Igra s pasjim mladičkom: Igrivo v novo življenje

Igra s pasjim mladičkom

Se vaš mladiček po prvih vznemirljivih dneh končno počuti kot doma? Potem je zdaj pravi čas, da z njim obiščete igrivo šolo za pasje mladičke. Pojasnili vam bomo, zakaj je pomembno igrivo učenje pod nadzorom usposobljenega trenerja psov, kako najdete dobro skupino za igranje in kako poteka igra s pasjim mladičkom doma.

Socializacija in prva pravila

Ko pasji mladički odprejo oči v svojem tretjem tednu življenja, se počasi začnejo zavedati svojega okolja. Takrat se želijo tudi čim več novega naučiti in odkriti. Možgani mladičkov od tega trenutka naprej zbirajo nove dražljaje in tvorijo sliko okolice. Ta slika mora biti čim bolj popolna. Kajti faza socializacije se konča v 16. ali 17. tednu življenja in se več nikoli ne ponovi. To pa za vašega mladička pomeni naslednje: Če poleg svoje matere, bratov in sester ne spozna nobenega novega pripadnika svoje vrste, bo živel v svetu popolnih neznancev.

Pasji možgani dolgoročno shranijo tudi negativne izkušnje. Če na primer neznani pes preganja mladička in ga ujame, lahko ta izkušnja za vedno pusti svoj pečat. Obstaja velika verjetnost, da se bo vsak sprehod spremenil v tekaško tekmo. Enkratne slabe izkušnje lahko potolčejo pozitivne izkušnje, ki krepijo samozavest malega psa. Zato je v tej fazi za vašega mladega psa pomembno, kako zgledajo in se vedejo drugi psi. Igra s pasjim mladičkom v skupini je zato odličen način, da mladiček stopi v stik z drugimi psi, ki so pod nadzorom izkušenega trenerja. Poleg tega boste v taki skupini oz. šoli prejeli koristne nasvete.

Igra s pasjim mladičkom

Igra in trening: Kako poteka šolska ura za mladičke?

Pouk se začne. To pa ne pomeni, da lastniki spustijo svoje mladičke s povodca in jih čez eno uro poberejo! Trening je veliko več kot le igra. Igra s pasjim mladičkom v skupini vas bo z mladičkom naučila naslednje:

 • Nadzorovan stik z drugimi psi: Mladički so radovedni in radi tekajo k drugim psom ali ljudem. Naučili se boste, kako ostati v mladičkovi bližini in mu njegovo pozornost osredotočiti nase. Mladički se med teoretičnim delom pouka med seboj vidijo, vendar ne morejo drug k drugemu saj so pripeti na povodec. Tako se naučijo mirno čakati poleg svojega lastnika, čeprav bi radi stekli k drugim mladičkom.
 • Majhne vaje osnovne poslušnosti: Običajno se čas za igro, počitek in trening menjuje. Trener vam daje praktične nasvete za vsakodnevno življenje z mladički. Mladiček se na primer tu nauči, da bo za treniranje nekega določenega ukaza prejel priboljšek.
 • Krepitev vezi z ljudmi: Ko se pes in lastnik skupaj odpravita na sprehod in si pri tem delita razburljive izkušnje z drugimi psi, si bosta na ta način okrepila medsebojno vez. Številne pasje šole priredijo sprehode odkrivanja, ki potekajo na različnih površinah, skozi različne vohalne postaje in tunele.
 • Igra in zabava: Seveda je na sporedu tudi igranje z drugimi psi. V najboljšem primeru bo trener izbral dva psa s podobnim temperamentom in ju pustil, da se nekaj minut igrata. Skozi čas se bo vaš mladiček naučil, da se vsi psi razlikujejo in da se z vsemi druga igra.

Zakaj dolge ure igranja niso dobre za mladičke?

Življenje zelo hitro postane precej resno. Zakaj potem ne bi dovolili, da se mladički skupaj igrajo po mili volji? To je lahko škodljivo iz več razlogov. Vaš kuža se mora vedno počutiti varno in udobno. Pri nenadzorovanem igranju se lahko hitro kaj pripeti. Mladički svojo moč običajno precenijo ali podcenijo. Pri igri dveh psov obstaja velika verjetnost, da se bo previdnejši pes hitreje prestrašil. Takšne strašljive izkušnje z drugimi mladički lahko psa spremljajo do konca življenja. Drznejši belgijski ovčar lahko hudo prestraši sramežljivega jazbečarja. Zato je pomembno, da so psi vedno pod nadzorom in da trener poseže v igro, preden se pes počuti neprijetnega.

Poleg tega lahko zaradi predolgega igranja psi postanejo preveč arogantni. Lastniki psov verjetno poznajo tistih divjih pet minut svojega mladička. Do takega vedenja pogosto pride po vznemirljivih sprehodih. Psi namreč naberejo toliko vtisov iz okolja, da jih ne morejo vse predelati. Ko pes pride v tako stanje vznemirjenja, ga je včasih težko nadzorovati. Do tega lahko pride tudi pri predolgem igranju in lahko privede do agresivnega vedenja, tudi grizenja. Takšna igra slabo vpliva na oba udeleženca in lahko poslabša prihodnjo interakcijo z drugimi psi.
Mladički se hitro utrudijo, zato bo vaš kužek vesel, da se bo lahko na koncu pouka spočil. Toda mladički se sami od sebe ne bodo nehali igrati, čeprav bodo utrujeni. Nenadzorovana igra je zato lahko za mladičke preveč naporna.

Preberite si več o vzgoji pasjega mladička!

Igra s pasjim mladičkom

Nasveti Kako najti skupino za igranje?

Ugledna pasja šola vam bo z veseljem dovolila, da si ogledate potek običajne učne ure brez svojega psa. Tako boste videli, ali se na uri igranja počutite prijetno. Spodaj je nekaj značilnosti, ki odlikujejo dobro pasjo šolo:

 • Prisotnih naj ne bo več kot pet mladičev
 • Časi igranja, treninga in počitka se med seboj menjujejo
 • Psi, ki se lahko med seboj igrajo, so približno iste velikosti in enakega temperamenta
 • Trener poučuje o govorici telesa in vedenju psa
 • Pozitivna okrepitev nagrajuje zaželeno vedenje
 • Ignoriranje slabega vedenja namesto kazni
 • Psi se med seboj ne ustrahujejo
 • V skupini ni premladih mladičev (od 17. tedna)
 • Trener daje nasvete za vadbo za naslednji teden in z veseljem prisluhne vašim vprašanjem

Nasvet: Pred nakupom psa se pozanimajte o skupini za igro s pasjim mladičkom. Vaš pes ima le dva meseca časa, da obišče tovrstno pasjo šolo. Če ima pasja šola čakalne liste, lahko ta čas tudi zamudite.

Za koga je namenjena šola za mladičke?

Tudi tiste lastnike, ki imajo že veliko izkušenj s psi. Pes in lastnik imata vedno korist od dobro vodene igre s pasjim mladičkom. Skupaj s svojim psom boste tu nabrali veliko dragocenih izkušenj. Novopečenim lastnikom pa še toliko bolj priporočamo obisk tovrstne šole. Navsezadnje se ne uči samo pes, temveč tudi njegov lastnik. Šola je priporočena tudi za lastnike, ki nimajo možnosti, da bi svojega psa predstavili drugim psom. Mnoge pasje šole ponujajo tudi tečaje za mlade pse.

Igra s pasjim mladičkom doma

Tudi igra s pasjim mladičkom doma je zelo pomembna. Raznolika igra s pasjim mladičkom je koristna za razvoj gibalnega sistema psa. Ure igranja z mladičkom so zelo pomembne tudi za socializacijo in trening. Med igranjem lahko mladička naučite, da naj ne grize. Takoj, ko vaš pes preveč stisne zobe, na hitro zakričite ali pa mu narahlo potisnite gobček stran. Igra se bo za kratek čas ustavila, mladičku pa boste s tem sporočili, da je prestopil mejo. Ko se igrate s svojim dragim ljubiteljem, je pomembno tudi, da si privoščite kakšen odmor, da psa ne boste preobremenili.

Kakšne igre s pasjim mladičkom doma poznamo?

 • Igre vlečenja
 • Igre prinašanja
 • Miselne igre
 • Igre prerivanja
 • Igre iskanja

Vam in vašemu mladičku želimo veliko radovednih trenutkov!

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
2 min

Prvi obisk pri veterinarju

Kdaj je najbolj primerno, da s svojim kužkom opravimo prvi obisk pri veterinarju? Priporočljivo je, da pasjega mladiča že po nekaj dneh bivanja v novem stanovanju seznanimo z veterinarjem. Ta lahko namreč hitro prepozna možne okužbe ali odkrije zajedavce in vam svetuje glede naslednjih korakov.