Zakaj pes koplje po vrtu?

Zakaj pes koplje po vrtu?

Mnogi psi zelo radi kopljejo po vrtu.

Imate lastno dvorišče, na katerem se radi igrate s svojim psom? Super! Toda ko pes koplje po vrtu, vam to lahko hitro uniči veselje do igre. Spodaj vam bomo razložili, zakaj pes koplje po vrtu in kako lahko to preprečite.

5 razlogov, zakaj pes koplje po vrtu

Ne glede na to, ali gre za cvetlično gredo ali trato – večina ljubiteljev vrtnarjenja noče imeti lukenj na svojem vrtu. Toda številni psi zelo radi izkopavajo zemljo. Toda zakaj pes koplje po vrtu? Spodaj smo zbrali različne vzroke za kopanje.

1. Pes rad lovi miške

Številni psi imajo v lovski nagon, nekateri plen pa živi pod zemljo. Res je, da se na vašem vrtu verjetno ne skrivajo jazbeci in lisice. Morda pa je tam kakšno mišje gnezdece. Tudi krtine so včasih privlačne za kopanje.

Pes najprej v zemljo zarije svoj nos, da zavoha zapeljive vonjave plena, ki se mu seveda želi še bolj približati. Temu pa sledi kopanje! Zlasti pasme kot so terierji in jazbečar radi kopljejo luknje.

Lovski nagon lahko oteži vaš sprehod.

2. Delo na vrtu? Skupinsko delo!

Ali radi sadite rože? Seveda vam želi vaš pes pri tem pomagati, kar pomeni, da bo sunkovito kopal! Ali vaš pes samozavestno teka po vrtu z izkopano sadiko v gobcu, vi pa tečete za njim?

Globoko vdihnite! Vrtnarjenje je konjiček, ki je tudi za pse zelo zanimivo. Ko kopate po vrtu, je to za mnoge pse zelo zanimivo. Sveže razrita tla so še posebej privlačna za kopanje. Tako bo skupinsko delo zelo zabavno … vsaj za vašega psa.

Zakaj pes koplje po vrtu?
Delo na vrtu? Številni psi zelo radi sodelujejo!

3. Postelja v gredi

Kopanje vdolbine v tleh je eden od prvinskih nagonov mnogih živali. Pozimi jih vdolbina v snegu ščiti pred mrazom, poleti pa je prijetno hladna. Nekatere samice, ki se gonijo ali so breje, si želijo izkopati ”gnezdo”. V vseh primerih si želi pes ustvariti lastno naravno ležišče.

Si vaš pes poleti koplje hladno posteljo? Preberite naše nasvete za ohladitev psa v vročih poletnih dneh.

4. Skriva priboljške

Pes, ki rad koplje po vrtu, velikokrat rad skrije svoje določene igrače. Nekateri psi skrijejo kosti, po tem, ko so jih že nekaj časa glodali. Drugi zakopljejo priboljške takoj, ko jih prejmejo, nato pa jih znova odkopljejo in z užitkom prežvečijo.

Nekateri na vrtu skrijejo priboljške, ki jih ne marajo ravno preveč. Pogosto nepriljubljen priboljšek postane zanimiv, ko se naužije vrtnih arom: Čez nekaj tednov jih psi znova odkopljejo in šele nato pojedo.

5. Je vašemu psu dolgčas?

Pogosto nezaželeno vedenje pomeni drugo težavo, kot je dolgčas. Če želite psa zaposliti, potem ni dobra zamisel, če samo odprete vrata in mu pustite tekati naokrog. Psi, ki se ne sprostijo dovolj, si sami najdejo zaposlitev.

Zato se mu zdi kopanje po vrtu zelo primerno. Pes se s kopanjem zabava, hkrati pa tako pritegne pozornost svojega lastnika. Četudi se ta pozornost spremeni v kreganje. Kopanje iz dolgčasa gre z roko v roki z lovom na miši ali skrivanjem in iskanjem predmetov.

Tudi grizenje predmetov in pogosto lajanje sta načina, s katerima pes preganja dolgčas.

Zakaj pes koplje po vrtu?
Kljub velikim pasjim očem je to boleč pogled za številne ljubitelje vrtnarije.

Kako psa odvaditi kopanja po vrtu

Najprej razmislite, ali ima vaš pes vse, kar potrebuje: na primer udobno posteljo in dovolj zaposlitve.

Posebej za ljubitelje vrtnarije: Pred delom na vrtu trenirajte skupaj s psom, da se bo sprostil. Ko začnete vrtnariti, imate dve možnosti: Psu ne pustite, da vam pomaga in vas naj samo opazuje ali pa ga privežite na povodec.

Druga možnost je, da mu pustite pomagati. Vadite lahko majhne trike ali pa mu ustvarite njegov lasten kotiček za kopanje (glejte spodaj).

Nasveti proti kopanju po vrtu

Poseben kotiček za psa

Če vaš pes koplje po vrtu, mu lahko dodelite njegov lasten kotiček za kopanje. Na svojem vrtu ustvarite dovolj velik kotiček za psa. Vedno, ko pes prične kopati, ga odpeljite do njegovega kotička.

Kotiček lahko naredite privlačnejši, na primer tako, da ga na začetku malce prekopljete ali pa vanj skrijete majhno žvečilno igračo, priboljšek ali hrano za svojega psa.

Seveda ni rečeno, da bo pes vzljubil ta nov kotiček. Toda pri mladih psi so možnosti zelo dobre.

Recite ne kopanju

Takoj, ko pes začne kopati na vrtu, mu ukažite “Ne” ali “Stop”, da preneha kopati. Za dolgoročni uspeh bi psu morali na splošno prepovedati kopanje. Kajti kopanje med sprehodom spodbuja željo po lovu.

Pomembno! Odvisno od psa morate biti zelo potrpežljivi in dosledni pri treningu. Vsak občutek dosežka, bodisi na poti bodisi doma, na novo prebudi nagon o kopanju. Kot pogosto velja pri vzgoji psa, velja tudi v primeru, ko pes koplje po vrtu: Sproščeni psi se učijo hitreje in učinkoviteje.

Zaščita grede

Če želite biti sproščeni na vrtu, vendar imate ob sebi strastnega kopača, lahko gredo zaščitite z ograjo. Za nekatere ljubitelje vrtnarije je bolj priročno, da postavijo ograjo, kot pa da psa potrpežljivo odvračajo od kopanja. Kot alternativo lahko uporabite tudi dvignjeno gredo, ki je pes ne more doseči.

Tako lahko s psom umirjeno dremate na svojem vrtu, ne da bi vas skrbelo, da bo cel vrt razkopan, ko se zbudite.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
5 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.