Količina hrane za psa: Kako izbrati primerno količino? This article is verified by a vet

količina hrane za psa

Ob pravilni prehrani za psa moramo upoštevati tudi primerne količine hrane.

Danes poznamo številne načine hranjenja, ki jim včasih zelo težko sledimo. Če psa hranite s popolno hrano, lahko na embalaži tovrstne hrane preprosto preberete priporočene količine hrane. Kakšna pa je količina hrane za psa, če ga hranite z metodo BARF ali kombinirate različno dopolnilno hrano? Z nekaj sreče lahko s pomočjo določenih formul hitro izračunate potrebo po energiji za vašega psa.

Koliko hrane potrebuje pes?

Preprost odgovor na to vprašanje žal ne obstaja, saj je potreba psa po hranilih odvisna od različnih dejavnikov. Če želite natančneje izračunati količino hrane za vašega psa, upoštevajte spodnje dejavnike:

  • starost psa
  • pasma psa
  • teža v kilogramih
  • Imate športnega psa ali morda brejo psico?

Pri zdravi prehrani za pse je pomembno, da znate poiskati ustrezno ravnovesje med vitamini in minerali ter energijo in beljakovinami. Sestavine dodatne in popolne hrane si lahko preberete neposredno na embalaži.

Na embalaži popolne hrane je običajno navedeno, kakšne so priporočljive količine hrane glede na telesno težo psa. Če želite psa hraniti z dopolnilno hrano, si morate ustrezne količine hrane sami izračunati. Količina hrane za psa se izračuna na podlagi spodnjih formul.

Količina hrane za odraslega psa: Tako jo izračunate

Odrasli psi več ne rastejo, kljub temu pa imajo višje potrebe po energiji kot starejši psi. Za izračun pravilne količine hrane za pse obstajajo določene formule.

Kakšno potrebo po energiji imajo odrasli psi?

Potrebna energija je podana v megajoulih (MJ) ali kilokalorijah (kcal). S pomočjo formule po Meyerju in Zenteku lahko izračunate povprečno količino energije, ki jo odrasel pes potrebuje v enem dnevu:

Potreba po energiji za odrasle pse = 0,52 MJ x kg0,75 telesne teže

Na primer: Če vaš pes tehta 20 kg, lahko njegovo potrebo po energiji izračunate takole: 0,52 MJ x 20 kg0,75 = 4,91 MJ na dan.

Pomagate si lahko tudi s spodnjo tabelo:

Telesna masa (kilogram)Energija (megajoule)Energija (kilokalorije)
51,74415,87
102,92697,90
204,921175.91
306,671595,17
408,231967,02
509,782337,48

Potreba po beljakovinah za odraslega psa

Beljakovine (proteini) so za pse življenjsko pomembni. Prisotne so v vseh tkivih in hkrati tvorijo osnovo pomembnih encimov in hormonov. Povprečno potrebo po beljakovinah za odrasle pse lahko izračunate po naslednji formuli: Potreba po beljakovinah za odraslega psa = 5 g surovih beljakovin x kg0,75 telesne teže.

Na podlagi tega smo izračunali spodnjo tabelo:

Telesna teža (kilogram)Količina beljakovin (gram)
516
1028
2047
3064
4079
5094

Več informacij o prehrani psov najdete v našem članku Prava hrana za odraslega psa.

Kako izračunati količino hrane za športne pse?

Če imate športnega psa, ki vsak dan preteče dolge proge, potem bo potreboval več energije kot običajen družinski pes. Zato morate poleg potrebe po energiji izračunati tudi potrebo po moči.

Potrebo po moči za energijo, potrebno pri povečani aktivnosti, lahko izračunate takole: 0,56 MJ x kg0,75 telesne teže.

Če vaš pes tehta na primer 10 kg, potem bo potreboval okroglih 3,15 megajoulov na dan. To je približno 752,87 kilokalorij.

Toda potreba po beljakovinah se le malce poveča.

Koliko hrane potrebujejo breje psice?

Če imate brejo psico, ki se približuje drugi polovici brejosti, bo potrebovala 1,5-kratno količino energije. 20-kg težka psica bo potrebovala približnost 7,38 megajoulov na dan.

Pri tem se znatno poveča tudi potreba po beljakovinah. Zato morate v povprečju dodati 0,5-kratno količino beljakovin.

Kako izračunati količino hrane doječih psic

Med dojenjem mora psica proizvesti veliko mleka. Točna količina je odvisna od števila in velikosti mladičkov. V povprečju se potreba po energiji zvišuje takole:

Število mladičkovPotreba po energiji
11,5-krat večja zahteva po energiji
42-krat večja zahteva po energiji
83-krat večja zahteva po energiji

Na primer: Vaša psica je skotila osem mladičkov in tehta 20 kg. Njena potreba po energiji znaša toliko: 4,92 MJ potrebe po energiji x 3 = 14,76 MJ na dan.

Potreba po beljakovinah se le nekoliko poveča.

Prehrana za mladičke © demanescale / stock.adobe.com
Pravilna prehrana za mladičke je pomembna za zdrav razvoj.

Koliko hrane potrebuje mladiček?

Mladički v prvih mesecih hitro rastejo. V tem času njihovi organi potrebujejo veliko količino hranil, ki jih sprva pridobijo iz materinega mleka, po treh mesecih pa iz trdne hrane.

Formula za mladičke manjših pasem poteka takole: 0,66 MJ x kg0,75 telesne teže.

Mladički večjih pasem pa potrebujejo: 0,75 MJ x kg0,75 telesne teže..

Čeprav mladički potrebujejo sorazmerno veliko hrane, jim ne smemo ponuditi preveč hrane. Če je hrana preveč bogata z ogljikovimi hidrati, lahko privede do debelosti, motenj rasti v okostju in poškodb organov.

Med odraščanjem potrebujejo veliko beljakovin. Količina beljakovin je odvisna od posamezne pasme in jo moramo prilagoditi posameznemu psu. Najboljše so beljakovine iz kakovostnih esencialnih aminokislin. Te imajo večjo vrednost in jih telo bolje uporabi kot nebistvene aminokisline.

Da bi mladičku zagotovili vsa potrebna hranila, vam priporočamo ustrezno hrano za pasje mladiče.

Kako izračunam količino hrane za starejšega psa?

Po približno šestih letih veljajo psi za starejše. V tem obdobju potrebujejo manj energije za oskrbo svojih organov. Faktor 0,5 za odrasle pse se pri starejših zmanjša na 0,45.

Za izračun ustrezne količine hrane za starejše pse uporabite naslednjo formulo: 0,45 MJ x kg0,75 telesne teže.

Več informacij o prehrani starejših psov najdete v našem članku Pravilna prehrana za starejšega psa.

Kolikokrat na dan naj hranim psa?

Prebavni sistem mladičkov se v prvih mesecih navaja na trdno hrano. Zato jih moramo v primerjavi s starejšimi psi hraniti pogosteje. Običajno je dovolj, če mladička nahranite tri- do štirikrat na dan. Pri tem pa pazite, da količino obrokov ustrezno zmanjšate oz. prilagodite.

Za odraslega psa je povsem dovolj, če ga nahranite samo en- ali dvakrat na dan. Hrano mu ponudite vsak dan ob približno istem času. V količino hrane za psa ne pozabite vračunati tudi priboljške.

Viri:

https://www.narayana-verlag.at/homoeopathie/pdf/Ernaehrung-des-Hundes-Helmut-Meyer-Juergen-Zentek.15168_3Praktische_Fuetterung.pdf

https://www.tierklinik.de/ratgeber/ernaehrung/besondere-umstaende/ernaehrung-der-welpen-nach-dem-absetzen

https://vet-magazin.at/wissenschaft/tier-ernaehrung/2484/2484.pdf


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne