Pravilna hrana za pse pri težavah s sklepi

Pravilna hrana za pse pri težavah s sklepi

Pri težavah s sklepi pomagajo določeni dodatki v pasji hrani.

Psi obožujejo gibanje – bodisi na sprehodu z lastnikom ali celo v obliki pasjega športa. Kaj pa, če gibanje nenadoma povzroči bolečino? Težave s sklepi spadajo danes med najpogostejše bolezni psov. Kako preprečiti bolezni sklepov in kakšna je pravilna hrana za pse pri težavah s sklepi?

Težave s sklepi pri psih: Prirojene bolezni

Ena najbolj znanih bolezni sklepov pri psih je najverjetneje displazija kolkov (HD). Pojavlja se zlasti pri velikih in težkih pasmah psov, vendar lahko tudi manjši psi trpijo zaradi takšnih malformacij kolčnega sklepa. Tako kot komolčna displazija (ED) je tudi displazija kolkov dedna. S ciljno usmerjenimi rentgenskimi pregledi in strogo selekcijo starševskih živali poskušajo rejci zmanjšati pojavnost teh bolezni pri svojih pasmah. Nepravilna ali nezadostna vadba, prekomerna teža in nepravilna prehrana lahko pri psih prav tako povzročijo težave s sklepi.

Drugi vzroki za težave s sklepi pri psih

Bolezni sklepov pri psih imajo lahko številne vzroke. Na primer, prevelika količina energije, lahko pri pasjem mladičku povzroči prehitro rast. Hrustanec in vezi ne morejo slediti hitri rasti dolžine kosti in ne morejo ustrezno podpirati velike teže mladega psa.

Tudi na artrozo (osteoartritis), ki pogosto nastane kot posledica druge bolezni sklepov (npr. HD ali ED) in ki vodi do bolečega uničenja sklepnega hrustanca, lahko vplivajo različni dejavniki. Večja starost, debelost, premočna obremenitev, kronični artritis ali poškodbe in ortopedske bolezni so možni sprožilci sklepčne artroze.

Preprečevanje težav s sklepi

Poleg genetske predispozicije ali ortopedskih poškodb lahko vplivate na vzroke, kot so debelost, prehrana, ki je mladička preveč bogata z energijo, ali neustrezna obremenitev. Zato je vredno podrobneje preučiti prehrano in telesno držo svojega psa ter po potrebi sprejeti ukrepe, da se izognete težavam s sklepi.

Pravilna hrana za pse pri težavah s sklepi

Tudi če se težave s sklepi pri psih pogosto pokažejo šele v starejši starosti, vzroki za to bolezen pogosto segajo v fazo mladička. Tveganje za razvoj bolezni sklepov se poveča, če pes v prvih nekaj mesecih prehitro raste. Ne gre za previsoko vsebnost beljakovin, temveč za povečano oskrbo z energijo, ki vodi do hitre rasti psov.

Poleg prevelike količine kalorij lahko pomanjkanje določenih hranil prav tako povzroči težave s sklepi. Ker jim kosti rastejo, mladi psi potrebujejo več kalcija in fosforja kot odrasli psi. Če prejmejo premalo teh sestavin, so posledica nestabilne kosti. Poleg tega je pri prehrani mladička še posebej pomembno, da hrana vsebuje kalcij in fosfor v pravilnih razmerjih. To naj bi bilo 1,3:1 do 1,5:1.

Poleg tega lahko prekomerna oskrba s hranili povzroči debelost v vseh fazah življenja psa, kar posledično izjemno obremeni sklepe.

HOKAMIX30 Mobility © HOKAMIX30 / stock.adobe.com
HOKAMIX30 Mobility

HOKAMIX30 Mobility

  • UPodpira mišično-skeletni sistem in sklepe
  • Dobavlja za sklepe specifične gradnike in hranila
  • Za pse vse starosti – od mladičkov do starejših psov

Hrana za zdravje sklepov

Vrsti primerna prehrana za vašo žival, ki lahko odločilno vpliva na razvoj ali resnost bolezni sklepov – žal pa pred njimi živali ne morete popolnoma zaščititi.

Čeprav so se pri vašem psu že pojavile težave s sklepi: S pomočjo prilagojene prehrane lahko razbremenite prizadete sklepe. Posvetujte se z veterinarjem o natančnih potrebah vašega psa in skupaj ustvarite optimalen prehranski načrt.

Znanstveniki so ugotovili, da nekatere sestavine v hrani podpirajo zdravje sklepov.

Maščobne kisline, zelenousta školjka in glukozamin za pse s težavami s sklepi

Omega-3 maščobne kisline na sklepe delujejo protivnetno in analgetično. Te nenasičene maščobne kisline najdemo v visokih koncentracijah na primer v ribjem olju (lososovo olje) ali lanenem olju.

Antioksidanti, kot sta vitamina C in E, glukozamin in hondroitin, prav tako ščitijo sklepe ter izboljšujejo gibljivost psov s težavami s sklepi. Glukozaminoglikani in hondroitin sulfat se večinoma nahajajo v zelenousti školjki (Perna canaliculus). Tudi kopriva je zdravilna rastlina, ki naj bi delovala protivnetno.

Pri pripravi ali nakupu hrane za pse pazite, da hrana vsebuje te sestavine. Če te snovi psu ponujate v obliki dopolnilne hrane, jih je treba obravnavati kot del dnevnega obroka. Preprosto dodajanje določenih hranil običajnemu obroku lahko hitro privede do škodljive prekomerne zaloge maščob in energije.

Ker bolečine v sklepih pogosto privedejo do tega, da se pes noče več gibati in s tem povzročijo debelost, boste morda morali poseči po nizkokalorični hrani. Vsekakor se morate izogibati nepotrebnim maščobam, polnilom ali celo sladilom, kot je sladkor.

Drugi ukrepi pri težavah s sklepi

Vendar pa mišično-skeletnega sistema vašega psa ne morete učinkovito podpirati samo s pomočjo prehrane, temveč morate poskrbeti tudi za vsesplošno počutje vašega psa.

Veliko gibanja in vadbe bo pozitivno vplivalo na duševno in fizično stanje psa. S povečano porabo energije boste pripomogli k preprečevanju in zmanjševanju debelosti.

Poleg tega so običajni gibi in skakanje manj obremenjujoči za sklepe psa. Najbolje je, da po sprehodu, ko se mišice psa ogrejejo, začnete s kratkimi igrami z žogo ali metanjem palice. Če pes že trpi zaradi težav s sklepi, se takšnih iger seveda ne poslužujte.

Dodatna zaščita sklepov pri psu

Kot mladič, ko kosti in sklepi še rastejo, se izogibajte prekomerni vadbi. Plezanje po stopnicah, visoki skoki ali dolgi sprehodi in igre hitrega prinašanja preveč obremenjujejo sklepe in prispevajo h kasnejšim težavam.

Med sprehodi se raje odločite za travnike, gozdne in poljske poti, ki so lažje za sklepe kot pa trda asfaltna tla. Tudi za spanje psu omogočite mehko površino.

Razvoju prilagojeno gibanje in prehrana, ki temeljita na potrebah psa, sta temelj za dolgo in zdravo življenje. Toda tudi če pes že trpi za boleznijo, lahko uporabite naše nasvete za razbremenitev kosti in sklepov vašega psa.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne