Domači pasji sladoled: 7 preprostih receptov

Domači pasji sladoled

Sladoleda ne obožujejo samo lastniki psov. Človeški sladoled ni primeren za pse, toda z nekaj sestavinami lahko sami pripravimo okusen pasji sladoled.

Na vroč poletni dan ni skoraj nič boljšega kot en hladen sladoled. To dokazujejo tudi lačne oči psa, ki strmijo v našo zamrznjeno dobroto. Z našimi recepti lahko preprosto sami pripravite slasten pasji sladoled in svojemu psu poleti privoščite zdrav hladen užitek.

Smejo psi jesti sladoled?

Poleti je zelo pomembno, da znate psa ohladiti: Psi so morda res vsestranski, vendar slabo uravnavajo telesno temperaturo. Skozi jezik znajo oddati vsaj del odvečne toplote.

Lizanje sladoleda lahko pomaga, da se pes ohladi. Seveda pa psu ponudite izključno pasji sladoled. Običajni sladoled vsebuje sladkor, laktozo in čokolado, ki za psa niso primerni.

Zato je varneje in bolj zdravo, če psu kupite poseben sladoled za pse ali pa ga pripravite sami.

Koliko sladoleda je zdravo za pse?

Podobno velja tako za nas kot za naše pse: Čeprav nas sladoled razveseli in poskrbi za prijetno ohladitev, pa z njim ne smemo pretiravati. Mladičkom in odraslim psom zato ponudimo domači pasji sladoled le občasno in v zmernih količinah. Če pes prehitro pogoltne preveč ledu, ga bo bolel trebuh in povzročil glavobol.

Tudi velikost porcije prilagodite posameznemu psu. Ko se prvič lotite priprave pasjega sladoleda, začnite z majhnimi količinami. Psu najprej ponudite poskusno različico. Tako boste videli, ali je vašemu psu sladoled všeč ali pa ga preveč napenja. Prav tako boste opazili, ali sladoled pojé v miru ali ga naglo požre.

Domači pasji sladoled: Katere sestavine lahko uporabimo?

Pri pripravi sladoleda vas omejuje le vaša domišljija. Ne glede na to, ali gre za običajno mokro hrano, sadje, zelenjavo, meso ali zelišča – vi najbolje poznate svojega psa in veste, katere dobrote ima nadvse rad.

Pomembno! Številni recepti za osnovo sladoleda navajajo skuto ali jogurt. Zato s pomočjo veterinarja preverite, ali vaš pes prenaša laktozo ali pa poskusite z našimi brezmlečnimi recepti.

Naslednje sestavine so še posebej primerne, če nameravate doma pripraviti pasji sladoled:

 • Jabolka
 • Banane
 • Korenje
 • Ovseni kosmiči
 • Naravni jogurt
 • Skuta
 • Jetrna klobasa
 • Bujon

Sadje naj bo čim bolj zrelo in ne preveč kislo, hkrati pa naj ne vsebuje semen ali pečk. Ne glede na izbrane sestavine pa velja naslednje: Bolj jih boste pretlačili, z večjim veseljem bo vaš pes polizal in prebavil sladoled.

V našem pasjem magazinu lahko najdete seznam sestavin, ki niso primerne za psa.

Domači pasji sladoled
© Javier brosch / stock.adobe.com

Domači pasji sladoled: Štirje preprosti recepti

Ste se odločili za sestavine pasjega sladoleda? Potem pa gremo naprej. Za obliko sladoleda lahko uporabite vse, kar najdete v stanovanju: Kalupi za mafine, modelčki za kocke ledu, skodelice za jogurt ali druge manjše posode, ki prenesejo mraz v zamrzovalniku.

Posebej previdnim psom lahko ponudite tudi sladoled na palčki. Toda najbolje je, če je sladoled brez palčke.

Količino sladoleda seveda prilagodite velikosti svojega psa. Poletje je dolgo. Imeli boste dovolj časa, da najdete popoln recept za svojega kosmatega sladokusca.

Domači pasji sladoled z mokro hrano

 • Mokra hrana
 • Nekaj vode

Če želite najprej ugotoviti, kako se vaš pes odziva na sladoled, vam priporočamo, da sladoled pripravite iz mokre hrane. Nekaj vode preprosto zmešamo z majhno količino najljubše mokre hrane psa.

Če je zmes pregroba, jo zmeljemo z ročnim mešalnikom. Nato z zmesjo napolnimo modelček za ledene kocke in vse skupaj za nekaj ur položimo v zamrzovalnik.

Če sladoled odštejete od dnevne količine hrane, lahko vaš pes brez slabe vesti uživa v tem preprosto pripravljenem pasjem sladoledu.

Sladoled iz jetrne klobase za pse

 • 2 žlici zrnatega kremnega sira ali ovseni kosmiči
 • 2 žlici jetrne klobase za pse
 • Malo olja ali mesnega bujona za konsistenco

Vse sestavine drobno nasekljamo ali pretlačimo. Na koncu prilijemo še malo olja, toda ravno toliko, da bo zmes lepa in enakomerna. Nato maso zlijemo v primeren modelček in jo za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik. Sladoled lahko postrežemo v kosih ali zdrobljenega.

Namesto skute lahko za pse pripravite tudi sladoled iz jetrnih klobas in ovsenih kosmičev.

Sladoled iz arašidovega masla

 • 1 žlica jogurta
 • 1 žlica nesladkanega, nesoljenega arašidovega masla
 • 1/2 banane

Vse sestavine dobro pretlačimo in razporedimo po majhnih modelčkih. Pri polnjenju modelčkov si lahko pomagamo s slaščičarsko vrečko. Za nekaj ur postavimo v zamrzovalnik, dokler se led ne strdi, nato pa se lahko zabava začne!

Domači pasji sladoled:

 • 2 žlici vode
 • 1/2 jabolka
 • 1/2 banane
 • 1 peščica jagod, borovnic ali malin

Sadje zmešamo z vodo, ga pretlačimo in zmes porazdelimo v majhne modelčke. Za pse, ki prenašajo laktozo, lahko sladoled obogatimo z nekaj naravnega jogurta.

Dodamo lahko tudi kapljico medu, čeprav sladila in sladkor nikakor niso primerni za pse.

Trije hitri recepti, ko se vam mudi

Če želite sami pripraviti domači pasji sladoled, vendar nimate veliko časa, lahko poskusite s spodnjimi nasveti:

 • V kolikor ima vaš pes nekaj odvečnih kilogramov, lahko zamrznete majhne porcije govejega ali piščančjega bujona. Tako boste hitro dobili sladoled z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. V kombinaciji z zelenjavo ali pasjim priboljškom v obliki sladoleda je to slastna alternativa brez laktoze iz skute ali jogurta.
 • Naravni jogurt in skuto lahko kar tako zamrznete. Namig iz naše skupnosti zoohit: Poleti vstavite jogurt v pasjo igračo Kong, zamrznite in postrezite kot sladoled.
 • Če želite svojega psa ohladiti v posebej vročih dneh, ne da bi ga pri tem hranili, mu preprosto ponudite kocko ledu, na primer v posodi za hrano. Psa pa lahko tudi razveselite z zdrobljenim ledom.

V naši spletni trgovini zoohit boste našli različne igrače in sestavine, s katerimi lahko svojemu kosmatemu prijatelju v kratkem času pričarate najbolj okusne sladoledne umetnine.


Sabrina Quente
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Sabrina Quente

Živali me spremljajo odkar pomnim – težko najdem fotografijo iz otroštva, kjer nimam papagaja na glavi ali mačke v naročju. Že več kot deset let kot urednica pišem o različnih temah – od zdravstvenega zavarovanja do življenja z mačko. Moj navdih za mnoge članke je moja mačka Mimi, ki je vedno ob meni in točno ve, kdaj je čas za odmor od pisanja.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne