Hladno stiskana hrana za pse

Hladno stiskana hrana za pse

Izraz ”hladno stiskano” nas večina pozna v povezavi z oljčnim oljem. Toda ste se kdaj vprašali, kaj pa pomeni izraz hladno stiskana hrana za pse? Spodaj bomo opisali, kakšna je razlika med hladno stiskano in običajno pasjo hrano ter vam dali napotke za iskanje ustrezne suhe hrane za pse.

Razširjeno po vsem svetu: Ekstrudirana suha hrana

Morda ste že uganili, da se izraz ”hladno stiskano” nanaša na proizvodni postopek in ne na sestavo hrane. Kot primerjavo si oglejmo proizvodnjo ekstrudirane suhe hrane, ki je najbolj razširjena: tako kot pri hladnem stiskanju se surovine iz mesa, krompirja in še veliko drugih sestavin sprva posušijo in zmeljejo. V ekstruderju se kaša iz različnih sestavin iztisne skozi majhne šobe. Para segreje zmes na 120 °C, nato pa proizvajalci na brikete popršijo maščobe, vitamine in konzervanse. Čeprav je ekstrudirana suha hrana trenutno najbolj poznana, je bila prva komercialno dostopna hrana v obliki briket pečena in ne ekstrudirana.

Nežna priprava: Hladno stiskana hrana za pse

Za hladno stiskane brikete proizvajalec zmeša sestavine v zmleti obliki in jih dostavi v stiskalnico, kjer zmes oblikuje v brikete, primerne za pse: valjček stisne živilsko kašo pod visokim pritiskom, da naredi luknje s premerom bodočih briket. Tudi v postopku hladnega stiskanja se bodo briketi segreli zaradi visokega tlaka. Vendar so temperature omeje od 45 do 80 ºC, para pa se ne uporablja. Ta drugačen postopek je očiten že na prvi pogled, pri čemer so briketi fizično bolj podobni prvotnim sestavinam. Zato lastniki, ki svojemu psu želijo ponuditi skoraj povsem naravno hrano, pogosteje izberejo hladno stiskano suho hrano za pse. Ker briketi vsebujejo manj maščobe, morajo biti najmanjše velikosti, da ne razpadejo.

Hladno stiskana hrana za pse © Monkey Business / stock.adobe.com

Prednosti in slabosti hladno stiskane hrane

Kot pogosto velja za hrano, obstajajo različni pogledi na različne metode priprave suhe hrane. Ekstrudirana suha hrana zanesljivo ubije vse bakterije, njeni zagovorniki pa trdijo, da je lažje prebavljiva za mnoge pse, saj se sestavine dodatno razgradijo.

Zagovorniki hladnega stiskanja se zanašajo na dodatna hranila, saj lahko telo psa zaradi nežnejše predelave lažje absorbira sekundarne rastlinske snovi iz zelišč in jagodičja. To pomeni, da imajo večjo korist od vsebovanih antioksidantov, ki preprečujejo proces staranja in lahko preprečijo poškodbe celic. Ker se sestavine ne stisnejo tako močno, se ohrani več surove osnove sestavin, ki so posledično za psa okusnejše! Ljubitelji hladno stiskane hrane za pse domnevajo, da se na ta način bolje ohrani naravni okus sestavin. Čeprav tega ne moremo preveriti, pa postopek hladnega stiskanja zagotovo bolje ohranja surove materiale, saj se ga izvaja pri nižjih temperaturah, kar pa spet prispeva k nižjim stroškom proizvodnje. Kljub temu, da so hladno stiskane brikete zaradi postopka ohlajevanja dolgotrajne, pa je njihov rok uporabnosti v povprečju krajši kot pri ekstrudirani suhi hrani.

Naš sklep: oba proizvodna postopka imata svoje prednosti in slabosti. Vendar pa izpostavljenost bakterijam predstavlja le teoretično nevarnost. Če ima vaš pes rad hladno stiskano suho hrano in jo dobro prenaša, potem vas nič ne ovira, da mu jo pondite. Postopek hladnega stiskanja je najbolj smiseln v primeru, če hrana vsebuje kakovostno hladno stiskano olje in zelenjavo, zelišča ali sadje, je proizvodnja za ohranjanje vitaminov še posebej koristna. Ker proizvodna metoda ni ključna, se naj lastniki psov osredotočijo na to, kar je pomembno: pasjo hrano z visokim deležem mesa.

Izbira hladno stiskane hrane

Proizvajalci hladno stiskane hrane za pse polagajo veliko vrednost na naravno prehrano. Toda ne pozabite, da je postopek hladnega stiskanja samo eden od številnih vidikov, ki jih morate upoštevati pri izbiri prave hrane za svojega ljubljenčka. Predstavili vam bomo tri hladno stiskane vrste suhe hrane, ki imajo visok delež mesa, so pripravljene s hladno stiskanimi olji in zdravimi dodatki, kot so zelišča, sadje in alge, ki so jih dodali briketom. Kaj je vašemu psu najbolj všeč?

Suha hrana Lukullus je hladno stiskana organska hrana s sadjem in kakovostnimi olji, ki olajšajo nežni postopek hladnega stiskanja. Ta popolna hrana za pse vseh pasem in velikosti je na voljo v ekskluzivnih različicah, kot sta okus z raco in jagnjetino ali piščancem in norveškim lososom, in vašemu psu zagotavlja veliko kakovostnih beljakovin, saj vključuje visok delež mesa.

Markus Mühle je klasična hladno stiskana hrana za pse: to družinsko podjetje iz nemškega mesta Westerland pripravlja hrano v obliki ”plena v vrečki” in se že več kot 50 let ukvarja izključno s postopki hladnega stiskanja. Poleg preverjene naravne pasje hrane Markus Mühle v dveh različnih velikostih briket zdaj obstajajo tudi druge različice, kot sta govedina Black Angus ali jelen.

Hrana za pse Lupo od istega proizvajalca je na voljo izključno v hladno stiskani obliki. Poleg različice za vse pse obstaja tudi suha hrana za hipoalergene pse. Kot pri hrani Markus Mühle se pri Lupo ne osredotočajo samo na naravno hrano, temveč skrbijo tudi za dobrobit živali: vsebovani piščanec prihaja iz švicarskih kmetij, ki izpolnjuje vrsti primerne standarde za dobrobit živali.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne