pes na novo hrano za starejšega psa popolnoma pripravljen, lahko traja tudi cel teden.

Veliko tekočine

V starosti veliko psov počne enako kot mi, ljudje: premalo pijejo. Vendar spada k zdravi hrani nujno tudi pitje zadostne količine vode. Za starejše pse, ki so glede pitja leni, je zato bolj primerna mokra hrana kot suha, kajti z mokro hrano dobi pes tudi takoj tekočino.

Da vašega psa ponovno navadite na okus pijače, pomaga včasih tudi  drobec „okusa“ v pitno vodo, npr. ena žlička soka od perutnine, pečene klobase ali manj slanega bujona v posodo z vodo. Načeloma je treba vzeti nenavadne navade glede pitja vašega pasjega ljubljenčka resno in se posvetovati z veterinarjem, kajti premalo pitje, pa tudi prekomerna žeja, so lahko znaki resne bolezni.

14-letni Rio © Mary Lynn Strand / stock.adobe.com
14-letni Rio

Gotova hrana ali doma pripravljena?

Najpomembneje glede prehrane vašega starejšega psa je kvaliteta. Če hrano vašega psa pripravljate sami, imate verjetno že pregled kaj vašemu psu koristi in prija. Lahko tudi sami vplivate na kvaliteto vašega psa, pri čemer npr. raje posežete po svežih živilih.

Sveže meso ima zelo visok delež beljakovin, sveža zelenjava pa zagotavlja potreben vnos vitaminov. Vendar, če raje kupujete gotovo hrano, lahko prav tako poskrbite, da je vaš pes v starosti optimalno preskrbljen. Posebne hrane za starejše pse je veliko na voljo, vendar je med njimi veliko razlik glede kakovosti.

Visokokakovostno hrano ne prepoznate le po ceni, temveč predvsem po tem, da so sestavine zelo natančno navedene na embalaži. Bodite pozorni, da je „vir mesa“ stalen in visokokakovosten in da so vsebovane tudi zgoraj nevedene hranilne snovi.

Česa starejši psi ne smejo jesti

Sladkor po drugi strani v nobenem primeru ne spada v hrano za pse in je še posebno pri starejših psih, nagnjenih k težavam z zobmi, zelo škodljiv. Žal se na policah najde tudi gotova hrana, v kateri je vsebovan sladkor. Tudi, če je pogosto ugodneje: v dobro vašemu psu, raje to hrano pustite in je ne kupujte!

Izogibajte se tudi prekomernemu dajanju priboljškov med obroki! Tudi, če vas pes še tako proseče gleda s svojimi zaupljivimi rjavimi očmi: stalno dajanje prigrizkov vodi do prekomerne teže in lahko škodi zdravju vašega psa. Seveda to ne pomeni, da se popolnoma odpoveste dajanju priboljškov, pozorni morate biti na količino in le-to nujno odšteti od dnevnih obrokov.

Prav tako dajajte v zmernih količinah vašemu psu kosti kot prigrizke za žvečenje, ker so za njegovo občutljivo črevo težko prebavljivi. Ponudite raje vašemu starejšemu psu mokro kot suho hrano.

Hrana za vašega starejšega psa naj bo visokokakovostna, lahko prebavljiva, hranilno bogata, nizkokalorična in bogata s tekočinami. Tako bo ostal vaš pes tudi v starejših letih dolgo v kondiciji in vitalen ter bo lahko dnevne sprehode na svežem zraku v celoti užival. Psom, ki trpijo za določenimi boleznimi, prekomerno težo ali tudi za podhranjenostjo zaradi izgube apetita, lahko posebna hrana pomaga pri lajšanju njihovih zdravstvenih težav. Najbolje, da o posebni dietni prehrani povprašate vašega veterinarja.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne