Navajanje odraslih psov in mladičev na hišno čistočo

čistost pri pasjih mladičkih

Mladič se mora najprej naučiti, da v hiši ne sme opravljati potrebe.

Čistost pri pasjih mladičkih pomeni: pes opravi potrebo šele na prostem in vnaprej naznani, kdaj mora ven. A tudi odrasli psi lahko v določenih okoliščinah postanejo nečisti. V nadaljevanju si preberite kako odrasle pse in mladiče navaditi na hišno čistost in kakšni so možni razlogi za nečistočo.

Na kaj morate paziti pri navajanju mladiča na čistočo

Navajanje mladičev na hišno čistočo je dolgotrajen proces, ki lahko preizkuša vašo potrpežljivost. Pri mladičih je učenje čistoče najbolj učinkovito, če ga redno peljete na prosto in počakate, da tam opravi potrebo.

Kako pogosto naj mladiča peljem ven?

Zlasti v prvih mesecih je pomembno, da s psom kar se da pogosto hodite ven. To je edini način, da vašega mladiča navadite na hišno čistočo.

To pomeni: v začetnih mesecih pojdite po vsakem spanju, hranjenju ali igri s svojim kužkom na prosto in mu omogočite, da tam opravi potrebo. Kužka v naročju mirno odnesite ven.

Do tretjega meseca starosti bo to morda potrebno narediti na eno do dve uri, pri starejši mladičih pa na vsake tri do štiri ure.

Tudi v vmesnem času bodite pozorni. Kmalu boste prepoznali znake. Takrat lahko kužka takoj – vendar brez hitenja – odpeljete ven, kjer ga po opravljenem delu izdatno in prijazno pohvalite. Bolj kot vas bodo na ulici vprašujoče gledali, bolje vam to uspeva!

Kako vem, da mora moj pes na potrebo?

Mladiči po naravi ne marajo urinirati ali iztrebljati v bližini svojega ležišča. To se sklada z njihovim nagnjenjem, da potrebo opravijo šele na določeni razdalji od svojega bivališča.

Kljub temu pa lahko včasih traja več tednov ali celo mesecev, da se vaš mladič nauči hišne čistoče – tudi če vse poteka brez težav. Zato morate v vsakem primeru biti potrpežljivi.

Vseeno pa lahko na podlagi naslednjih znakov ugotovite, ali mora vaš kuža ponovno na potrebo:

  • nemirnost
  • pogostejše ovohavanje
  • hoja k vratom
  • mladič se vrti v krogu
Čistost pri pasjih mladičkih © Reddogs / stock.adobe.com
Če vaš kuža opravi svojo potrebo na travi, ga izdatno pohvalite.

Druge ovire pri navajanju na hišno čistočo

Težava lahko nastane tudi, če je kuža pri vzreditelju uriniral le na določeni površini. V tem primeru se mora najprej naučiti olajšati na travi ali gozdnih poteh.

Prav tako ne pozabite: mladički šele odkrivajo svet. Vse jih zanima in zlahka zamoti, še zlasti v naravi. Nekateri mladiči pri tem pozabijo na svoje potrebe. Doma se zatem hitro zgodi kakšna nesreča.

Najbolje bi bilo imeti na voljo stalno mesto, kjer bi kuža lahko opravljal svoje posle. Ta prostor poiščite pred in po vsakem sprehodu, da se bo mladič lahko v miru olajšal.

Težave se lahko pojavijo, če psička ponoči ne peljete ven. Najverjetneje bo poiskal oddaljen kotiček v vašem domu in tam v sili sprostil svoj mehur.

Da bi to preprečili, lahko ponoči nastavite budilko in se v običajnem tempu za kratek čas odpravite ven. Druga možnost je, da mladiča pustite spati v pasjem boksu ob vaši postelji. Ko bo ponoči želel na potrebo, se vam bo oglasil, vi pa ga boste lahko odpeljali ven.

V boksu mora imeti možnost, da udobno stoji. Upoštevajte, kako hitro kuža raste, in kupite boks primerne velikosti. A pozor: prevelik boks lahko povzroči, da bo en kot uporabljal kot prostor za spanje, drugi kot pa kot prostor za stranišče.

Za hišno šolanje in doseganje čistosti pri pasjih mladičkih je torej pomembno, da ga tudi ponoči redno peljete ven. Kuža, ki je v vseh delih dneva šolan za hišno čistočo, se veliko hitreje nauči opravljati svoje posle izključno zunaj.

Trije nasveti kako navaditi mladiča na hišno čistočo

Upoštevate vse do zdaj navedene ukrepe, a vam še vedno ne uspe, da bi svojega kužka navadili na hišno čistočo? Potem imamo za vas še tri trike, ki so lahko v pomoč pri težkih primerih.

Pasje stranišče kot sredstvo za pomoč

Pasje stranišče vam lahko pomaga pri navajanju psa ali mladiča na hišno čistočo. A imejte v mislih naslednje: vaš kuža se bo hitro navadil, da se olajša na površini stranišča. Če bo spoznal le to možnost, ga bo pozneje težko navaditi na zunanje površine.

Uporaba posebnih čistilnih sredstev

Če se vašemu mladiču zgodi nesreča, je najbolje, da onesnaženo mesto takoj očistite s posebnim čistilom. V nasprotnem primeru bo vaš pes ta prostor hitro spet obravnaval kot primerno mesto za olajšanje.

Mimogrede, posebno čistilno sredstvo je potrebno, ker pasji smrčki zaznavajo vonjave tudi takrat, ko ljudje že zdavnaj ne zaznavamo ničesar več.

Pomembno: nikoli ne grajajte mladiča

Ko govorimo o nezgodah: ignorirajte morebitne nezgode in ne grajajte vašega psa. Mladič svojega mehurja ne obvladuje nič bolj kot otrok v plenicah. Psiček se pogosto zave, da mora na potrebo, šele takrat, ko se je to že zgodilo.

Če ga na tej stopnji okarate, tega ne more povezati z odvajanjem. V najslabšem primeru uničite zaupanje, ki se je do zdaj zgradilo. Mladič se bo namesto tega naučil, da se v prihodnje skrivaj olajša v neuporabljenih kotičkih vašega doma.

Če se kuža v hiši večkrat olajša, morate z njim ostati zunaj, dokler spet ne začuti po odvajanju. Nato ga obilno pohvalite.

Potrpežljivost se bo obrestovala: ko boste psa ali mladiča enkrat naučili hišne čistoče, se boste nanj lahko zmeraj zanesli.

Nečistoča pri odraslih psih

Pri nečistosti psov razlikujemo med dvema oblikama. Na eni strani imamo mladiče, ki še niso naučeni na hišno čistočo, in na drugi pse, ki so hišno čistočo že osvojili, vendar nenadoma postanejo spet nečisti. V slednjem primeru so povod za nečistočo pogosto fizični razlogi.

Streniran pes, ki postopoma ali nenadoma opravlja svoje posle v vašem domu, lahko kaže simptome bolezni. Nenadno nečisto vedenje lahko na primer povzročijo okužbe mehurja in črevesja, pa tudi prebavne težave zaradi spremembe hrane ali alergij.

Poleg tega se lahko pri starejših psih – zaradi šibkosti mišic sfinktra – in še posebej pri steriliziranih psicah, pojavijo težave z inkontinenco. Če se pri odraslem psu nenadoma pojavi nečistoča, se morate vsekakor posvetovati z veterinarjem.

Neujemanje kot nadaljnji vzrok

Bolezni niso vedno vzrok, zakaj pes ni čist. Kot pri mladičih je lahko tudi pri odraslih živalih vzrok napačnega povezovanja. Do tega pride zlasti pri psih iz psarne, ki so napačno izurjeni za hišno čistočo ali pa imajo težave z zaupanjem.

Še enkrat svetujemo: kljub temu, da vam nečistoča gre na živce, svojega ljubljenčka v nobenem primeru ne grajajte! Pasje iztrebke odstranite mirno in brez pripomb. V nasprotnem primeru lahko uriniranje postane čista muka, zlasti za tesnobne pse, ki slednje povezujejo s slabimi izkušnjami.

Hkrati poskrbite za pozitivno vez s svojim štirinožnim prijateljem in ga vselej izdatno pohvalite, ko svojo potrebo opravi na prostem. Z veliko potrpežljivosti lahko tudi odraslega psa navadite na hišno čistočo.

Nasvet: V zapletenih primerih vam lahko pomaga nasvet pasje šole ali pasjega trenerja. Skupaj z vami lahko poiščejo vzroke in pripravijo rešitev.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
2 min

Prvi obisk pri veterinarju

Kdaj je najbolj primerno, da s svojim kužkom opravimo prvi obisk pri veterinarju? Priporočljivo je, da pasjega mladiča že po nekaj dneh bivanja v novem stanovanju seznanimo z veterinarjem. Ta lahko namreč hitro prepozna možne okužbe ali odkrije zajedavce in vam svetuje glede naslednjih korakov.