Zakaj psi ližejo?

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.

Že od malih nog: Lizanje kot družbena interakcija

Lizanje je ena prvih družbenih interakcij, ki jo psi spoznajo. Pasja mati svoje mladičke liže takoj po rojstvu. Na ta način se mati z njimi zbliža, jih čisti in jim masira trebuščke po obroku. Mladički mamino dejanje posnemajo in začnejo lizati drug drugega. Od tega trenutka naprej je lizanje del pasjega vedenjskega vzorca. Nekateri psi tovrstno vedenje uporabljajo tudi v svojih odraslejših letih. Medtem ko drugi zelo redko uporabljajo svoj jezik. Toda od vas je odvisno, ali vam bo pes svojo naklonjenost pokazal z lizanjem.

Zakaj psi radi ližejo ljudi?

Obstaja več različnih razlogov, zakaj naši štirinožni prijatelji kažejo svoj jezik in ližejo ljudi oziroma drug drugega. Če ste pozorni na govorico telesa svojega psa in opazujete celotno situacijo, boste svojega psa tudi bolje razumeli. Šele nato lahko natančneje ocenite, zakaj vas pes liže.

Pes kaže svojo naklonjenost

Psi pogosteje z lizanjem kažejo svojo naklonjenost ljudem kot pa mačke. Ne glede na to pa psi med počitkom velikokrat ližejo druge pse. Naj gre za pripadnika svoje vrste ali človeka: Lizanje pomeni prijazen pozdrav in tudi znak veselja, s katerim vas nemudoma sprejmejo kot prijatelja.

Pes vas skuša pomiriti

Podrejeni psi velikokrat ližejo nadrejene pse okrog gobca, da bi jih pomirili. To vedenje je mogoče opaziti tudi pri interakciji z ljudmi. Pes tovrstno naklonjenost pokaže v primeru, ko njegov lastnik glasno govori ali je zelo vznemirjen. Ni pa nujno, da se lastnik tako obnaša zaradi svojega psa. Nekateri psi svojega lastnika ližejo tudi takrat, kadar se ta prepira z nekom drugim ali kadar glasno poje. Pes tako skuša z lizanjem svojega lastnika pomiriti. Včasih pa se psi z lizanjem sami pomirijo – na primer pri veterinarju ali v situacijah, ki so zanje stresne.

Zakaj psi ližejo?

Pes se želi igrati, zabavati ali crkljati

Psi želijo včasih z lizanjem nekaj spremeniti. Nekateri psi na primer spoznajo, da če začnejo lizati roko svojega lastnika, bo lastnik preusmeril svojo pozornost na njih. Na ta način si pes želi izboriti, da se z njim crkljamo. Morda pa jim je dolgčas in vas z lizanjem opozarjajo nase. Z lizanjem lahko lastnika sčasoma spodbudijo k igri ali k temu, da jih nagradi s prigrizkom. Pomislite: Dejavnost, h kateri vas bo lizanje spodbudilo, si bo vaš pes zapomnil. Zato razmislite, ali boste s svojim odzivom psa nekaj naučili.

Pes vas želi okusiti

Morda ste nedavno pojedli sendvič s klobaso ali pobožali drugega psa? Vašega štirinožca bo to nadvse zanimalo! Med lizanjem psi vpijajo molekule vonja in okusa. Številni štirinožci želijo z lizanjem natančneje raziskati te zanimive vonje. Tako lahko z vaših rok dobesedno poližejo vonj drugih psov. Poleg tega pa velja še naslednje: Slan človeški znoj in drugi telesni vonji številne pse čarobno privlačijo. Boljšega okusa kot ste, raje vas bo pes lizal.

Ali lahko psi z lizanjem prenašajo bolezni?

Veliko ljudem je všeč, ko jih njihov pes poliže. Drugim pa se lizanje zdi precej odvratno – še posebej, ko jih pes poliže po obrazu. Izogibajte se stiku sluznice s sluznico, da pes ne bo prenašal bakterij, ki lahko povzročijo bolezni. Črevesni zajedavci se lahko prenašajo predvsem skozi blato. Toda če se pes po opravilu očisti in nato poliže svojega lastnika, ga lahko hitro okuži z zajedavci. Psi lahko prenašajo tudi različne bakterije. Sem spada na primer bakterija Pasteurella multocida. Prizadeti psi ne kažejo simptomov bolezni, vendar pa lahko z njo okužijo ljudi. V najslabšem primeru lahko pride do zastrupitve krvi ali meningitisa. Okužbe so zelo redke. Kljub temu: Če vam pes poliže roke, si jih umijte, preden boste začeli pripravljati hrano ali si drgnili oči. To pravilo še posebej velja za osebe z oslabljenim imunskim sistemom in za otroke.

Kako naj se odzovem, če me pes poliže?

Kot pogosto velja pri vzgoji psov: Želeno vedenje spodbujajte, neželeno vedenje pa prezrite. Že mladičku dajte vedeti, ali je lizanje zaželeno ali ne. Kar je na primer pri mlademu bernskemu planšarskemu psu srčkano, pa bo pri odraslem, osem let starem psu veliko manj prijetno. Če ne želite, da vas pes poliže po obrazu, se obrnite stran od njega in se ne zmenite zanj približno 30 sekund. Tako se bo pes naučil, da lizanje obraza ni v redu in bo s tem prekinil to družbeno interakcijo. Prav tako poskrbite, da ne boste podpirali lizanja, s katerim vas bo pes želel izsiljevati. Upoštevajte naslednje: Božanje psa je dober odgovor, s katerim se psu zahvalite za njegovo naklonjenost.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
5 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.