Veganska prehrana za pse

Veganska prehrana za pse - pes z rumeno skledo

Če želite pse hraniti vegansko in zdravo, upoštevajte nekaj napotkov.

Se že nekaj časa prehranjujete brez živalskih izdelkov in zdaj želite tudi svojega psa hraniti vegansko? Da bo vaš pes ostal zdrav, se morate tega lotiti previdno. Preberite, na kaj morate biti pozorni in iz česa je sestavljena veganska prehrana za pse.

Veganska prehrana za pse: Kakšne so možnosti?

Vse več ljudi se odpoveduje živalskim izdelkom in prehaja na vegansko prehrano. Želite tudi vi preizkusiti izključno rastlinsko prehrano za svojega psa? Potem lahko izbirate med doma pripravljenimi obroki in vedno večjo izbiro že pripravljene veganske hrane različnih dobaviteljev.

Merila kakovosti za popolno hrano

Trenutno je na trgu veliko hrane proizvajalcev veganske hrane za pse. Glavna prednost popolne hrane je, da vsebuje vsa pomembna hranila in je enostavna za porcionirati.

Pri nakupu pa se prepričajte, da ima proizvajalec po izdelavi analizirano točno sestavo svojega izdelka.

Količine sestavin morajo biti v skladu s specifikacijami Fediaf (European Pet Food Industry Federation), AAFCO (Association of American Feed Control Officials) ali NRC (National Research Council). Le tako boste preprečili, da bi psu primanjkovala pomembna hranila.

Doma pripravljeni obroki

Če obroke pripravljate doma, lahko sami izberete sestavine, ki jih uporabite. Vendar tovrstno hranjenje zahteva še posebej dobro poznavanje pasje prehrane.

Katero različico ali kombinacijo naštetega boste izbrali, je odvisno od vaših želja.

Ali je mogoče psa hraniti vegansko?

Če upoštevate določene prehranske točke in potrebe psa, je psa mogoče hraniti vegansko.

Posvetovanje s strokovnjaki za prehrano

O prehodu na vegansko prehrano za pse se najprej pogovorite z veterinarjem ali strokovnjakom za pasjo hrano. Poleg tega so po prehodu zelo priporočljivi redni pregledi in krvne preiskave, da zagotovite, da bo vaš pes ostal zdrav in da se ne bodo pojavili simptomi pomanjkanja.

Izberete lahko tudi nekaj dni v tednu, ko boste psa prehranjevali vegansko ali vegetarijansko.

Premalo podatkov za popolno študijo

Kljub temu se zavedajte, da je študijsko stanje o veganski prehrani psov zelo pomanjkljivo in še ne omogoča končne ocene.

Obstajajo samo študije, ki primerjajo zdravje veganskih, vegetarijanskih in običjano hranjenih psov, vključno s študijo iz Anglije in Avstralije ter magistrsko nalogo Lukasa Kiemerja . Obe deli nakazujeta, da je možno psa hraniti z uravnoteženo vegansko hrano. Vendar pa podatkov o tem ni veliko in bi morali opraviti bolj poglobljene preiskave.

Prav tako ni dolgoročnih študij o dejanskem vnosu hranil pri psih s čisto vegansko prehrano. Zato ni znano, kako dobro je pes preskrbljen s potrebnimi vitamini in elementi v sledovih iz izključno rastlinskih sestavin in ali bo dolgoročno trpel zaradi simptomov pomanjkanja, če bo hranjen s čisto vegansko hrano (stanje septembra 2022).

Na kratko: veganska prehrana za pse zahteva še veliko raziskav.

Možna tveganja pri veganski prehrani za pse

Kot pri vseh oblikah hranjenja je tudi pri veganskem hranjenju psa treba upoštevati nekatere točke. Ker psi seveda sami od sebe ne bi jedli vegansko, se moramo že vnaprej soočiti s tveganji in morebitnimi težavami veganske prehrane za pse.

Naravna prehrana psa

V nasprotju z mačkami psi niso strogi mesojedi, temveč tako imenovani mesojedi-vsejedi. To pomeni, da lahko psi poleg živalske hrane prebavijo tudi sestavine rastlinskega izvora.

Zobje naših psov z ostro in škarjasto obliko so oblikovani za trganje mesa in kosti. To nam pove, da pes normalno potrebuje beljakovine iz živalske hrane.

Hkrati pa je pes tekom evolucije pridobil sposobnost prebave več škroba. Za to so potrebni določeni encimi, amilaze, ki jih med drugim vsebuje slina. Ogljikove hidrate iz žit ali drugih škrobnih rastlin lahko torej uporabimo za del vnosa kalorij.

Pomanjkanje ponudbe kot največje tveganje

Nekatera hranila so bistvena za psa in ne smejo manjkati v njegovem obroku. Nekatera od teh hranil se v zadostnih količinah nahajajo le v živalskih proizvodih. Če teh pomembnih vitaminov in mineralov ne dopolnimo s prehranskimi dodatki, se pojavijo zdravstvene težave.

Posledice so vidne šele pozno

Posledice nepravilne oskrbe s hranili pa se navadno pokažejo šele po daljšem času – včasih tudi po več letih – in se v krvi odkrijejo zelo pozno.

Slabo preračunan veganski obrok je torej za psa vsekakor nevaren, saj lahko hitro privede do pomanjkanja pomembnih hranil. Doslej ni bilo študij o dolgoročnem zdravju veganskih psov.

Vir nevarnosti: Neustrezna sestava obrokov

Želite svojega psa nahraniti z veganskim obrokom, ki ste ga pripravili sami? Potem vsekakor priporočamo sodelovanje z usposobljenimi veterinarji, na primer veterinarji, specializiranimi za svetovanje o prehrani psov. Sestavine natančno izračunamo s strokovnim izračunom obrokov in posamezna manjkajoča hranila dopolnimo z ustreznimi dodatki.

Pregled številnih veganskih receptov za pse iz knjig in interneta pa je pokazal nekatera velika pomanjkanja enega ali več pomembnih hranil.

Pomembno: Veganska prehrana za pse brez prehranskih dodatkov ni možna!

Veganska prehrana za pse - pes je korenje © inna_astakhova / stock.adobe.com
Pri psih so pogosto priljubljeni tudi korenje, kumare in podobno. Za vegansko prehrano za pse je potrebnih nekaj več sestavin.

Na kaj moramo biti pozorni, če svojega psa hranimo vegansko?

Če želite svojega psa hraniti vegansko, potem morate upoštevati nekaj točk.

Psi so odvisni od vnosa določenih aminokislin iz beljakovin, ki jih prejmejo samo s hrano in jih sami ne morejo proizvesti. Te aminokisline najdemo predvsem v živalskih beljakovinah. Toda tudi nekateri viri rastlinskih beljakovin imajo podobno aminokislinsko sestavo in jih je zato mogoče uporabiti kot nadomestni izdelek.

Poleg tega pes potrebuje nekatere vitamine in minerale v bistveno višjih koncentracijah kot mi ljudje. Drugi so zanj celo življenjsko pomembni. Nekatere od teh vitaminov in mineralov najdemo v velikih količinah le v sestavinah živalske hrane in jih komaj ali sploh ne najdemo v hrani rastlinskega izvora.

Pomembni vitamini in minerali

Če teh pri veganski prehrani ne dopolnimo, lahko pride do resnih simptomov pomanjkanja. To še posebej velja za tavrin, železo, kalcij, cink, vitamin A, vitamin D3 in vitamin B12.

Možne posledice nezadostne oskrbe z bistvenimi hranili so lahko na primer slabokrvnost, poškodbe živčnega sistema ali slepota. Posledice nepravilne oskrbe se navadno pokažejo šele po daljšem času in jih je v krvi mogoče odkriti šele zelo pozno.

Primer: Posledice pomanjkanja vitamina D3

Pasja koža na primer ne more proizvajati vitamina D3, zato ga pes mora zaužiti s hrano. Najvišje koncentracije vitamina D3 najdemo v sestavinah hrane živalskega izvora, predvsem v jetrih.

Pomanjkanje vitamina D3 vodi med drugim do zmanjšane absorpcije kalcija v črevesju in s tem dolgoročno do demineralizacije kosti. Stabilnost kosti je tako oslabljena in lahko pride do povečanih zlomov ali bolečin. Toda vitamin D vpliva tudi na številne druge celične procese v telesu.

Zakaj psa hraniti vegansko?

Obstajajo različni razlogi, zakaj ljudje sprejmejo vegansko prehrano za psa. Lastniki se za vegansko hrano za psa odločijo pogosto iz istih razlogov, kot so se odločili zase.

Zdravstveni razlogi so izjema. Obstajajo nekatere bolezni pri psih, zaradi katerih je potrebna stroga vegetarijanska ali celo veganska prehrana za pse. V teh primerih je sprememba prehrane ključnega pomena za dobro počutje psa.

Tematika trajnosti

Trajnost ima vse pomembnejšo vlogo tudi pri pridelavi hrane. Če želite biti pozorni na trajnost, potem neizogibno pridete do vprašanja, kaj lahko spremenite v prehrani svojega psa.

Za proizvodnjo mesa je potrebna nesorazmerna količina virov. Študija na temo emisij CO₂ v živinoreji kaže, da zmanjšanje deleža mesa v dnevnem obroku za 25 odstotkov in povečana uporaba živalskih odpadkov, kot so drobovina in mesni obrezki namesto najboljšega mišičnega mesa, zmanjša emisije CO₂ za približno polovico.

Dobrobit živali kot razlog za vegansko prehrano

Dobrobit živali je glavni razlog, zakaj se lastniki odločajo za vegansko prehrano za psa. Če živalske beljakovine v prehrani nadomestimo z ustreznimi rastlinskimi beljakovinami, potem živinoreje in zakola ni ali pa ju je vsaj manj.

Pozor: Odvisno od države lahko obstajajo zakonske zahteve o tem, kako je opredeljena vrsta primerne prehrane psa. Zato vas prosimo, da se v svoji državi vnaprej pozanimate, ali je vašega psa dovoljeno hraniti z vegansko hrano.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne