Agresija pri psu na povodcu

Agresija pri psu na povodcu

Agresija pri psu na povodcu ima lahko različne vzroke.

Številni psi se na povodcu v vsakdanjem življenju odzovejo agresivno in razdraženo, čeprav so preostali del dneva živahni in veseli. Kakšen pa je vzrok za to? Kaj lahko naredimo, da agresija pri psu na povodcu izgine?

Kaj pomeni agresija pri psu na povodcu?

Izraz agresija pri psu na povodcu pojasnjuje pojav, ko vaš sicer prijazen pes nenadoma postane prava zver na povodcu. Drugi psi se morajo zdaj izogibati vašemu psu na povodcu. Posledica tega je, da laja nanjo in znori.

Težave pri agresivnem vedenju na povodcu

Za vas kot lastnika je zagotovo zelo napeto na povodcu imeti nemirnega psa. Ni samo neprijetno, temveč vam lahko vzame veliko energije. Če pes na povodcu znori, to terja tudi moč vaših ramen in rok.

Agresivno vedenje pa ne vpliva slabo samo na vas, temveč tudi na vašega psa. Agresija pri psu na povodcu je v veliki meri povezana s stresom, ki pa lahko nelagodno vpliva na zdravje vašega psa, kot je že dokazano.

Nasveti: Kako lahko to preprečimo?

Ne pozabite, da vodja krdela drži vajeti v rokah. Pravzaprav ste sami krivi, da je vaš pes agresiven na povodcu. Preden pa vas načne slaba vest, lahko ukrepate proti laježu in agresiji na povodcu.

Naslednji nasveti vam lahko pomagajo, da bo sprehajanje vašega psa spet zabavno in da se bosta oba vrnila domov sproščena:

1. Svojega psa vedno vodite na nasprotni strani. Če srečate psa na levi, naj vaš pes hodi po desni.

2. Odvrnite svojega psa na pozitiven način. Uporabite lahko okusne priboljške ali priljubljeno igračo. Ko pa se vaš pes začne vesti agresivno, pravočasno ukrepajte in umaknite nagrado.

3. Če tujega psa opazite že od daleč, svojemu psu dajte dovolj prostora. Zato se tujih psov na široko ognite ali izberite drugo pot.

4. Svojega psa lahko naučite tudi, da pred kakršnim koli srečanjem z drugim psom “sede” ali poišče “prostor”. Vključite lahko tudi druge ukaze, kot sta “tačka” ali “obrni se”. Namen tega je, da se vaš pes osredotoči na ukaze oz. trening in ne na drugega psa.

Oprsnica ali nagobčnik?

Če kljub številnim navodilom svojega psa na povodcu ne morete obvladati, je morda smiselno razmisliti o strokovnem dresiranju psa. Če pa psa kljub oprsnici in veliki moči ne morete več zadržati v nevarnih situacijah, razmislite tudi o nagobčniku.

Vsekakor ne pozabite, da bo vsaka negativna izkušnja na povodcu težavo še poslabšala. Zato je zelo pomembno, da se naučite pravilno obvladati situacijo.

Vzroki: Kako pride do agresije pri psu na povodcu?

Vsako živo bitje potrebuje dovolj prostora okoli sebe – tudi vaš pes. Če tega prostora ne vzdržujemo, lahko to sproži agresivno vedenje. Etologinja dr. Dorit Feddersen-Petersen opisuje agresijo na povodcu kot »način za povečanje razdalje«.

Za razliko od tega, ko psa spustite s povodca ali ko se igra v stanovanju, je svoboda vašega psa nenadoma omejena, ko je na povodcu. Če s psom na povodcu srečate drugega psa, je vaš pes prisiljen braniti svoj omejen prostor gibanja.

Agresija pri psu na povodcu © Anna Jurkovska / stock.adobe.com
Do agresije na povodcu lahko pride, če pes preblizu sreča drugega psa.

To je njegovo ozemlje

Agresivno vedenje na povodcu je še posebej izrazito, ko se s svojim psom večkrat na dan sprehodite po isti poti. Ne pozabite, da je to njegovo ozemlje in vas kot njegovega lastnika poskuša zaščititi.

Ko vaš pes brani svoje ozemlje, lahko to prepoznate po naslednjem:

  • pogosteje označuje;
  • obrambno drži svojo igračo v gobcu;
  • postavi se med vami in tujim psom.

Ko pes sreča druge pse v svojem poznanem okolju, lahko to okrepi neželeno vedenje. Pogosto se celo zgodi, da se psi agresivno vedejo le do istospolnih štirinožcev.

Zmedenost

Lahko se tudi zgodi, da vaš pes samo zgleda, kot da je agresiven. To se zgodi zlasti takrat, če psu pustite prosto tekati po parku in mu dovolite, da pozdravi prisotne pse.

Če pa se s psom potikate po ozkih ulicah svojega mesta, pa se bo pes na povodcu bolj zadržano odzval na srečanje z drugim psom, ker pa ne bo mogel pozdraviti na svoj svoboden način. Ta zadržanost pa lahko preraste v agresijo.

Negotovost in strah

Čeprav se na prvi pogled zdi protislovno, je lahko vzrok za agresijo tudi strah. Če je vaš pes negotov, lahko v kočljivi situaciji po govorici njegovega telesa prepoznate, da:

  • mu rep visi (lahko med zadnjima tacama);
  • svojo težo prenese na zadnje tace;
  • hitro in visoko laja.
Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
4 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.