Rabijo psi posebno pasemsko hrano?

Pasemska hrana za pse

So unterschiedlich die verschiedenen Rassen sind, sind auch ihre Ansprüche an die Ernährung.

Izbira hrane za pse je velika in nekateri lastniki psov preprosto ne vedo, kateri izdelek naj uporabljajo. Največja negotovost obstaja pri izbiri pasmi primerne hrane: Rabijo psi posebno pasemsko hrano? Preberite si, zakaj je lahko koristna hrana, ki je prilagojena specifičnim potrebam posamezne pasme psov.

Nastanek pasem psov

Vse današnje pasje pasme izvirajo iz volka. Nekatere so nastale po naravni poti, druge pa s pomočjo namerne vzreje človeka. Udomačevanje volka se je začelo tako, da so mladiče volka imeli za hišne ljubljenčke. Divje živali so sčasoma izgubile strah pred človekom in ga spremljale na lovu. Narava volka se je postopoma spreminjala, hkrati pa se je spreminjal tudi njegov videz. Proces udomačevanja je potekal v različnih delih sveta, tako da so se razvile pasme psov, ki so bile prilagojene lokalnim razmeram in prevladujočemu podnebju.

Zaradi popotnikov so pasme potovale po svetu, kjer so se razmnoževale z drugimi pasmami. Sčasoma so ljudje začeli namerno vzrejati nove pasme psov. Pri tem so pazili na določene značajske lastnosti in telesne posebnosti psa, ki so človeku najbolj odgovarjale. Tako so na primer nastale pasme, ki so bile zaradi svoje oblike telesa, sposobnosti in značaja posebej primerne za lov, stražo ali za zaščito ljudi.  Vsaka pasma psov ima posebne lastnosti, kot tudi posebne potrebe. To se odraža tudi v prehranskih potrebah.

Kakšne prednosti ima posebna hrana za pasme?

Posebna hrana za pasme lahko podpira zdravje vašega psa. Pri sestavi hrane so upoštevana določena merila, ki ustrezajo specifičnim prehranskim potrebam vsake pasme psov. Na primer, obstajajo pasme, ki so nagnjene k debelosti. V tem primeru lahko zmerno kalorična hrana pomaga preprečiti prekomerno zalogo energije in psu pomaga ohranjevati svojo idealno težo ter prepreči bolezni, ki jih povzroča debelost. Posebna hrana za pasme lahko pozitivno vpliva tudi na bolezni, značilne za določeno pasmo, kot so recimo bolezni sklepov. Če povzamemo, je cilj posebne hrane za pasme zagotoviti optimalno oskrbo s hranili za posamezne pasme psov. Druga prednost je, da je posebna hrana za pasme prilagojena zobom in čeljustim. Zato je tudi velikost kosov hrane različna.

Primer 1: Pasemska hrana za labradorca

Hrana za labradorca © fotorince / stock.adobe.com

Labradorec velja za pasmo, ki je nagnjena k prekomerni teži. Vendar ne brez razloga: Labradorci so požeruhi, ki bi za dodatno porcijo hrane naredili prav vse. Študije kažejo, da razlog za požrešnost leži v genih. Zaradi genskih sprememb labradorci nimajo določenih kemičnih signalov, ki bi odpravili občutek lakote. Takšni labradorci so pravzaprav vedno lačni. Posebna hrana za labradorce ima nižjo vsebnost energije in ima še posebej nasičene sestavine. Zaradi svoje velikosti imajo labradorci pogosto tudi težave s sklepi. Tudi tu lahko pomaga posebna hrana za pasme. Hrana vsebuje vsa hranila, ki podpirajo naravno delovanje sklepov in tako preprečujejo bolezni.

Vrsta izdelka: ROYAL CANIN Breed Labrador Retriever Adult

ROYAL CANIN Breed Labrador Retriever Adult je hrana za labradorce od 15. meseca starosti dalje in je bila posebej razvita za prehranske potrebe te pasme psov. Posebna hrana za pasme ima prilagojeno vsebnost kalorij – vključno s povečano vsebnostjo beljakovin in zmanjšano vsebnostjo maščob. Na ta način pomaga ohranjati idealno telesno težo. ROYAL CANIN Breed Labrador Retriever Adult s svojim kompleksom hranil podpira pregradno funkcijo kože psa. Med sestavinami najdemo tudi boragino olje in druge esencialne maščobne kisline, ki pomagajo ohranjati zdravje kože in dlake.

Kot odločen športnik se bo labradorec pri telesni aktivnosti zelo izkazal. Zaradi svoje trdne telesne zgradbe in močnih kosti bo vaš pes potreboval hranila, ki mu bodo pomagale ohranjati zdrave sklepe. ROYAL CANIN Breed Labrador Retriever Adult pomaga podpirati zdravje kosti in sklepov, saj vsebuje dodatke posebnih hranil, kot so omega-3 maščobne kisline EPA in DHA.

Poleg tega sta oblika in formula briketov prilagojena izključno čeljusti labradorca. Posebej prilagojena oblika briketa spodbuja žvečenje in tako preprečuje, da bi se hrana zatikala.

Primer 2: Pasemska hrana za nemškega ovčarja

Nemški ovčar © Mikkel Bigandt / stock.adobe.com

Tudi nemški ovčar se nagiba k težavam s sklepi. Poleg tega ima občutljivo prebavo. V najboljšem primeru bi njegova prehrana naj vsebovala hranila, ki podpirajo delovanje sklepov in je sestavljena iz lahko prebavljivih sestavin. Prehranski dodatki lahko okrepijo njegov imunski sistem. Več informacij o posebni hrani za nemškega ovčarja najdete v naši spletni trgovini.

Ostale pasje pasme

Za naslednje pasme psov vam ponujamo izbor kakovostne hrane:

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne