Puberteta pri psih: Na kaj moramo biti pozorni This article is verified by a vet

Puberteta pri psih

V puberteti se psi bolj čustveno odzivajo na dražljaje.

Nenehno preizkušanje meja in preverjanje dominance – takšna je puberteta pri psih! Toda brez skrbi: Naslednji nasveti vam bodo pomagali, da boste svojo pubertetniško žival v teh težavnih in izčrpavajočih časih lažje razumeli in vzgajali.

Začetek pubertete pri psih je odvisen od pasme in posameznega psa.

To vznemirljivo obdobje se običajno začne po obdobju mladička, ko psu izpadejo vsi mlečni zobje in mu zraste vseh 42 stalnih zob.

Praviloma velja, da manjši psi (pribl. v šestem mesecu) hitreje vstopijo v puberteto kot pa večji psi (pribl. v dvanajstem mesecu).

Dobro je vedeti: Puberteta pri psih je del adolescence. Medtem ko se puberteta konča s spolno zrelostjo, adolescenca traja do začetka odraslosti in popolne zrelosti.

Puberteta pri psih © otsphoto / stock.adobe.com
Psi v puberteti zelo radi odkrivajo svoje okolje tudi brez lastnika.

Kako se kaže puberteta pri psih?

Tako kot se najstniki se tudi psi v puberteti začnejo upirati in postanejo naporni. Psi v puberteti spremenijo svoje vedenje in običajno pozabijo na naučene ukaze ter velikokrat preizkušajo svoje meje.

V puberteti lahko pes nenadoma spremeni svoje vedenje::

  • Med sprehodom večkrat označuje teritorij.
  • Lahko ga hitreje in enostavneje motivirate.
  • Čeprav ste ga že naučili ostati samega, lahko ob vašem odhodu začne stokati in praskati po vratih.
  • Pes postane bolj samozavesten in raziskuje okolico, ne da bi bil pozoren na vas.
  • Drugače se obnaša do drugih psov, na primer bolj dominantno ali bojazljivo.

Na kaj moramo paziti

Če ne želite, da se vam pase okrog nog, mu morate v puberteti postaviti jasna pravila. Da bodo pravila imela svoj učinek, se jih morajo držati vsi v gospodinjstvu.

Spodaj naštevamo pet pomembnih pravil, ki se jih morate med puberteto psa skrbno držati:

  1. Psu pokažite, da je z vami na varnem. V primeru nevarnosti (npr. agresivni pes na povodcu) se postavite pred njega in hkrati ostanite mirni.
  2. Kot vodja krdela vedno hodite spredaj.
  3. Utrdite osnovne ukaže, kot so na primer sedi, k nogi, prostor in ostani. Seveda lahko pri tem uporabljate priboljške.
  4. Poskrbite, da se bo vaš pes dovolj družil z drugimi psi.
  5. Zavestno vključite obdobja počitka, da se bo pes lahko kasneje navadil na vsakdanje situacije.

Če se svojemu pubertetnemu psu težko uprete, vam lahko pomaga redno obiskovanje pasje šole ali poklicnega dreserja psov.

Puberteta pri psih © Christian Müller / stock.adobe.com
Mladim psom moramo postaviti jasne meje.

Kako se telo med puberteto spremeni?

Po obdobju mladička v telesu psa pride do hormonskih sprememb. Cilj teh sprememb je doseči spolno zrelost ob koncu pubertete.

Hormon, ki sprošča gonadotropin (GnRH)

GnRH se sprošča v možganih in aktivira spolne organe, ki jih organizem doslej ni potreboval. Pričnejo se sproščati lastni spolni hormoni psa, ki posledično vplivajo na možgane.

Spolni hormoni samcev (testosteron) in samic (estrogen in progesteron) povzročajo, da del možganov, odgovoren za čustva, raste, psi pa se intenzivneje odzivajo na zunanje dražljaje.

V nasprotju s tem se zmanjša funkcionalnost možganske skorje, ki običajno nadzira zavestno in prostovoljno delovanje. Pubertetni psi zato slabše nadzirajo impulze kot odrasli psi.

Kortizol

V krvi se med puberteto psa poveča tudi koncentracija stresnega hormona kortizola, ki se tvori v nadledvični skorji. Zaradi tega se pes stresno odziva na glasne zvoke, kot so avtomobilske hupe, čeprav ga kot mladička niso motili.

Dopamin

Čeprav se količina hormona sreče dopamina ne poveča, se poveča količina receptorjev v možganih. Kot pomemben prenašalec veselih občutkov je običajno odgovoren za povezovanje pozivitnih izkušenj. Ker ima v puberteti povečan vpliv na pasje možgane, lahko s priboljški ali pohvalami lažje dosežete pozitivni učinek sistema nagrajevanja.

Viri:

https://www.martinruetter.com/

https://www.hundeschule-a1.com/hundeerziehung/pubertaet-hund


Franziska G., Veterinar
Profilbild von Tierärztin Franziska Gütgeman mit Hund

Izobrazbo živinozdravnice sem pridobila na univerzi Justus Liebig v Giessenu, kjer sem pridobivala izkušnje na različnih področjih veterine kot so oskrba in zdravje drobnice, velikih živali, eksotičnih živali, kot tudi farmakologija, patologija in higiena hrane. Ob veterinarskem delu se ukvarjam tudi z lastno znanstveno disertacijo s ciljem boljše zaščite živali pred bakterijskimi patogeni. Poleg svojega veterinarskega znanja delim tudi lastne izkušnje kot lastnica psa in lahko razumem ter razjasnim morebitne strahove, težave ter druga pomembna vprašanja o zdravju živali.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
6 min

Delovni psi: štirinožni pomočniki na terenu

Pes velja za človekovega najboljšega prijatelja. Toda nekateri psi so veliko več kot le zvesti spremljevalci ob naši strani. Prevzamejo pomembne naloge, za katere so bili posebej usposobljeni. Povedali vam bomo, kako so nam delovni psi lahko v pomoč.

4 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.