Prehrana čivave

prehrana čivave

Pri majhnih pasmah, kot je čivava, obstaja večja nevarnost, da psu ponudimo preveliko količino hranil.

Majhna, toda … Čivava je po standardu živahen, čuječ, nemiren in zelo pogumen pes, ki hkrati velja za najmanjšo pasmo na svetu. Čivava potrebuje veliko pozornosti in je izbirčna glede tega, komu bo naklonjena. Tudi njene hrane ne smemo jemati preveč samoumevno. Spodaj si preberite, kakšna je prehrana čivave in na kaj morate biti pozorni.

Kakšna je pravilna prehrana čivave?

Poleg nege je vrsti primerna prehrana eden od temeljev za dober začetek zdravega življenja psa. Za dober začetek zdravega pasjega življenja mladiču zagotovimo glede na potrebe prilagojeno količino energije, mineralov, elementov v sledeh in vitaminov. Pri majhnih pasmah je v nasprotju z velikimi večja nevarnost, da svojemu ljubljenčku ponudimo preveč hranil, kot jih telo zmore obdelati.

Priporočila za hranjenje mladičkov temeljijo na trenutni teži kužka in pričakovani teži odraslega psa. Pri tem upoštevamo težo starševskega psa istega spola. Poleg tega je količina hrane odvisna od stopnje aktivnosti mladiča.

Katero hrano ponuditi mladiču?

Za mladiče čivave priporočamo hrano za mladiče Royal Canin Chihuahua Puppy kot suho hrano in Royal Canin Mini Puppy kot mokro hrano. Količino hrane pri mladičkih moramo razdeliti med več obrokov na dan. Poleg tega psu vedno zagotovimo svežo pitno vodo.

Majhni odrasli psi: Prehrana za odrasle čivave

Ko čivava v celoti odraste, je čas, da preidemo na hrano za odraslega psa. Čeprav se čivave običajno ne nagibajo k prekomerni teži, morate vseeno paziti na težo svojega ljubljenčka.

Čivava je ena izmed miniaturnih pasem s kratkim smrčkom. Visoke temperature zanjo niso ravno ugodne, zato se jim je bolje izogibati. Visoka telesna teža lahko to težavo še poslabša.

Ali boste svojo čivavo hranili mokro ali suho hrano ali mešali obe vrsti hrane, je povsem odvisno od vas. Vendar pa se psi pogosto sami odločijo, katera hrana jim najbolj ustreza.

Priporočamo vam suho hrano, katere briketi so prilagojeni majhnim ustom majhnih psov. Lažje jo je shranjevati, poleg tega pa imamo na koncu manj odpadne embalaže.

Kot nagrada ali za trening so briketi suhe hrane povsem dovolj. Lahko pa uporabite tudi razne manjše priboljške. Od dnevne količine obrokov moramo seveda odšteti količino priboljškov, sicer lahko hitro pride do prekomerne telesne teže.

Mokra hrana je pogosto priljubljena zato, ker je praviloma okusnejša od suhe. Pri mokri hrani je vnos tekočine večji, saj običajno vsebuje nad 70 % tekočine.

Prehrana za starejše čivave

Starejši majhen pes potrebuje hrano, primerno njegovi starosti in velikosti, saj proces staranja povzroči telesne spremembe. Presnova in aktivnost se zmanjšata. Da bi vaš pes čim dlje ostal v dobri formi, mu moramo prehrano prilagoditi specifičnim znakom staranja.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne