Pasja prehrana pri bolezni

Pasja hrana pri bolezni

Pri nekaterih pasjih boleznih je priporočljivo ali celo življenjsko pomembno, da psu ponudimo posebno hrano. Posebne diete so prilagojene posameznim boleznim. Dieta v tem primeru ne pomeni, da gre za prehrano z zmanjšano količino kalorij. Gre preprosto za določeno obliko prehrane. Preden se odločite za posebno hrano pri bolezni, se seveda posvetujte z veterinarjem. Spodaj navajamo podatke in nasvete o tem, kakšna naj bi bila pasja prehrana pri bolezni.

Posebna pasja prehrana pri bolezni

Dietna hrana za pse s težavami z ledvicami

Če pes trpi za kronično ledvično boleznijo, mu lahko pomaga posebna dietna hrana, ki razbremeni ledvice. To je še posebej pomembno, saj poškodovano ledvično tkivo ne more regenerirati. Veterinar vam bo v tem primeru priporočil dietno hrano za težave z ledvicami. Tovrstna hrana vsebuje manjšo količino beljakovin, fosfatov in natrija kot običajna hrana. Hrana naj prav tako vsebuje manj beljakovin, vsebovane pa naj so kakovostne in iz mesa mišic. Prav tako se je treba odreči priboljškom. Sem spadajo tudi žvečilne kosti in suho žvečilni izdelki, saj vsebovane beljakovine vsebujejo veliko vezivnega tkiva in jih je težko prebaviti. Namesto teh izdelkov psu raje ponudite žvečilne palčke ali igrače za nego zob. Nekatere igrače lahko napolnite s posebno hrano in tako psa še dodatno spodbudite. Psom z ledvičnimi težavami naj bo sveža voda vedno na voljo. Na daljši sprehod s seboj vzemite vodo.

Dietna hrana za pse z diabetesom

Telo psov, ki trpijo za diabetesom, ne more več samo uravnavati telo krvnega sladkorja. Najpogostejši vzrok pri psih je pomanjkanje inzulina (diabetes tipa I). Tovrstni psi morajo običajno prejemati injekcije inzulina in posebno hrano do konca življenja, saj s tem ohranjajo pravilno raven sladkorja. Izjeme so samice, ki lahko med menstruacijo trpijo za hormonskim diabetesom, in živali, pri katerih lahko zdravila, kot je kortizon, izzovejo bolezen. Po kastraciji in prekinitvi zdravljenja običajno ne potrebujejo posebne terapije.

Pozor! Diabetična hrana za pse ne sme nadomestiti injekcij inzulina! Vsebuje naj manj ogljikovih hidratov, saj jih telo pretvarja v sladkor. Visok delež surovih vlaken podaljšuje čas prebave. Tako raven krvnega sladkorja narašča počasneje. Za pse z diabetesom je pomembno, da imajo obroke ob približno istem času. Hranjenje z mokro hrano ali metodo BARF je boljše kot hranjenje s suho hrano, saj vsebuje več ogljikovih hidratov. Psi s prekomerno telesno težo, ki imajo diabetes, morajo shujšati pod veterinarjevim nadzorom.

Dietna hrana za alergične pse

Srbečica, pordelost ali težave s prebavo: če pes trpi zaradi alergij na določene sestavine, se to ponavadi kaže v težavah s kožo in dlako ali v preobčutljivih reakcijah. V tem primeru vam lahko pomaga izločevalna dieta, saj tako odkrijete, na katero sestavino se pes odziva. Gre za hrano, ki vsebuje samo en vir beljakovin, ki ga pes prej ni poznal. Skupaj z veterinarjem se odločite, kaj je najboljše za vašega psa. Pomembno! Pazljivo tudi s priboljški! Psom, ki so občutljivi in niso alergični, lahko že pomaga hrana za občutljive pse. Vsebuje na primer lahko prebavljive vire beljakovin, kot je recimo jagnječje meso. Hrana za alergične ali občutljive pse naj bo brez žit. Pri mnogih psih se simptomi izboljšajo, če začnejo prejemati kakovostno hrano brez žit. Dietna hrana za alergične pse je v številnih primerih podobna hrani za kožo in kožuh.

Odkrijte našo ponudbo hrane za pse z alergijami in intolerancami!

Dietna hrana za pse s sečnimi kamni

Samo veterinar lahko določi, ali pes potrebuje posebno hrano za sečne kamne in kakšno hrano naj v tem primeru uživa. Veterinar pregleda kristale v vzorcu urina ali pa kirurško odstranjene kamne pošlje v laboratorij. Dieta za pse s sečnimi kamni je lahko alkalna ali kisla. Visoka vsebnost natrija in beljakovin spodbuja psa k pitju, kar redči urin. Pozor! Prevelik odmerek mineralnih dodatkov lahko prispeva k nastanku sečnih kamnov. Če ima vaš pes sečne kamne, hrani ne dodajajte dodatkov, preden se ne posvetujete z veterinarjem.

Pasja prehrana pri bolezni

Druge posebne diete za pse

Poleg zgoraj omenjene posebne hrane obstajajo še številne druge diete, na katere se moramo zanesti le v izjemnih primerih. Svojemu štirinožcu lahko vedno ponudite kakovostno hrano.

Ali dieta za zobe pomaga preprečevati zobni kamen?

Posebna hrana za zobe je pravzaprav suha hrana oz. briketi. Oblika in tekstura briket poskrbita za mehansko čiščenje zob. Toda suha hrana, bogata z ogljikovimi hidrati, vsebuje veliko škroba, kar lahko privede do zobnih oblog. Mehanski učinek čiščenja zob lahko dosežete tudi tako, da psu ponudite surovo meso ali kosti, ki so primerne za pse. Če želite preprečiti nastanek zobnega kamna, izberite kakovostno hrano, pri kateri je meso na vrhu seznama sestavin in ne žito. Posebni priboljški za nego zob spodbujajo pasjo potrebo po žvečenju in hkrati čistijo zobe. Sem spadajo tudi igrače za žvečenje. Če že mladiča navadite na redno čiščenje zob, lahko preprečite nastanek oblog in slab zadah. Poleg kakovostne hrane lahko psu ponudite tudi dopolnilno hrano za preprečevanje zobnega kamna. Obstaja veliko možnosti, kadar govorimo o posebni hrani za zobe. Trdovratni zobni kamen naj odstrani veterinar.

Preberite več o zobnem kamnu pri psih!

Kako lahko dietna prehrana pomaga pri koži in dlaki?

Intolerance so pogosto vzrok za težave s kožo in dlako. Psu lahko začne izpadati dlaka, se pojavi srbečica ali pa ima neurejen kožuh. V številnih primerih ni treba preiti na posebno hrano za kožo in dlako. Ponavadi je dovolj že, če preidemo na kakovostno hrano. Kakovostno hrano za pse prepoznamo po naslednjem:

  • vsebuje veliko mesa – zato je meso navedeno na vrhu seznama sestavin;
  • je brez žit, kot so koruza, pšenica, gluten in soja;
  • je brez ojačevalcev okusa ali umetnih arom

Pozor! Glede težav s kožo in dlako se najprej pozanimajte pri veterinarju. Včasih za tovrstnimi težavami stojijo organski vzroki ali presnovne motnje. Če veterinar misli, da gre za intoleranco na določene sestavine, lahko posebna prehrana omeji simptome.

Potrebujejo kastrirani psi posebno hrano?

Tudi za kastrirane pse velja naslednje: če pazite na uravnoteženo kakovostno prehrano in se s psom veliko gibljete, potem posebna prehrana ni nujno potrebna. Psi s prekomerno težo naj bi prejemali beljakovinsko bogato hrano, ki ima zmanjšano vrednost maščob. Pogosto pomaga tudi, če zmanjšamo vnos priboljškov med obroki in psa spodbujamo k igranju. Poleg tega lahko tudi zmanjšamo velikost obrokov. Nekateri lastniki svoje pse hranijo po občutku. Toda glede na mlahav pasji trebušček je smiselno dosledno upoštevati priporočila za hranjenje, ki so navedena na embalaži hrane. Psi ne smejo hujšati hitro, temveč počasi. Zato bodite potrpežljivi in psa enkrat mesečno stehtajte, bodisi doma bodisi pri veterinarju.

Kaj narediti, če bolan pes noče jesti?

Če pes zaradi bolezni izgubi apetit, potem bo verjetno zavrnil posebno prehrano. Z veterinarjem se dogovorite, ali sme pes uživati staro hrano, na katero je navajen, dokler se mu stanje ne izboljša. Na ta način lahko psa počasi navadite na novo hrano. Vsak dan mu v staro hrano primešajte več nove hrane, dokler nova hrana staro v celoti ne zamenja. Vaš pes se bo tako postopoma navadil na novo hrano. S tem boste prav tako zmanjšali tveganje za drisko ali bruhanje, ki bi ju lahko povzročila neznana hrana. Psu ne ponujajte priboljškov, da bo bolj lačen. Pri starejši psih vam bo morda v pomoč, če hrano rahlo pogrejete ali ji primešate dve žlici tople vode. Hrana bo tako bolj močno dišala in s tem spodbujala apetit.

Kako dolgo naj pes uživa posebno hrano?

Pasje prehrane pri bolezni, ki jo predpiše veterinar, ne smete zamenjati. Hrano za ledvično dieto ali posebno dieto za pse z diabetesom tipa I mora pes prejemati do konca življenja. Pri priboljških preverite, ali so primerni za bolne pse. Ali vsak dan psa nagradite s priboljškom, ker je bil priden? Najbolje je, če psu v takem primeru ponudite njegovo posebno hrano. Z veterinarjem se pogovorite o primernih priboljških za nagrado.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne