Prekomerna teža pri psih

Prekomerna teza pri psih

Prekomerna teža pri psih je zelo pogosta težava. Kakovostno hrano za živali lahko kupimo že skoraj povsod. Žal pa veliko hišnim ljubljenčkom (posebej psom) manjka vsakodnevno gibanje, s katerim bi prekomerne kalorije pretvorili v energijo. Če je vaš pes predebel, ima to lahko nevarne posledice. Telo psa je namreč narejeno za okretno in aktivno žival. Preveč kilogramov lahko povzroči poškodbe sklepov in preobremenitev srca, krvnega obtoka in hormonskega ravnovesja. Zato ne preseneča niti dejstvo, da je tudi sladkorna bolezen oz. diabetes postal pogosta bolezen psov. Prekomerna teža postane začaran krog. Pes s prekomerno težo se ne počuti ravno najbolje. Poleg tega se manj tudi igra in giblje. Tako pa pokuri manj kalorij in zaužije več hrane. S tem pa znova pospešuje debelost.

Posledice prekomerne teže pri psih

Prekomerna teža pri psih lahko privede do različnih zapletov in bolezni. Te med drugim skrajšajo tudi pričakovano življenjsko dobo psa. Mednje štejemo:

  • diabetes
  • oteženo dihanje
  • bolezni srca in ožilja
  • bolezni sklepov
  • prebavne motnje
  • kožne bolezni

Kako prepoznam, ali je moj pes predebel?

Poleg tabel priporočene teže za psa moramo vklopiti tudi zdrav razum, da izmerimo težo svojega psa. Za to obstaja posebno pravilo. Če rebra psa še komaj otipamo in lahko na hrbtu, želodcu in prsih jasno vidimo sloj maščobe, potem je pes predebel. Zdaj skrajni čas, da začnemo ukrepati. V najboljšem primeru bo že veterinar na letnem pregledu preveril stanje vašega psa in lahko že dovolj zgodaj prepozna opozorilne znake.

Predebel pes – kaj lahko storim?

Predebel pes se mora počasi navaditi na posebno dieto. Hitre diete niso priporočljive niti za ljudi niti za pse. Prehitra izguba maščobe lahko organizem preplavi s toksini. To lahko privede do okvare organov in celo do nenadne smrti. Zato ob prvem pogledu na ogromno številko na tehtnici psu nikakor ne odvzemite hrane! Prvi korak je nadziranje vnosa hranil.

Narišite si skico. Koliko hrane zaužije vaš pes, vključno s priboljški in prigrizki? Dopišite tudi približen čas obrokov. Z veterinarjem se pogovorite o dieti z nizko vsebnostjo maščob in poskrbite, da se bo pes dovolj gibal. V tem primeru seveda obvezno obiščite veterinarja. Pomaga vam lahko z različnimi nasveti, po potrebi pa vam svetuje o spremembi vrste hrane. Če je vaš pes predebel, ostanite mirni – ni razloga za paniko. Prekomerna teža pri psih je rešljiva težava. Več o prehrani psov in prekomerni teži si lahko preberete v našem članku Prava hrana za psa s prekomerno težo.

Če iščete pravo hrano za svojega psa, lahko preberete naš članek o pravi hrani za odraslega psa. V naši spletni trgovini zoohit lahko najdete široko ponudbo vrsti primerne hrane, dietne hrane za pse in zdrave pasje priboljške.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne

Gonitev pri psički

Gonitev pri psički je povsem naravni proces, ki ga doživi vsaka psička. Odkrijte podrobnosti tega cikla in kako se nanj pripraviti.

Kopanje pasjih mladičev

Pasji mladiči so seveda živahni in radovedni, zato tudi hitro zabredejo v kakšno blatno lužo. Kako pa zgleda kopanje pasjih mladičev?

Koronavirus pri psih

Ali obstaja koronavirus pri psih? Kakšni so simptomi, če pes zboli za koronavirusom in kako jih zdravimo? Kako lahko psa zaščitimo pred okužbo?