Sprememba hrane pri psih

Sprememba hrane pri psih

Pri spremembi hrane moramo biti pazljivi.

Tudi nekateri od nas poznajo to težavo: Če prehitro preklopimo s hitre hrane na prehrano, bogato s hranili, lahko s tem izzovemo kruljenje našega želodca ali celo drisko. Podobno velja tudi za naše štirinožce. V nadaljevanju preverite, kako poteka sprememba hrane pri psih in kako jo najbolje izvedemo.

Razlogi za spremembo hrane pri psih

Mora biti prehrana psa raznolika? Mnenja strokovnjakov se razlikujejo, toda barvit jedilnik ni nujno potreben.

Če želite psu ponuditi raznoliko hrano, lahko izberete različne vrste hrane istega proizvajalca. Ker sta si kakovost in sestava v tem primeru podobna, bo pes to spremembo dobro prenesel.

Poleg raznolikosti pa obstajajo tudi drugi dobri razlogi za spremembo hrane:

Tako to gre: Nežna sprememba hrane pri psih

Črevesna flora psa potrebuje čas, da se navadi na sestavo nove hrane. Zato se sprememba hrane pri psih ne sme zgoditi kar čez noč. Pomembno je, da sprememba hrane poteka počasi in korak za korakom.

Na začetku v staro hrano vmešajte četrtino nove, nepoznane hrane. V roku dveh tednov počasi povečujte količino nove hrane, dokler stare hrane v celoti ne zamenjate. Dodatna prednost: Če je vaš pes izbirčen, se lahko na ta način vedno znova navadi na novo recepturo.

Nasvet: Kdor ostane pri eni blagovni znamki hrane skozi vsa starostna obdobja psa, običajno nima težav s spremembo hrane.

Z mokre na suho hrano

Previdno morate biti tudi pri spremembi hrane z mokre na suho in obratno. Najbolje je, če je pes navajen na obe vrsti hrane.

Pri navajanju na suho hrano, lahko uporabljate brikete kot nagrado. Zjutraj stehtajte porcijo suhe hrane in jo razporejeno čez dan ponudite svojemu psu. Ne pozabite: Količino suhe hrane vštejte v dnevno količino hrane.

Kakšne so posledice prehitre spremembe hrane pri psih?

Nekateri psi brez težav prenesejo spremembo hrane. Pri številnih pa se pojavijo naslednji simptomi, če niso navajeni na novo vrsto hrane:

 • Napihnjenost
 • Pogostejše odvajanje blata
 • Driska
 • Bruhanje
 • Srbenje
 • Zavračanje hrane

Če vaš pes kaže enega ali več izmed teh simptomov, za nekaj dni zmanjšajte količino nove hrane.

V kolikor simptomi ne izginejo ali se znova pojavijo, ko povečate količino nove hrane, boste morda morali preklopiti na drugo vrsto hrane. Ob kakršnih koli težavah se seveda lahko obrnete na veterinarja.

Sprememba hrane pri psih
Spremljajte odziv svojega psa.

V posebnem primeru veterinarska dietna hrana

Pri nekaterih boleznih moramo preklopiti na dietno hrano. V tem primeru dieta ne pomeni, da mora pes shujšati. Gre bolj za posebno hrano, ki je namenja za posebne prehranske potrebe.

Psu ponudite dietno hrano samo takrat, ko veterinar postavi diagnozo in vam jo priporoči.

Možni vzroki za dietno hrano:

 • Ledvična odpoved
 • Bolezni črevesja
 • Sečni kamni ali urolitiaza
 • Alergije in intolerance
 • Prekomerna teža

Tudi če morate iz zdravstvenih razlogov nujno spremeniti vrsto hrano, bodite potrpežljivi. Prehitra sprememba hrane pri psih lahko povzroči dodatne težave. Zato morate psa najprej navaditi na novo in nepoznano hrano.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne