Hrana za pse bio kakovosti

Bio hrana za pse

Bio je postal pravi trend: To ne velja le za človeško hrano, temveč tudi za živalsko, kjer se vedno več uporabnikov odloča za bio kakovost. Toda kaj se navsezadnje skriva pod izrazom hrana za pse bio kakovosti? Je bio resnično boljše za vašega psa kot običajna pasja hrana?

Police in spletne trgovine so čedalje bolj polne bio prehrane za hišne živali. Posebna izbira bio hrane za pse je v zadnjih letih zelo narasla. Poleg številnih novih proizvajalcev so tudi nekateri že uveljavljeni proizvajalci hrane razširili svojo paleto izdelkov in se prav tako usmerili na ekološko trajnostno proizvodnjo hrane. Skoraj vsem proizvajalcem je skupno, da je bio hrana praviloma dražja od običajne pasje hrane. Tako lahko lastniki psov, ki posodico svojega štirinožca polnijo izključno z bio hrano, računajo z okoli 5 evrov stroškov na dan. Ali se ti večji stroški splačajo? Je bio hrana za psa enostavno nepotrebni luksuz? Na to vprašanje ni mogoče preprosto odgovoriti, kajti oznaka bio vedno ne pomeni višjo kakovost, temveč je veliko bolj povezana z različnimi pravnimi pravili, ki ne zadevajo le sestavin, ampak tudi izvor in proizvodnjo hrane. Zato se splača zadevo malce podrobneje raziskati.

Veliko kontrol, veliko bio-pečatov

Če proizvajalec želi svojo hrano označiti z bio-pečatom, mora izpolniti določene kriterije, ki jih kontrolna mesta morajo redno preveriti. Tudi v primeru, če je oznaka „bio“ navidezno naključno uporabljena iz prodajnih razlogov – državni bio-pečat sme biti le na embalaži, če pridelava in izdelek ustrezata pravnim predpisom ekološke uredbe države. Od leta 2010 je v Evropi svetlo zelen EU bio-logotip predpisan za vsa bio živila, kar pomeni, da morajo izdelki izpolnjevati zahteve ekoloških uredb EU. Pri tem se preverijo sestavine, priprava in predelava hrane. Najmanj 95 odstotkov sestavin mora izvirati iz ekološke pridelave. Samo 5 odstotkov sme izvirati iz konvencionalnega kmetijstva, vendar le v primeru, če določene sestavine niso na voljo v bio kakovosti. Proizvajalec sme bio-pečat EU uporabiti samo v primeru, če je pridelava hrane natančno določena in pregledna. Poleg številke ekološkega kontrolnega mesta, ki nadzoruje skladnost s predpisi EU, mora biti izvor vseh uporabljenih sestavin naveden na embalaži. Poleg tega evropskega bio-logotipa obstajajo še logotipi različnih gibanj za ekološko kmetijstvo, ki so lahko navedeni na embalaži. Tako je veliko proizvajalcev bio-hrane za pse članov ekoloških gibanj, kot so Demeter, Biokreis, Ecoland ali Bioland. Ta zasebna združenja pogosto upoštevajo pravne predpise evropskih ali državnih minimalnih standardov. Ker so te zahteve zelo obsežne, bomo v nadaljevanju pogledali le minimalne zahteve glede bio-oznak.

Katere so minimalne zahteve za bio hrano za pse?

Vrsti primerna vreja živali

Psi so po naravi mesojedci in zato je tudi velik del njihove hrane sestavljen iz mesa drugih živali. Za razliko od običajne pasje hrane predelano meso v bio-hrani ne sme izhajati iz masovne proizvodnje. Reja živali za zakol, katere meso bo uporabljeno v pasji hrani, mora biti ekološko ustrezna in vrsti primerna. Nadzorniki zato preverjajo ustrezno vzrejo in naraven razvoj živali. Njihova hrana ne sme vsebovati antibiotikov ali rast spodbujajočih substanc in morajo imeti prostor za gibanje na prostem. Število prašičev ali goveda, ki jih smejo vzrejati skupaj na določeni površini, je zato natančno določeno. Hlevi so opremljeni s slamo, kar je za kopitarje udobneje kot tla iz desk ali betona. Živali se tudi ne sme krotiti z elektrošoki.

Brez genskega spreminjanja organizmov in kemikalij

Pri bio hrani pridejo praviloma v poštev enake sestavine kot pri običajni hrani, vendar so le-te bio-kakovosti. Gensko spreminjanje organizmov je tako prepovedano za tako rastlinske kot tudi za živalske sestavine. Iz tega izhaja, da bio-hrana ne vsebuje umetnih ojačevalcev okusa. V hrani vsebovane vrste žit in druge rastlinske sestavine pri pridelavi ne smejo priti v stik s kemičnimi gnojili ali pesticidi (rastlinska zaščitna sredstva). Proizvajalec bio hrane Yarrah poudarja, da je meso živali, ki jih uporabljajo za pripravo hrane, popolnoma brez pesticidov.

Poleg tega se nekateri proizvajalci bio hrane odpovedujejo živalskim stranskim proizvodom, kot so kopita, rogovi ali kosti. Vsekakor slednje ni zakonsko predpisano, kar pomeni, da v osnovi hrana lahko vsebuje odpadki od zakola, če le-ti izhajajo iz bio-pridelave in so navedeni na seznamu sestavin.

Zdravje

Z odpovedovanjem kemičnim sestavinam in konzervansom je bio-pasja hrana seveda zelo primerna za pse, ki trpijo za alergijami. Znamka Almo Nature na primer v svoji ekološki pasji hrani ne uporablja nobenih ojačevalcev okusa in umetnih konzervansov. Pred nakupom vsekakor preverite antialergeno sestavo hrane, in sicer natančno preglejte seznam sestavin. Ker zakon ne predpisuje, da mora biti hrana v celoti brez kemikalij, se lahko zgodi, da boste našli bio hrano, ki vsebuje določene konzervanse, kot so kemične snovi in živalska moka. Bio-hrana pa seveda ne vsebuje sestavin, ki so gensko spremenjene ali onesnažene s pesticidi. Iz ekološkega vidika je poseganje po bio-hrani tako zagotovo najboljši način prehranjevanja. Ekološke kmetije se prav tako odpovedujejo masovni vzreji živali, ki jih vzrejajo za zakol v uporabo vrsti primerne prehrane in pri ekološki pridelavi ne uporabljajo rastlinskih zaščitnih sredstev.

Ali to pomeni, da je bio pasja hrana za vašega psa tudi bolj zdrava? Ne nujno. Nekatere raziskave dokazujejo, da vsebnost hranilnih snovi v bio hrani ni višja kot v običajni hrani. Bio-sestavine sicer izvirajo iz ekološke trajnostne pridelave, vendar to ne pomeni, da imajo več hranilnih snovi kot običajno pridelana hrana. Bio-pečat določa, da je vsebnost hranil v hrani večja, temveč pomeni, da so živila sveža. Nič za to, če ste svojega psa do sedaj hranili z običajno hrano! Zdrav pes se bo z običajno hrano zagotovo enako dobro razvijal kot z bio-hrano. Če je vaš pes nagnjen k določenim boleznim, alergijam ali intolerancam na hrano, se vsekakor posvetujte z veterinarjem o alternativah trenutne pasje hrane. Mogoče lahko bio-hrana v tem primeru vašemu štirinožcu pomaga.

Zaključek

Na koncu se morate odločiti, ali si lahko bio-pasjo hrano tudi privoščite. Ker je vsebnost hranil v bio-hrani primerljiva z običajno hrano, se večji stroški iz čisto zdravstvenih razlogov ne splačajo. Seveda pa z nakupom ekoloških izdelkov zagotovo napravite dragocen doprinos k zaščiti okolja in živali.

Mimogrede: Če ste se odločili, da v prihodnje preidete na bio hrano, napravite to postopoma. Hitra menjava hrane lahko pri živali povzroči drisko ali druge prebavne težave. Zato dosedanjo hrano postopoma nadomeščajte z bio-hrano. Tako lahko ugotovite, če bo vaš štirinožec novo hrano dobro sprejel. Odpovedovanje ojačevalcem okusa je lahko za psa morda nenavadno. Postopoma pa se bo zagotovo navadil na bio-hrano in bo užival v čistem okusu ekoloških živil.

Vašemu psu želimo dober tek!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne