Vegetarijanska hrana za pse – prava alternativa?

vegetarijanska hrana za pse

Vegetarijanska prehrana je več kot le trend, saj obstaja veliko argumentov za to, da prenehamo jesti meso: vegetarijanska prehrana je zdrava, nobena žival ne umre za naš obrok, pridelava hrane je manj škodljiva za okolje. Kaj pa naši psi - ali je vegetarijanska hrana primerna za pse?

Na kratko o prehrani psov

Mnogi lastniki psov le redko ali nikoli ne jedo meso in bi tudi svojemu psu radi ponudili vegetarijansko hrano, če bi lahko. Toda psi so - kot volkovi - po sistematiki karnivori oz. mesojedci. Zato vegetarijanska prehrana zanje ni primerna - to je že večkrat slišani argument proti vegetarijanski hrani za pse. Vendar med psom in volkom obstaja veliko razlik, vključno s prebavo. Te živali imajo za sabo drugačno zgodbo - volkovi niso udomačeni.

Kjer živijo ljudje, živijo tudi psi. Psi že tisoče let spremljajo ljudi. V preteklosti so psi jedli, kar jim je dal človek - pogosto ostanke, ki vsebujejo bolj malo mesa, saj je bilo včasih meso še posebej dragoceno. Šele v zadnjih nekaj desetih letih, ko je meso postalo bolj dostopno, je pes dobil več mesa v posodi s hrano - vsaj v razvitih državah. Še danes se psi ponekod hranijo z ostanki hrani ali mrhovino. Seveda ostanki hrane zagotovo niso primerni za pse, vendar se je sčasoma tudi prebava psa prilagodila našim navadam.

Psi: vsejedci ali mesojedci?

Psi lahko polega mesa prebavijo tudi ogljikove hidrate. Nekaj študij, kot je študija iz Uppsale iz leta 2013, razkrivajo, da lahko psi prebavijo škrob veliko bolje kot volkovi. Ali je potemtakem pes mesojedec ali vsejedec? Tu se mnenja še vedno razlikujejo. Vendar je jasno, da se psi manj zanašajo na živalske beljakovine kot mačke ali volkovi. Nekateri označujejo pse kot vsejedce, ki večinoma jedo meso.

Zakaj vegetarijansko?

Vedno več lastnikov psov je vegetarijancev. Kdor ne je mesa iz etičnih razlogov - na primer, ker je proti vzreji živali za prehrano - težko hrani svojega psa vsak dan z mesom. Nekateri ljudje se tudi iz ekoloških razlogov vzdržijo mesa, saj je pridelava rastlinske hrane bolj prijazna okolju. Za te lastnike psov so pogosto možni kompromisi: vegetarijansko hrano za pse mešajo z mesnimi obroki ali pa jo uporabljajo kot priboljške. Če psu to ustreza, ni nič narobe. Včasih pa je vzrok za korak k vegetarijanski hrani tudi naš kuža sam. Nekateri psi imajo prehrambene intolerance ali alergije na živalske beljakovine, zato se lastniki psov odločijo za vegetarijansko ali vegansko hrano.

Vegetarijanska in uravnotežena

To, da psi tu in tam radi grizljajo korenje, za mnoge ni nič novega. Vendar ni priporočljivo, da hranite svojega psa z vegetarijansko hrano na lastno pest, saj mora biti vnos vitaminov, beljakovin, mineralov in maščob prilagojen potrebam vašega ljubljenčka. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost simptomov pomanjkanja, ki se pogosto pojavijo šele po nekaj letih. Na srečo imajo lastniki psov možnost izbire med različnimi vrstami vegetarijanske hrane. Ti vsebujejo vire rastlinskih beljakovin, saj oskrba z beljakovinami ostaja pomembna.

Nekatera hrana, kot na primer Lukullus Veggie, vsebuje volčji bob (ali sladke lupine), ki oskrbuje psa s potrebnimi beljakovinami. S korenjem, rdečo peso in cikorijo ponuja vašemu psu izvrsten okus. Izbrane naravne sestavine so hladno stiskane. Tako se ohranja naravni okus in dragocene hranilne snovi skoraj v celoti. Yarrah ponuja vegetarijansko hrano za pse iz ekološke pridelave. Pri podjetju Green Petfood so med drugim razvili hipoalergeno hrano za pse, katere beljakovine so pridobljene iz žuželk. Za pse z intoleranco je to dobra ideja!

Nasveti glede vegetarijanske prehrane psa

Svojega psa ne hranite izključno vegetarijansko na lastno pest, temveč izberite uravnoteženo in raznoliko prehrano. Sprememba hrane naj bo postopna - zmešajte del staro in novo hrano, da se bo vaš pes lažje navadil na njo. Če vaš ljubljenček dobro prenaša vegetarijansko hrano, lahko tu in tam dopolnite njegov obrok še s svežim jajcem. Pogovorite se z veterinarjem pred začetkom hranjenja psa z vegeterijansko hrano - to velja še posebej za pasje mladičke. Psi, ki dobijo vegetarijansko ali vegansko hrano kot dodatek mesnemu obroku, praviloma ne potrebujejo dodatnega mnenja veterinarja.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
7 min

Pravilna prehrana za starejšega psa

Prva dlaka postaja siva in gibanje počasnejše: vaš pes se stara! To spada k pasjemu življenju, prav tako, kot je to dejstvo v življenju ljudi. Da bi vašemu psu olajšali staranje, lahko zato nekaj naredite. Pravilna prehrana za starejšega psa, ki je pripravljena posebej za zadovoljevanje potreb starejših psov, poskrbi za zdravje in vitalnost v višji starosti.