Lovski nagon pri psih

Lovski nagon pri psih - pes na travi

Pasje pasme, kot je madžarska vižla, so znane po svojem lovskem vedenju in so zelo priljubljene med lovci.

Lovski nagon pri psih

Pes kot plenilec in družbeno bitje sledi svojemu notranjemu krdelu, da bi našel hrano: sledi svojemu lovskemu nagonu. Lovski nagon pri psih je nepogrešljiv in je igral ključno vlogo pri zgodovinskem razvoju psa. Jasno ga lahko ločimo od preproste potrebe po hrani. Lovski nagon poskrbi za družbeno in komunikacijsko povezanost krdela in je zato osnova za celotno sobivanje.

Delitev na zaporedja

Lov lahko razdelimo na posamezna zaporedja, ki trajajo različna časovna obdobja, odvisno od njihovega uspeha in namena.

1. Orientacija

Iskanje sledi in opazovanje vremena gre z roko v roki s prvim lovskim zaporedjem – govorimo o orientaciji. Pes tukaj uporablja vsa svoja čutila.

2. Strmenje

Ko opazi plen, je faza orientacije uspešno zaključena, sledi pa faza strmenja. Pes svoj plen skrbno opazuje, je usmerjen vanj ali pa kaže nanj s tipično držo poenterjev.

3. Preganjanje

Sledi faza preganjanja, pri čemer pes poskuša ločiti plen od skupine in ga spraviti v položaj, ki je ugoden za napad. Faza preganjanja je pri volkovih razmeroma kratka in dobro preračunana, saj je zelo izčrpavajoča, živali pa morajo varčevati z energijo. Medtem ko za naše pse lov na plen pomeni nekakšna nagrada, ne glede na to, ali plen ujamejo ali ne, pa volkovi delujejo biološko bolj koherentno in imajo jasno opredeljen cilj. Za njih konec lova pomeni, da plen ujamejo in ubijejo.

Lovski nagon pri psih - pes na travi © Carola Schubbel / stock.adobe.com
Prvi korak lova je odkritje sledi plena.

Izbira pasme pri psih

Z vzrejo in selekcijo so ljudje ustvarili pse z različnimi lovskimi strategijami. Tako so se razvili ustrezno socializirani in naučeni psi, katerih potomce so nadalje vzrejali glede na njihovo genetsko sestavo.

Pastirski psi

Tako so se na primer pri psih, kot je recimo borderski ovčar usmerili na razvoj tretje faze lov, preganjanje. Naloga pastirskega psa je pregnati redne živali in jih usmeriti v določeno smer. Ta naloga je enaka prej omenjeni osnovni fazi lova. S selektivno prekinitvijo tega zaporedja dejanj se pes lahko zadovolji z lovskim nagonom, ki je pravzaprav nepopoln.

Poenter

Z ustrezno vzrejo se lahko poenter omeji samo na na prvi dve zaporedji lova. Medtem ko je pod nadzorom svojega lastnika pokazal na plen, je lov zanj končan.

Čredni psi

Čredni psi pa že s čuvanjem črede zadovoljijo svoj nagon, saj mislijo, da je čreda njihov plen. Z zaščito ovac pred sovražniki si zagotovijo hrano in plen – ovce.

Vsak pes ima lovski nagon

Različna področja odgovornosti in razpoloženja, ki jih vsak posamezni pes ne izžareva, izvirajo iz skupnega nagona: Lovskega nagona. Pogosto ne moremo prepoznati, katera pomembna in neizogibna dejanja psa pripravijo do tega, da pokaže določeno vedenje. To lahko privede do nesporazumov med psi in ljudmi.

Lovski nagon je značilen za vsakega psa, ne glede na njegovo pasmo. Brez upoštevanja tega najpomembnejšega nagona se ljudje ne bi mogli spoprijateljiti s psom. Na nas je, da zadovoljimo to temeljno potrebo po lovu s pomočjo družbene interakcije.

Kako se kaže lovski nagon pri psih?

Kako se lovsko vedenje kaže v vsakdanjem življenju, je odvisno od moči lovskega nagona vašega štirinožnega prijatelja. Lovski nagon psa lahko do izraza pride zlati med sprehodom. Nagon lahko izzovejo vonji ali zvoki, ki kažejo na morebitni plen in tako sprožijo potrebo po lovu. Bodite pozorni na prve znake, ki kažejo na začetek lovskega vedenja. Znaki so lahko naslednji:

  • Med hojo se pes nenadoma ustavi
  • Napetost in živčnost, saj je pes osredotočen le na iskanje morebitnega plena
  • Prekomerno vohljanje poti
Lovski nagon pri psih © Vitalii_Mamchuk / stock.adobe.com

Lovski nagon psa je naravno vedenje in ga zato nikoli ne moremo popolnoma izključiti. Kljub temu ga je mogoče nadzorovati s ciljno usmerjenim treningom. Da bi lahko nadzorovali lovski nagon pri psu, lahko poskusimo s treningom proti lovskemu nagonu. Tu se psi naučijo zanesljivo poslušati lastnikove ukaze in jim v celoti posvetiti pozornost. Pomembno je tudi, da svojemu štirinožnemu prijatelju ponudite dodatne možnosti, da še vedno zadovolji svoj nagon. Odvisno od lovskega nagona posameznega psa lahko gre za igre vohljanja ali iskanja.

Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
6 min

Delovni psi: štirinožni pomočniki na terenu

Pes velja za človekovega najboljšega prijatelja. Toda nekateri psi so veliko več kot le zvesti spremljevalci ob naši strani. Prevzamejo pomembne naloge, za katere so bili posebej usposobljeni. Povedali vam bomo, kako so nam delovni psi lahko v pomoč.

4 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.