Hrana za mopsa

hrana za mopsa

Svojemu mopsu ponudite pravilno hrano.

Odkrijte našo ponudbo hrane za mopsa!

”Življenje brez mopsa je mogoče, vendar ni smiselno.” Ta pregovor si je izmislil Loriot, eden najbolj znanih častilcev mopsov. Toda mopsa ni oboževal le Loriot, temveč tudi druge zvezde, kot sta Jessica Alba in Mesut Özil. Mops lahko zaslovi tudi po lastni zaslugi, kot v primeru mopsa z imenom Sir Henry, ki mu je lastnica Uschi Ackermann ustvarila lastno Facebook stran. ”Mopsa si ne lastiš, v mopsa se zaljubiš”, je moto Uschi Ackermann.

Če imate mopsa, zagotovo verjamete temu reku. Ta očarljiv pes osvaja številna srca s svojo veselo, humorno in živahno naravo. Do drugih mopsov ali živali ni ne agresiven ne prepirljiv, temveč je družaben in se dobro razume z vsemi.

Kljub temu potrebuje dosledno vzgojo, saj je zelo inteligenten in čuti resnost svojega lastnika. Je prilagodljiv in nezapleten pes, zaradi česar je idealen spremljevalec ali družinski pes.

Zgodovina pasme mops

Zgodovina mopsa ni povsem jasna, verjetno pa prihaja iz vzhodne Azije, najverjetneje iz Kitajske. Tam so tradicionalno vzrejali majhne pse, ki so jim bile skupne kratke, široke in ploščate glave. Verjetno so mopsa okoli leta 1600 preko morja prvič pripeljali v Evropo, in sicer na Nizozemsko. Viljem III Oranski je leta 1688 v Anglijo prepeljal veliko število mopsov, da bi se pridružili prestolu.

Družina Oranski se je tesno povezala s to pasmo po tem, ko je eden od mopsov po imenu Pompej svojega gospodarja Viljema Tihega z glasnim lajanjem opozoril na morilca in mu tako rešil življenje. V 18. stoletju je mops doživel razcvet, ki se odraža v slikah, porcelanu, pesmih in zgodbah. Omenjajo ga v delih Wilhelma Buscha in Johanna Wolfganga von Goetheja ter seveda Loriota. Mops je ena najbolj modnih pasem in ostaja trend vzreje “retro mopsa” s spremenjenimi lastnostmi, kot sta daljši nos in vrat – to je pomemben korak v pravo smer.

Temelj za zdravo življenje – pravilna prehrana že od samega začetka

Mops spada med majhne pse, njegova idealna teža znaša od 6,3 do 8,1 kg, visok pa je od 26 do 34 cm. Ker mops spada v tako imenovane brahikefalne pasme in ima zaradi okrogle oblike glave ter kratkega nosu težave z dihanjem, se mora izogibati prekomerni teži. Pri mopsu moramo biti pozorni na prilagojeno količino energije, saj se lahko v nasprotnem primeru preveč zredi in se tako razvije nestabilna struktura kosti.

Mops ima že po naravi čvrsto telo in močne mišice. Zato se mora dovolj gibati in ga moramo ustrezno zaposliti, hkrati pa mu moramo ponuditi hrano, ki zadovolji njegove potrebe. Zaradi svoje kompaktnosti se lahko že kot mladič hitro zredi, če prejema napačno hrano. Pazite tudi na količino hrane, saj mops ne bo prenehal jesti sam – jedel bo, dokler bo v posodi hrana.

Za dober začetek zdravega pasjega življenja mladiču zagotovimo glede na potrebe prilagojeno količino energije, mineralov, elementov v sledeh in vitaminov.

Priporočila za hranjenje mladičkov temeljijo na trenutni teži kužka in pričakovani teži odraslega psa. Pri tem upoštevamo težo starševskega psa istega spola. Poleg tega je količina hrane odvisna od stopnje aktivnosti mladiča.

Hrana za mladiče mopsa: Primerna hrana za majhnega mopsa

Za mladiče francoskega buldoga priporočamo hrano za mladiče Animonda vom Feinsten Junior.

Animonda vom Feinsten Junior:

 • Uravnotežena oskrba z vsemi pomembnimi hranili
 • Ker je brez žit in soje je lahko prebavljiva
 • S kakovostnimi živalskimi beljakovinami
 • Brez umetnih arom, barvil in konzervansov

Hrana GranataPet Liebling’s Mahlzeit Junior perutnina pa je primerna kot suha hrana za mopse:

Granata Pet Lieblings Mahlzeit Junior perutnina:

 • Z lososovim oljem, ki vsebuje dragocene omega-3 in -6 maščobne kisline
 • Uravnoteženo razmerje med kalcijem in fosforjem
 • Bogata s hondroitinom in glukozaminom, za zdravje sklepov

Količina hrane za mladičke mopsa ob normalni aktivnosti

Trenutna teža Končna teža odraslega psa Hrana Približna količina hrane v g/dan
3kg 7kg Animonda vom Feinsten Junior 380g
3kg 7kg Granata Pet Lieblings Mahlzeit Junior perutnina 140g
5kg 7kg Animonda vom Feinsten Junior 410g
5kg 7kg Granata Pet Lieblings Mahlzeit Junior perutnina 150g

Količino hrane moramo pri mladičkih razdeliti med več obrokov na dan. Poleg tega psu vedno zagotovimo svežo pitno vodo.

Srečen kot mops – hrana odraslega mopsa

Odraslemu mopsu ponudite hrano, namenjeno majhnim odraslim psom. Mopsi so zelo pozorni in občutljivi glede svojega lastnika ter se dobro prilagajajo življenjskim situacijam in navadam. Morda zaradi te lastnosti obstaja predsodek, da so mopsi leni in zato debeli. Pri mnogih mopsih lahko še danes opazimo sledi selekcije pasme, pri kateri so izbirali večinoma pse, ki so bili dobri jedci. Zato se kot lastnik mopsa raje prilagodite naravi tega živahnega in energičnega psa ter ga raje pri aktivnostih ne ovirajte.

Tako se boste tudi lažje izognili tveganju za prekomerno telesno težo. V vročih dneh pa morate paziti, da zmanjšate aktivnost in se na sprehod podate zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Mops je zaradi svojega kratkega gobca in nosnih školjk bolj občutljiv na visoke temperature.

Kot priboljšek mu lahko ponudite zdrave prigrizke ali brikete iz suhe hrane. Od dnevne količine obrokov moramo seveda odšteti količino priboljškov. Za mopse je primerna tako mokra kot suha hrana. Prilagajate se lahko željam psa ali pa mu ponudite obe vrsti hrane. V mokri hrani je energijska vsebnost (kalorije) nižja kot v suhi hrani. To je lahko še posebej pomembno pri psih, ki so nagnjeni k prekomerni teži.

Priporočena mokra hrana za mopsa

Rocco Classic

 • 100 % sveže sestavine najvišje kakovosti
 • Brez žit in glutena
 • Brez umetnih arom, barvil in ojačevalcev okusa
 • Pripravljena v Nemčiji

Tudi suha hrana ima svoje prednosti, še posebej, ko govorimo o aktivnih psih. Suha hrana ima večjo vsebnost energije in bo zato dobro nahranila aktivnega mopsa. Običajno je tudi cenejša od mokre hrane. Suha hrana je praktična za na pot, lahko pa jo uporabite tudi kot priboljšek ali med treningom. Lažje jo je shranjevati, poleg tega pa imamo na koncu manj odpadne embalaže.

Suha hrana za odraslega mopsa

Kot suha hrana za odraslega mopsa je primerna hrana Royal Canin Pug Adult:

 • Posebni briketi za mopsa
 • Lahko prebavljiva, tudi za občutljive pse
 • Z antioksidanti, ki lahko ščitijo celice pred prostimi radikali
 • Vsebuje dragocena ribja olja z omega-3 in -6 maščobnimi kislinami

Mops v najboljših letih

Zaradi telesnih sprememb s starostjo se spreminjajo tudi zahteve po prehrani. Zaradi zmanjšane aktivnosti in gibanja se zmanjšajo tudi potrebe po energiji. Da pa se vaš starček ne bo zredil, je treba zmanjšati energijsko vsebnost njegove hrane. Kljub temu pa moramo pokriti njegove potrebe po hranilih. Hrana mora v prvi vrsti vsebovati kakovostne beljakovine. Ker nekateri starejši psi več ne vohajo in okušajo tako dobro, kot mlajši psi, lahko ima še posebej okusna hrana veliko prednost.

Priporočena mokra hrana za starejšega mopsa

Selection Senior & Light piščanec:

 • Prilagojena vsebnost maščob in vlaknin za zmanjšano količino kalorij
 • Za pse, nagnjene k prekomerni teži
 • Posebej prilagojena potrebam starejšega psa

Priporočena suha hrana za starejšega mopsa

bosch Mini Senior:

 • Receptura, prilagojena potrebam starejših psov
 • Z lanenimi semeni, bogati z omega-3 maščobnimi kislinami
 • Visoka sprejemljivost in dober okus

Količina hrane za starejšega mopsa

Vrsta hrane Približna količina hrane v gramih na 7 kg teže
Selection Senior & Light piščanec (mokra hrana) pribl. 390g
bosch Mini Senior (suha hrana) pribl. 115g

Priboljški za mopsa

Kot nagrada za vmes so za mopse primerni priboljški z nizko vsebnostjo maščob, kot so goveje kocke DeliBest in zoolove mehki priboljški iz jagnjetine ali piščanca. Količino priboljškov vedno odštejte od dnevnih obrokov hrane.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne