Prehrana za mladičke

Prehrana za mladičke

Pravilna prehrana za mladičke je pomembna za zdrav razvoj.

Prehrana igra glavno vlogo v življenju. Zato je pomembno, da svojemu psu že v mladosti ponudimo zdravo in uravnoteženo prehrano. Na ta način mu postavimo temelje za dober telesni in duševni razvoj. Prehrana za mladičke pa mora ustrezati določenim kriterijem. Katerim?

Hitra rast mladičkov

Od rojstva do odraslosti mladički rastejo neverjetno hitro. Svojo rojstno težo podvojijo že v prvem tednu življenja, po treh tednih pa jo potrojijo ali celo početverijo.

Glavna faza rasti je v prvih šestih do osmih mesecih. V tem času skoraj lahko vidimo, kako naš psiček raste. Do petih mesecev starosti mladički običajno dosežejo že 50 odstotkov svoje končne teže.

Manjše pasme psov rastejo nekoliko počasneje in dokončno odrastejo v 10 do 12 mesecih. Veliki psi ogromnih pasem, kot sta nemška doga ali irski volčji hrt, pa svojo končno težo dosežeta šele pri 18. mesecih.

Zaradi tega vam v svoji trgovini zoohit ponujamo posebno hrano za mladiče in mlade pse, ki je prilagojena hitri rasti pasjih mladičev. Takšni izdelki so običajno označeni z oznako Junior ali Puppy. V nekaterih primerih razlikujemo med hrano za mladičke do četrtega meseca starosti in hrano za mlade pse od četrtega do dvanajstega meseca življenja.

Prehrana za mladičke: Presežek energije

Dve največji težavi, ki se lahko pojavita v povezavi z uravnoteženo in zdravo prehrano za mladičke, sta morebitni presežek energije in neustrezna zaloga mineralov.

Oskrba z energijo izvira predvsem iz maščob in ogljikovih hidratov v hrani. Poleg tega mladiček pridobiva energijo tudi iz beljakovin. Do prekomerne zaloge energije pogosto pride takrat, ko lastniki želijo preveč osrečiti svojega psa in mu ponudijo preveč priboljškov ter žvečilnih izdelkov.

Motnje v razvoju zaradi hitre rasti

Prevelika oskrba z energijo vodi do prevelike rasti telesa. Mladički se na ta način le poredko zredijo. Namesto tega hitrejša rast vodi do motenj v razvoju okostja, zlasti pri večjih pasmah: Mladički hitreje dosežejo pričakovano končno višino. Pogosto pa pri takih psih kosti še niso dovolj stabilizirane in mineralizirane ter ne morejo prenesti prevelike teže, ki jih obremenjuje.

Potreba po energiji med rastjo je zelo odvisna od okolja, v katerem vaš mladiček odrašča. Če odrašča skupaj z drugimi mladički, je potreba po energiji bistveno večja kot pri mladičku, ki odrašča v mirnem gospodinjstvu brez drugih psov.

Krivulja rasti kot smernica

Zato je pomembno, da s pomočjo krivulje rasti prikažemo postopek rasti in razvoja teže, zlasti pri večjih pasmah. Krivulja namreč prikazuje, koliko teže je mladiček pridobil v določenem času.

Kot ciljna teža je prikazana pasemsko standardizirana teža oz. teža staršev mladička. V idealnem primeru se krivulja dviguje lepo in počasi. Le tako lahko opazimo in se odzovemo na prekomerno oskrbo z energijo in prehitro rast.

V nobenem primeru pa psov – zlasti večjih pasem – ne smemo pustiti stradati. Premajhna zaloga energije in beljakovin namreč vodi do neželenih posledic.

Prehrana za mladičke
S pomočjo takšne krivulje lahko določimo, ali se naš mladiček prehitro redi. (Opomba: Tukajšnje vrednosti so le povprečja posameznih pasem.)

Nepravilna oskrba z minerali

Druga težava pri prehrani za mladičke je nepravilna oskrba z minerali. Najpogosteje gre za nepravilne količine kalcija in fosforja: V obroku moramo upoštevati pravilno razmerje med kalcijem in fosforjem. Razmerje se giblje med 1,3:1 in 1,5:1.

Nasvet: Vsebnost kalcija v analitičnih sestavinah kakovostne suhe hrane za mladičke in mlade pse običajno znaša 1,25 do 1,6 odstotka. Vsebnost fosforja je 0,9 do 1,2 odstotka. V mokri hrani je optimalna vsebnost kalcija približno 0,3 do 0,45 odstotka, vsebnost fosforja pa 0,22 do 0,3.

Dokler mladiček raste, morate biti pozorni na zadostno količino železa in joda. Mladički imajo namreč šestkrat večjo potrebo po železu kot odrasli psi.

Za izračun vrednosti za popolno hrano za mladičke, si lahko pomagate s spodnjo tabelo:

  • Potreba po železu mladička: 6,1 µg/kg telesne mase (v kg)^0,75
  • Potreba po jodu mladička: 61 µg/kg telesne mase (v kg)^0,75
Odrasel pes (15 kg) Mladič, trije meseci (15 kg) Otrok (15 kg)
Potreba po kalciju 1.000 mg 4.900 mg 600 mg
Potreba po jodu 220 μg 460 μg 100 μg
Potreba po železu 8 mg 47 mg 8 mg

Primerjalna tabela prikazuje potrebe po kalciju, jodu in železu pri mladičih, odraslih psih in rastočih otrocih.

Pomanjkanje kalcija

Najpogostejša težava pri prehrani za mladičke je pomanjkanje kalcija, ki lahko privede do motenj v razvoju okostja. Že odrasli pes ima 2,8-krat večjo potrebo po kalciju kot človek z enako težo. Zakaj pa imajo psi večjo potrebo kot ljudje? Odgovor tiči v pasjem črevesju, ki se ne more prilagoditi spremenjenemu vnosu kalcija.

Pri tri mesece starem mladičku je potreba po kalciju štirikrat večja kot pri odraslem psu (do sedemkrat pri velikih pasmah). Primerjava: Trimesečni mladiček, ki tehta 15 kilogramov, potrebuje 3.600 miligramov kalcija; odrasli pes, ki tehta 15 kilogramov, potrebuje le 730 miligramov. Otrok, star od enega do štirih let, ki tehta približno 15 kilogramov, pa potrebuje le 600 miligramov kalcija na dan.

V nasprotju s splošnim prepričanjem vsebnost kalcija v mlečnih izdelkih še zdaleč ni dovolj, da bi zadostila potrebe rastočega psa. Na primer, 100 gramov skute z nizko vsebnostjo maščob vsebuje le 85 miligramov kalcija.

V večini primerov pomanjkanja kalcija pride zaradi “redčenja” vsebnosti kalcija v obroku. Do tega pride, ko zmešamo uravnoteženo popolno hrano za pse z našo človeško hrano (rižem, krompirjem, mesom, kosmiči ali mokro hrano brez dodanega kalcija), pa tudi s tem, da psu damo energijsko bolj bogate prigrizke in žvečilne izdelke.

Prevelika količina kalcija

Mladički prav tako ne bi smeli prejemati prevelike količine kalcija, saj lahko privede do motenj rasti, ker prizadene celice za tvorbo kosti (osteoklasti). Zgledujte se po naslednjem: V obroku ne presezite 1,5-kratne potrebe po kalciju.

Če mladičku ob uravnoteženi popolni prehrani ponudimo dodaten kalcij ali kosti, lahko hitro pride do prekomerne oskrbe s kalcijem. Dobra in primerna hrana za mladičke namreč vsebuje zadostno količino kalcija.

Drug skriti vir povečanega vnosa kalcija je dodatek izvlečkov klapavic za zdravo rast sklepov. V tovrstnih pripravkih se pogosto skriva s kalcijem bogato meso školjk in tudi školjčno apno.

Ne pozabite: Prehrana za mladičke mora vsebovati tudi vitamin D

Zaloga kalcija v telesu je neuporabna, če telo ne vsebuje zadostne količine vitamina D. Vitamin D ali kalciferol spodbuja absorpcijo kalcija v črevesju in ga tako prenese v telo.

Tudi tukaj moramo paziti na pravo količino. Prekomerna zaloga vitamina D, ki ga lahko psu dodamo z oljem iz jeter polenovke, lahko privede do prekomerne ravni kalcija v krvi. To lahko med drugim povzroči kalcifikacijo žil.

Prehrana za mladičke
Psi obožujejo žvečilne palčke in priboljške. Toda pazite! Priboljški so bogati z energijo, zato jih psi ne smejo prepogosto uživati.

Prehrana za mladičke mora vsebovati ustrezno količino beljakovin

Potreba po beljakovinah se najbolj poveča takrat, ko mladiček preneha piti materino mleko (približno osem tednov). V prvih šestih mesecih se tako prične navajati na potrebe za odraslega psa.

V tem času je zato pomembno, da mu ponudimo kakovostne beljakovine, kot so meso mišic, mlečni izdelki ali jajca. Poskrbite, da bo vaš mladiček prejel veliko živalskih beljakovin in le majhno količino rastlinskih.

Beljakovine so potrebne za vzdrževanje telesne mase in za tvorbo novega tkiva. Za pse so še posebej pomembne esencialne aminokisline iz živalskih beljakovin, saj jih lahko psi proizvajajo le v zelo omejenem obsegu.

Premajhna oskrba z beljakovinami lahko privede do nezadostnega razvoja mišic in povečanega skladiščenja maščob. Na dolgi rok lahko takšen pes celo shujša in ima težave s hrustančno snovjo. V današnji komercialni hrani in vnaprej določenih obrokih velikokrat prihaja do premajhne oskrbe z beljakovinami.

Ne prehitro na hrano za odrasle pse

Idealno je, da počakate do 12. meseca starosti, preden svojemu mlademu psu ponudite hrano za odraslega psa. Na ta način se lahko izognete premajhni zalogi beljakovin, mineralov, elementov v sledovih in vitaminov.

Seveda pa lahko tudi sami pripravite hrano za svojega mladička. Vendar takšne obroke sestavite s pomočjo strokovnjaka in jih postopoma prilagajajte rastočemu mladičku. Na ta način se lahko izognete pomanjkljivostim hrane in preprečite zdravstvene težave.

Mimogrede: Posebno suho in mokro hrano za zdravo rast vašega mladička najdete v naši spletni trgovini zoohit.

Viri:
Jürgen Zentek: Ernährung des Hundes. Grundlagen, Fütterung, Diätetik. Begründet von Helmut Meyer, 8. Aufl. (2016)
Josef Kamphues (Hg.): Supplemente zur Tierernährung. Für Studium und Praxis, 12. Aufl. (2014)
Natalie Dillitzer: Tierärztliche Ernährungsberatung. Diätetik und Fütterung von Hunden, Katzen, Reptilien, Meerschweinchen und Kaninchen, 2. Aufl. (2012)

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
2 min

Prvi obisk pri veterinarju

Kdaj je najbolj primerno, da s svojim kužkom opravimo prvi obisk pri veterinarju? Priporočljivo je, da pasjega mladiča že po nekaj dneh bivanja v novem stanovanju seznanimo z veterinarjem. Ta lahko namreč hitro prepozna možne okužbe ali odkrije zajedavce in vam svetuje glede naslednjih korakov.