Moj pes je predebel: Zdravo hujšanje

moj pes je predebel

Nekateri psi imajo malce preveč kilogramov. S pravo prehrano mu lahko pomagamo shujšati.

Na pomoč, moj pes je predebel! Število psov s prekomerno telesno težo se povečuje. Za zdravo in dolgo življenje pa se moramo znebiti odvečnih kilogramov. Če smo ugotovili, da je nas pes predebel, se odvečnim kilogramom postavimo po robu z ustreznimi ukrepi in strogim prehranjevalnimi pravili.

Je moj pes predebel:

Pasme psov se včasih precej razlikujejo po zgradbi in velikosti telesa. Kljub temu lahko z nekaj preprostimi prijemi ugotovite, ali je vaš pes predebel.

Roke nežno položite na rebra svojega psa. Če jih ne morete preprosto otipati in če od zgoraj ne vidite ozkega pasu, potem je skrajni čas, da izberete primerno dieto.

Zakaj je to tako pomembno? Psi s prekomerno težo pogosteje zbolijo za določenimi boleznimi kot pa psi z normalno telesno težo. Tudi življenjska doba predebelih psov se skrajša za povprečno dve leti.

Kako prepoznati, ali je vaš pes predebel, in za podrobno razlago vzrokov in posledic prekomerne teže si preberite naš članek Je moj pes predebel? Vzroki in posledice.

Moj pes je predebel: Pomoč veterinarja

Če domnevate, da je vaš pes predebel, se vsekakor obrnite na veterinarja. Veterinar lahko najbolje določi, če in kako hudo je vaš pes predebel ter lahko izključi morebitne zdravstvene razloge. Na koncu vam bo priporočil zdrave metode za nežno in varno izgubo odvečnih kilogramov.

Nato boste določili ciljno težo in dnevno količino hrane. Priporočena količina temelji na idealni teži vaše živali. Dnevni obrok mačke na začetku diete prilagodimo odvisno od napredka in izgube teže. Cilj naj bo, da pes shujša za en do dva odstotka svoje telesne teže na teden.

Na kaj moramo biti pozorni pri prehrani?

Za zmanjšanje vnosa energije in za uspešno hujšanje moramo psa nahraniti s samo polovico dosedanje količine kalorij.

Vsekakor pa psa ni priporočljivo nahraniti s samo polovico količine prejšnje hrane. Hrana je namreč zasnovana tako, da psu zagotavlja vse bistvene vitamine, minerale in elemente v sledovih glede na njegovo težo. Če predebel pes prejme le polovico svojega običajnega obroka, se lahko na dolgi rok pojavijo simptomi pomanjkanja.

Druga negativna posledica hranjenja s polovično količino hrane je pomanjkanje sitosti, saj pasji želodec ni nikoli popolnoma poln. Pes bo začel čedalje več prosjačiti ali celo krasti hrano. Nekateri psi bodo razvili celo uporniško vedenja in pojavila se bo nečistoča.

Namesto tega si za predebelega psa omislite posebno redukcijsko dieto. Toda ne pozabite: Prekomerna teža, ki se pojavi v daljšem časovnem obdobju, ne bo izginila v nekaj tednih. Dieta traja več mesecev. Tudi po koncu diete se morate držati njenih smernic, če ne želite, da se bo pes znova zredil.

Hrana za hujšanje: Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu hrane?

Dobro hrano za pse pripravlja zaupanja vreden proizvajalec, ki natančno spremlja proizvodnjo svoje hrane in navede vse hranilne vrednosti in sestavine, ki so v hrani uporabljene.

Je vaš pes le malce predebel? Ali je morda hudo predebel? V slednjem primeru je priporočljivo poseči po dietni hrani, ki jo priporoči veterinar.

moj pes je predebel
© LIGHTFIELD STUDIOS / stock.adobe.com

Lahka hrana proti dietni hrani

Lahka oz. light hrana je praviloma hrana določene serije določenega proizvajalca, ki je ima najmanjšo vsebnost kalorij. Tovrstna hrana je zelo primerna za nadzorovanje telesne teže, toda običajno ni dovolj za hujšanje.

Posebne shujševalne diete, imajo bistveno nižjo vsebnost kalorij. Kljub temu so te diete dobro prilagojene potrebam psov s prekomerno telesno težo in vsebujejo vsa pomembna hranila, vitamine ter elemente v sledovih.

Mokra hrana iz iste dietne serije lahko poleg uporabljene dietne suhe hrane pomaga zagotoviti boljši občutek sitosti. Ker mokra hrana vsebuje več vode, je lahko psu ponudite večjo količino in mu tako napolnite želodec.

Visoka vsebnost beljakovin

Pomembno je, da hrana za predebele pse vsebuje visoko količino beljakovin. Vsebnost surovih beljakovin v suhi hrani naj bi znašala od 30 do 40 odstotkov, v mokri hrani pa od 9 do 12 odstotkov. Hrana za pse je tako okusnejša, hkrati pa spodbuja ciljno izgubo maščob ter vzdržuje mišice in povečuje občutek sitosti.

Manjša vsebnost maščob

Maščobe so največji dobavitelj kalorij. Vsebuje 2,5-krat toliko energije kot beljakovine in ogljikovi hidrati na eno enoto teže. Zato hrana ne sme vsebovati preveč maščob.

Hkrati prenizka vsebnost maščob pomeni tudi premajhno oskrbo z esencialnimi maščobnimi kislinami in vitamini, topnih v maščobi. Suha hrana naj vsebuje od 8 do 10 odstotkov surovih maščob, mokra hrana pa 4 odstotke.

Večja vsebnost vlaknin

Vsekakor je priporočljiv večji delež vlaknin. Suha hrana naj bi vsebovala od 10 do 15 odstotkov vlaknin, mokra pa od 2 do 3 odstotke. Surova vlakna oz. prehranske vlaknine povečajo volumen hrane in poskrbijo za hitrejši občutek sitosti. Poleg tega nekatere vlaknine podpirajo zdravje črevesja in stabilizirajo zdravo črevesno floro.

Čemu služijo dodatki?

Dodatki, kot je aminokislina L-karnitin, lahko pozitivno vplivajo na vzdrževanje teže. L-karnitin namreč spodbuja kurjenje maščob v telesu. Protivnetne omega-3 maščobne kisline v dietni hrani med drugim zagotavljajo stabilnost ravni sladkorja v krvi.

Količina hrane: Kako pravilno nahranim psa, ki je predebel?

prevelika količina priboljškov in nagrad. Zato morate upoštevati predpisane količine hrane za zmanjšanje telesne teže.

Če hrano tehtate samo z merilno žličko je lahko količina hrane pogosto previsoka, včasih tudi do 20 odstotkov! Zlasti pri majhnih psih lahko že deset briket pomeni razliko med hujšanjem in pridobivanjem teže. Zato hrane ne tehtajte z merilno žličko, temveč s kuhinjsko tehtnico.

Prav tako omejite število dnevnih priboljškov za svojega psa, saj lahko s tem znatno povečate vnos kalorij. Na splošno priboljški ne bi smeli presegati več kot 10 odstotkov dnevne količine kalorij. Njegovo energijsko vrednost pa odštejte od dnevne količine hrane.

Nasvet: Da bi svojemu psu lahko privoščili isto količino priboljškov kot prej, jih lahko razdelite na manjše obroke. Psom velikost ni pomembna!

Poleg tega pa psu več ne ponujajte svoje hrane, saj je zelo bogata s kalorijami in jih običajno vsebuje dovolj za dnevno potrebo psa. 60 gramov sira na primer pokriva že 23 odstotkov dnevnih kalorijskih potreb 20 kilogramskega psa.

Moj pes je predebel: Ne pozabimo na gibalno terapijo

Če želite psu pomagati shujšati, ga boste morali postopoma navaditi na posebno dietno hrano. Toda sama sprememba hrane žal ne bo prinesla želenega uspeha.

Poskrbeti morate tudi, da se bo vaš pes dovolj gibal. Fitnes program za psa bo poskrbel, da bo pes porabil več energije. Tako bo vaš pes izgubil nepotrebne maščobne obloge in pridobil mišice.

Seveda pa moramo trening prilagoditi telesni pripravljenosti psa. Izkazalo se je, da je na začetku vadba v vodi ali na mehkih tleh koristna za zaščito sklepov. Postopoma podaljšujte trajanje treninga.

Nasvet za branje: Iščete nove izzive namesto običajnega sprehoda? V našem zoohit magazinu lahko najdete različne zamisli za dejavnosti s svojim psom.

moj pes je predebel
Gibanje v vodi varuje sklepe, gradi mišice in hladi v vročih obdobjih leta.

Pripomočki za lažje hujšanje

Za hranjenje z mokro hrano lahko uporabite posode za počasno hranjenje. Na ta način bo pes primoran jesti bolj počasi. Občutek sitosti bo nastopil hitreje in ostal dlje časa. Poleg tega so psi dlje časa zaposleni in s tem dolgoročno bolj zadovoljni.

Psa lahko razveselite tudi s priboljškom, ki ga skrijete v inteligentno igračo. Tovrstne igrače lahko običajno napolnite z delom dnevne količine hrane, psa pa boste zaposlili na zdrav način. Pes se bo tako več gibal in pokuril več kalorij.

Če psa nočete prikrajšati za slasten priboljšek, mu lahko ponudite nasekljano zelenjavo, kot so korenje, koščki kumar ali jabolk. Zelenjava ima to prednost, da skoraj ne vsebuje uporabnih kalorij za psa, vendar mu vseeno napolni želodec. Hkrati pa je odrekanje priboljškov znak, da vaš pes zagotovo ni lačen!

Priporočljivo je tudi, da velikost posode prilagodite količini hrane. V manjši posodi bo dovoljena količina hrane zgledala bistveno večja kot pa v večji posodi.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne