Smejo psi jesti bučo?

Smejo psi jesti bučo - psiček na buči

Buče so tudi za pse odličen prehranski dodatek v času jeseni.

Jesen je čas za buče. Toda smejo psi jesti bučo? Seveda! Spodaj si preberite, na kaj morate biti pozorni in kako lahko s svojim psom varno in s polno vitamini preživite sezono buč.

Jesen je tu in končno je čas za nabiranje buč. Naj gre za bučno juho, bučni pire, zelenjavo iz pečice ali bučno rižoto – pisane buče postajajo v naši kuhinji vse bolj priljubljene. Navsezadnje niso le lepe in dobrega okusa, so tudi izjemno zdrave. Toda ali smejo psi jesti bučo?

Je buča zdrava za pse?

Da, buče so zelo zdrave tudi za pse. Hokaido, butternut itn. so prave vitaminske bombe, ki lahko koristijo tudi vašemu psu. Zimska zelenjava je bogata z vlakninami in vsebuje bistvene vitamine, kot so vitamini A, C in E, pa tudi minerale magnezij, kalij, železo in cink. Prav tako so raznoliki njeni učinki na zdravje naših psov. Buče:

 • spodbujajo prebavo in presnovo
 • delujejo proti zaprtju
 • spodbujajo imunski sistem
 • iz telesa spirajo toksine
 • ščitijo pred okužbami mehurja
 • pomagajo samcem pri boleznih prostate
 • izboljšajo regulacijo insulina
 • pomagajo pri hujšanju

Enako velja za bučna semena in bučno olje, katerih protivnetni učinki in podpora pri boleznih prostate ter sečil, pa tudi proti glistam, so bili celo potrjeni v znanstvenih študijah na živalih.

Katere buče so primerne za pse?

Buče, kot so hokaido, butternut, škofovska kapa, muškat buča ali buča špagetarica, niso primerne samo za nas, temveč tudi za naše pse, ki uživajo ob bučnem pireju, ocvrtih, kuhanih ali pečenih bučah.

Pomembno: Buče kupite le v supermarketih ali bio trgovinah. Komercialno dostopne buče ne vsebujejo nevarnih grenčic (cucurbitacins) in so zato neškodljive za pse. Pri strokovnem gojenju buč, kjer gojijo tudi bučke in kumare, ne gojijo grenčic.

Smejo psi jesti bučo - pes med bučami
Vse vrste buč niso primerne za pse.

Je buča strupena za pse?

Psi ne smejo jesti vseh buč. Bodite previdni pri bučah, ki ste jih sami vzgojili na vrtu ali pa so zrastle na polju. Vsebujejo lahko nevarne grenčice, ki so strupene za ljudi in živali.

Zato svojega psa nikoli ne hranite z bučami, ki so zrasle v naravi ali ki ste jih sami vzgojili! Grenčice lahko namreč povzročijo resno in smrtno nevarno zastrupitev.

Toda pazite! Grenčic ni mogoče odpraviti s kuhanjem.

Previdno z okrasnimi bučami

Okrasne buče, ki so zelo priljubljen jesenski okrasek, nikakor niso primerne za pse. Niso primerne za uživanje in so zelo strupeni za pse. Takih buč psi ne smejo jesti.

Če ne želite biti brez dekoracije, je nujno, da okrasne buče postavite izven dosega svojega štirinožca. V nasprotnem primeru bi se marsikateri igrivi mladiček ali radoveden pes hitro lotil te pisane okrasne zelenjave. Če opazite, da je vaš pes pojedel okrasno bučo, ga nemudoma odpeljite k veterinarju!

Simptomi zastrupitve z bučo pri psih

Uživanje strupenih grenčic, ki jih še vedno vsebujejo divje in okrasne buče, se tako pri psih kot ljudeh kaže predvsem v gastrointestinalnih težavah. Sem spadajo:

 • Bruhanje
 • Driska
 • Prekomerno slinjenje

Drugi znaki zastrupitve z bučami so lahko pretirano tresenje ali krči. Posledica je lahko tudi anafilaktični šok ali celo smrt vašega štirinožnega prijatelja.

Če vaš pes po zaužitju buče pokaže katerega od zgornjih simptomov, ga čim prej odpeljite k veterinarju ali pokličite reševalno službo za živali.

Kot prvo zdravstveno oskrbo doma lahko psu ponudite tablete oglja. Aktivno oglje, ki bi ga morali imeti pri roki v kompletu za prvo pomoč, preprečuje vdor toksinov v krvni obtok.

Če ste v dvomu, jo poskusite

Če se želite prepričati, ali je buča primerna za vašega psa in ali ne vsebuje strupenih grenčic, jo prej poskusite. Enako velja za bučke in kumare, ki prav tako veljata za bučnice.

V nasprotju s psi imamo ljudje okoli 9.000 okušalnih receptorjev in zato lahko hitreje zaznamo grenke snovi. Psi tudi zaznavajo grenak okus, vendar žal prepozno. Psi so požiralci in preden jih okušalne brbončice opozorijo na grenčico, jo bodo že pogoltnili.

Zaključek: Buče iz supermarketa in ekološke tržnice

Dobra novica je, da buče v trgovini običajno ne vsebujejo nevarnih grenčic. Če se želite prepričati, bučo poskusite kot smo navedli zgoraj.

Strokovno pridelane sorte buč, kot so hokaido, butternut itd. so izredno okusne in na različne načine podpirajo zdravje vašega štirinožca. Buča je zelo primerna tudi za pse s prekomerno telesno težo, pse z alergijami ali intolerancami ter je zdrav dodatek k prehrani.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne