Je mačja hrana primerna za pse?

Je mačja hrana primerna za pse?

Če imate v gospodinjstvu tako psa kot mačko, ste se zagotovo že kdaj vprašali ali je mačja hrana primerna za pse oz. obratno. Odgovor je jasen: Mačke in psi potrebujejo različno hrano. Če pa kdaj svojega psa zalotite, kako s smrčkom vohlja okrog posodice s hrano vaše mačke, pa to še ni vzrok za pretirano skrb.

Vendar ne pozabite, da okrog 90 % bolezni psov in mačk izvira iz neprimerne prehrane.

Je pes mesojedec ali vsejedec?

Pri psih pogosto nismo prepričani, ali gre za mesojedca (Carnivore), rastlinojedca (Herbivore) ali vsejedca (Omnivore). Tudi na različnih pasjih forumih pogosto zasledimo to nesoglasje glede naravnih prehranjevalnih navad psa.

Eden od običajnih argumentov navaja, da vrsta ponujene hrane določa, kateri skupini pes pripada. To je le deloma res. Industrija živalske hrane namreč ponuja tudi vegansko in vegetarijansko hrano za pse. Vendar iz tega ni mogoče razbrati, ali je ta način hranjenja vrsti primeren in ali ustreza dejanskim prehranskim potrebam naših pasjih prijateljev.

Podobno velja za pasjo hrano z nesorazmerno velikim deležem žit. Toda v tem primeru so rezultati več kot jasni: Prevelika količina žit v pasji hrani lahko pri psu povzroči precejšnje zdravstvene težave. Zlasti pšenico pogosto uporabljajo kot umetno polnilo v pasji hrani slabše kakovosti. Pšenica lahko povzroči povzroči hude fermentacijske postopke v prebavnem traktu psa in s tem obremeni celoten organizem. To pa slej ko prej negativno vpliva na vedenje in zdravje psa.

Tako kot mačke tudi psi ne jedo samo tistega, kar je koristno za njihovo zdravje. Nekateri psi namreč pojedo čokolado, ko dobijo priložnost – čokolada pa je v določeni količini lahko za psa usodna. Snov teobromin v kakavovih zrnih lahko znatno poškoduje živčni sistem vašega psa.

Podobno velja tudi za mačke. O tem je leta 2005 pisal zoolog in vedenjski raziskovalec Paul Leyhausen: »Če mislite, da lahko pri hranjenju svoje mačke v celoti zaupate njenim nagonom, se boste hudo zmotili. Za razliko od vsejede podgane, ki se hitro nauči, katero hrano lahko prenaša in katero ne, se mačka ne zaveda, kaj je za njo užitno.« Ta opažanja veljajo tudi za pse.

Zdaj pa se vrnimo na naše prvotno vprašanje – so psi mesojedci ali vsejedci? Če pogledamo genetski izvor psa, lahko vidimo, z zoološkega vidika spada med mesojedce.

Je torej pes mesojed? Odgovor se žal glasi: Ne.

Zakaj je pes vsejedec?

Pes je vsejedec. Kar je nekoč veljalo za volka, danes že dolgo ne velja za psa. Psi so z ljudmi že tisoče let. Psi svoje prehranjevalne navade že od nekdaj prilagajajo hrani, ki jim jo je človek namenil, kar pomeni, da so odvisni tudi od regije, kjer živijo. Če pomislimo, da je meso nekoč za človeka bil pravi luksuz, si zlahka predstavljamo, da psa ves čas niso hranili z mesom.

Skozi generacije se je pes iz nekdanjega strogega mesojedca spremenil v funkcionalnega vsejedca. In ravno to moramo v njegovi današnji prehrani upoštevati.

Mačka pa je po drugi strani še vedno mesojed. Potrebuje veliko beljakovin in maščob ter zato tudi aminokislino tavrin. To pomeni, da se prehranske potrebe mačk močno razlikujejo od prehranskih potreb psov.

Je mačja hrana primerna za pse? © wip-studio / stock.adobe.com

Kako prehrana psa vpliva na njegovo vedenje in zdravje?

Tudi pes je tisto, kar jé. To pa ne pomeni, da se bo spremenil v mačko, če bo enkrat pregloboko pogledal v posodo vaše mačke. V kolikor pa pri psu opazite težave, ki jih ne morete razložiti s pomanjkljivo vzgojo ali vedenjsko psihologijo, pa vam priporočamo, da natančno preverite sestavine pasje hrane (ali pa poskrbite, da pes ne bo več jedel mačje hrane). Po posvetovanju z veterinarjem lahko nato poskusite drugi hrano z drugačno sestavo.

Svojemu štirinožnemu prijatelju seveda ponujajte samo kakovostno hrano za pse. Pogosto uporabljena razredčila, kot so zgoraj omenjeni pšenica, soja in koruza, privedejo do znižanja ravni serotonina v telesu psa, saj prekomerno dvignejo koncentracijo aminokislinskega tirozina. Serotonin je zelo pomemben, saj tako kot pri ljudeh stabilizira duševno stanje psa. Če psu zaradi prehrane primanjkuje serotonina, je to lahko dejavnik za razvoj depresije ali njenih predhodnih faz.

Pasja hrana pogosto vsebuje tudi sladkor. Pes naj bi zaužil samo določeno mero sladkorja. Presežek sladkorja pri psih lahko povzroči preobčutljivost, slab zadah in slabo zdravje zob. Poleg tega sladkor ni sestavina, ki bi pritegnila psa k uživanju hrane.

Je mačja hrana primerna za pse?

Pasja hrana v obliki mokre in suhe hrane je posebej prilagojena prehranskim potrebam psa. Obstajatudi posebna in dopolnilna hrana za pse, ki se osredotoča na določene zdravstvene težave – na primer hrana za pse, ki trpijo za alergijamidietna hrana in podobno.

Samo posebej razvita hrana za psa lahko psu zagotavlja vse potrebne hranilne snovi, brez da bi vsebovala škodljive sestavine. Slednje lahko namreč obremenijo celotno telo vašega psa in ogrozijo njegovo fizično ter duševno zdravje.

Če torej vaš pes prepogosto in pregloboko pogleda v posodo vaše mačke, je to že znak za resno skrb.

Tega ne poskušajte doma

Res je, da na spletu obstajajo videoposnetki, kjer lastniki svojim psom eksperimentalno ponujajo hrano za mačke in nato zaradi pomanjkanja takojšnjih stranskih učinkov napačno sklepajo, da je mačja hrana varna za pse.

Vendar to ne dokazuje dejstev in zato takšno početje ni priporočljivo. Takšne poskuse na živalih vam zato močno odsvetujemo. Namesto tega priporočamo, da se posvetujete s strokovnjakom ali pregledate strokovno literaturo.

Želimo vam, da bi se vaš pes in mačka vedno dobro razumela in se skupaj zabavala, jesta pa naj vendarle iz različnih posod. Samo tako bosta oba še dolgo časa ostala zdrava in srečna.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne