Hrana labradorca

Hrana labradorca

Labradorci so znani po tem, da jedo zelo radi in zelo veliko.

Pravilna hrana labradorca ne bi predstavljala prav nobenih težav, če bi se pes sam odločil, kaj bo jedel: Obstaja namreč ogromna količina različne hrane. Labradorec je ena tistih pasem, ki niso ravno izbirčne glede hrane. Spodaj smo povzeli, kako preprečite, da bi vaš pes preveč pojedel, kakšna naj bi bila prava prehrana za labradorca in katera hrana je zanj še posebej primerna.

Labradorca so prvotno vzrejali kot prinašalnega lovskega psa. Hkrati pa velja za odličnega družinskega psa, saj je dobrodušen in prijazen ter se rad druži z ljudmi. Pri prehrani moramo upoštevati tudi njegovo aktivnost in starost.

Mladički labradorca: Zdrava prehrana za močno okostje

Labradorec je eden izmed velikih psov. Zato je pomembno, da mladičem ne ponudimo preveč energijsko hrano, saj bi drugače prehitro zrasli.

Posledice prekomernega hranjenja z energijo so večja teža od predvidene in razvoj nestabilnih kosti. Ne prenesejo napetosti mišic in pritiska, ki ga povzroča večja teža, kar lahko privede do napačnega položaja okončin.

Kljub temu bi morala prehrana mladega labradorca vsebovati zadostno količino hranil za optimalno rast, saj lahko ta pes v relativno kratkem času doseže težo do 35 kilogramov. Za dober začetek zdravega pasjega življenja mladiču zagotovimo glede na potrebe prilagojeno količino energije, mineralov, elementov v sledeh in vitaminov.

Posebna hrana za labradorca

Zato je najbolje uporabiti posebno hrano za mladiče, saj običajno vsebuje uravnoteženo sestavo hranil. Obstaja tudi hrana za mladiče labradorca.

Priporočila za hranjenje mladičkov temeljijo na trenutni teži kužka in pričakovani teži odraslega psa. Pri tem upoštevamo težo starševskega psa istega spola. Poleg tega je količina hrane odvisna od stopnje aktivnosti mladiča.

Hitra rast: Hrana labradorca

Če imate odraslega labradorca, potem mu ponudite hrano, ki je prilagojena odraslemu psu. Pri aktivnem psu lahko hrana brez težav vsebuje nekaj več ogljikovih hidratov, ki veljajo kot dobavitelji energije.

Nasprotno pa morate pri mirnejšemu psu paziti, da hrana ne vsebuje preveč ogljikovih hidratov, saj lahko to privede do debelosti. Hkrati naj hrana vsebuje srednje veliko maščob.

Pazite na ustrezno količino hrane

Za preprečevanja debelosti pri psu morate paziti tudi na količino hrane. Vendar to odločitev nikakor ne zaupajte svojemu labradorcu, saj ta pasma velja za zelo požrešno, ki bo pojedla veliko več, kot pa jim dovoljuje lasten želodec. Prava količina hrane je odvisna od starosti, teže in stopnje aktivnosti vašega psa.

Praviloma je dovolj, če labradorca nahranite enkrat do dvakrat na dan in ob približno istem času. Če mu med obroki ponudite priboljške, potem od glavnega obroka odštejte količino, ki je enaka ponujenim priboljškom.

Sestavine, ki podpirajo sklepe

Labradorci imajo pogosto težave s sklepi. Zato je za njih še posebej priporočljiva hrana s sestavinami za zaščito sklepov, kot je na primer zelenousta školjka. Hkrati pa črevesno floro podpirajo vlaknine, ki jih najdemo na primer v korenju in jabolčnih tropinah.

Royal  Canin Labrador Retriever Adult

 • Prilagojena vsebnost maščob in L-kanritina za spodbujanje presnove maščob
 • S kompleksom maščobnih kislin, cinka in biotina za kožo in dlako
 • Poseben kompleks antioksidantov za zdrav vid
 • S pomočjo hondroitina in glukozamina podpira sklepe
 • Omega-3 maščobne kisline za zdravje kože, dlake in sklepov

Hrana labradorca: Izbira pravilne hrane

Kaj še vpliva na pravilno hrano labradorca? Zdrava in uravnotežena prehrana se v prvi vrsti kaže z visokim deležem mesa. Meso je namreč najpomembnejši vir beljakovin za psa.

Tudi zelenjava in sadje (okrog 20 do 30 odstotkov) dobavljata pomembne vitamine in hranila. Psi pa žita potrebujejo le v majhnih količinah. Zato je visoka vsebnost žit v hrani pokazatelj, da gre za manj kakovostno hrano.

Če želite svojemu labradorcu ponuditi mokro ali suho hrano, je povsem vaša odločitev, ki temelji tudi na preferencah vašega štirinožca. Obe vrsti hrane imata svoje prednosti in slabosti:

Prednosti mokre hrane

 • Pes že s hrano pridobi nekaj tekočine, saj je mokra hrana sestavljena iz pribl. 70 odstotkov tekočine.
 • Običajno je okusnejša od suhe hrane.
 • Zaradi vsebnosti tekočine je količina hrane večja, kar je pri labradorcu lahko prednost.
 • Ima manjšo energijsko vsebnost kot enaka količina suhe hrane za pse. To je lahko še posebej
 • Pomembno pri psih, ki so nagnjeni k prekomerni teži.
 • Ima daljši rok trajanja in je zaradi segrevanja brez konzervansov.

Prednosti suhe hrane

 • Običajno je cenejša od mokre hrane.
 • Suho hrano je lažje porcionirati in shraniti. Je odlična kot hrana za na pot in potovanja.
 • Dobra oskrba z energijo pri aktivnem psu.
 • Zaradi velikih briket pes ne more prehitro goltati hrane.
 • Manj embalažnega materiala kot pri mokri hrani, boljše za okolje.
 • Večinoma vsebuje sestavine, ki ščitijo sklepe in skrbijo za zdravje psa.

Zlata jesen pasjega življenja

Zaradi fizičnih sprememb, ki jih prinaša starost, obstajajo tudi druge zahteve za prehrano starejših psov. Zaradi manjše aktivnosti upade potreba po energiji. Zato bi morali prilagoditi količino energije v hrani glede na stopnjo aktivnosti psa, da bi s tem preprečili prekomerno pridobivanje teže.

Ker nekateri starejši psi več ne vohajo in okušajo tako dobro, kot mlajši psi, lahko ima še posebej okusna hrana veliko prednost.

Odkrijte našo ponudbo hrane za labradorca!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne