Ko pes noče na sprehod

pes noče na sprehod

Pes ne želi na sprehod in zavrača vsak nadaljnji korak – kaj se dogaja?

Skoraj vsak lastnik psa je že doživel naslednje: Čas je za sprehod, vendar vašega ljubljenega štirinožnega prijatelja nikakor ne morete premakniti z mesta. V tem članku preberite več o možnih vzrokih zakaj vaš pes ne želi na sprehod.

Odrasel pes ne želi iti na sprehod

Psi imajo ogromno potrebo po gibanju. Če odrasel pes zavrača sprehod, je torej nekaj narobe. Za ugotavljanje možnih vzrokov sta potrebna pozornost in dobro opazovanje.

Vlogo lahko igrajo tako fizične težave kot psihološki vidiki. Vendar brez skrbi: v večini primerov vzroki niso resni in jih je mogoče hitro odpraviti.

Če pes zavrača sprehod z aktivnim odporom, je težava lahko v fizičnem neugodju. Morda ima vaš štirinožni prijatelj bolečine, ki mu preprečujejo tekanje.

Poskusi, da bi psa motivirali v tem primeru ne bodo zalegli. Če niste prepričani, naj vašega ljubljenčka pregleda veterinar. Strokovnjak bo takoj prepoznal težavo in podal primerno rešitev za vas in vašega psa.

Pri iskanju poškodb vedno najprej preverite tačke. Ureznine, drobci ali opekline zaradi vročega asfalta poleti se hitro pripetijo in so za vašega ljubljenčka neprijetne.

Za občutljive pasje tačke obstajajo posebni čevlji za pse. Ti so še posebej koristni, če psa pogosto sprehajate po sodobnih, nenaravnih podlagah. Te so trše in se hitreje segrejejo kot travnata in gozdna tla.

Če pes noče na sprehod, za tem pogosto tičijo težave s kolčnim sklepom. Nekatere pasme so k temu genetsko nagnjene, pri drugih pa se težave pojavijo s starostjo.

Artroza v sklepih povzroča togost in bolečino, zaradi česar hišni ljubljenček ne želi na sprehod.

Podprite svojega hišnega ljubljenčka z artrozo!
Za živali z artrozo ali drugimi težavami s sklepi je priporočljiva posebna hrana za hišne živali. V hudih primerih pomaga zdravljenje z zdravili. Za nasvet se lahko obrnete tudi na osteopata za živali. Ta nežna metoda zdravljenja lahko vašemu hišnemu ljubljenčku omogoči čudovit napredek.

Tudi psi potrebujejo obdobja počitka in regeneracije. Morda se pes ne more sprostiti zaradi trenutnih življenjskih razmer? Hrupi iz okolja, gradbišča in avtomobili lahko pri psu povzročijo tudi trajne sindrome izčrpanosti.

Sezonski stres

Ekstremne izkušnje, kot je ognjemet, lahko pri občutljivih psih povzročijo trajno tesnobo. Zlasti v času po silvestrovanju, ko so spomini na eksplozije in bliskanje še sveži, se bo vaš štirinožni prijatelj želel samo še skriti v svojo pasjo košaro. Potrpežljivost in pomirjujoče besede pomagata živali ponovno pridobiti zaupanje.

Če s psom vsak dan hodite po isti poti, se bo začel dolgočasiti. Tudi živali razveseljuje malo raznolikosti.

Poskusite imeti v repertoarju vsaj nekaj različnih poti. Zabavo in vznemirjenje prinašajo tudi igre lovljenja, iskanja in prinašanja, tek ob vodi ali igranje z drugim štirinožnim prijateljem.

Zunanji vzroki: Mraz in vlaga vplivata na psa

Vsaka pasma psov se počuti dobro pod drugačnimi pogoji. Kratkodlaki psi so bolj nagnjeni k zmrzljivosti in niso tako dobro zaščiteni pred vremenskimi vplivi kot dolgodlake pasme.

Sprehod po dežju in mrazu? Ne, hvala!

Nekateri psi resnično zasovražijo deževno vreme, če jih je na preteklih sprehodih po vlažnem in mrzlem vremenu zazeblo. Če zunaj dežuje, bo takšen kandidat želel ostati doma.

Dežni plašč za psa

Ljudje nismo nič drugačni: običajno ne maramo mokrega vremena, vendar imamo oblačila, s katerimi se lahko zaščitimo.

Če imate psa, ki se boji dežja, ga ne pozabite obleči v oblačila za psa, ki ščitijo pred vetrom in vremenskimi vplivi. Hvaležen vam bo in pripravljen na sprehod tudi v slabem vremenu.

Pes s pasjim plaščem
Psa pred zimskim mrazom zaščiti topel plašček.

Pes noče na sprehod? Vzrok je lahko ovratnica ali oprsnica

Vzrok za akutno zavračanje sprehodov je lahko tudi ovratnica ali oprsnica. Morda ga drgne, stiska ali mu povzroča bolečine? V tem primeru je povsem normalno, da se vaš pes raje izogne sprehodu.

Zato preverite, če sta ovratnica ali oprsnica za psa primerni in udobni za nošenje. Preverite tudi, ali so na predelu vratu ali prsnega koša vidne poškodbe in ali ima vaš pes pri nošenju oprsnice dovolj svobode za gibanje.

Nasvet: preizkusite, katera rešitev vašemu psu najbolj ustreza. Na voljo je veliko različnih modelov ovratnic in oprsnic, ki jih pes na sebi tudi različno občuti.

Kontrolni seznam: Tako boste svojega psa ponovno motivirali k sprehodu

 • Prepričajte se, da vaš pes ni poškodovan ali bolan.
 • Psu omogočite počitek kadar je pod velikim stresom.
 • Odpravite stresne dejavnike in ustvarite sproščeno vzdušje.
 • Ostanite sproščeni in prijazni.
 • Poskrbite za raznolikost: z novimi potmi, novimi igračami ali pa morda z novo oprsnico. Pomaga lahko tudi drugi pes.
 • Dež ali mraz? Počakajte na boljše vreme ali pa psa opremite z dežnim plaščkom.

Pasji mladič ali mladi pes ne želi iti na sprehod

Ali vaš mladiček zavrača sprehod? Mladi psi so pri tem poseben primer. Tukaj morate imeti v mislih nekaj dodatnih stvari, ki v odrasli dobi več nimajo prevelike vloge.

Mladiček je fizično preobremenjen

Mladič še ni fizično sposoben prenesti polne obremenitve. Včasih preprosto nima potrebnega usposabljanja za obvladovanje poti. Če mladiček ne želi narediti niti koraka več, to pogosto ni neposlušnost, ampak reakcija na akutno izčrpanost.

Počitek: pri mladih psih so vedno dobra ideja

V tem primeru svojemu mladičku omogočite počitek: Če mladiček zaradi izčrpanosti ne more več hoditi, ga nesite in mu tako pokažite, da skrbite za njega, da prevzemate odgovornost in da vam lahko zaupa.

Pomagajo tudi naslednji nasveti:

 • Z mladičem ne hodite na naporne ali dolge poti.
 • Zavrnitev vašega mladiča vzemite resno in ga ne silite.
 • Preobremenitev gibalnega aparata lahko pri mladičih povzroči vnetja in bolečine, ter morebitne razvojne motnje.

Prestrašen pes ne želi na sprehod

Velika težava pri mladih psih je tudi strah pred sprehodom. Za žival je zunanji svet še vedno neznanka. Novi vtisi in stiki z drugimi živalmi lahko mladičke hitro preobremenijo. Z naslednjimi nasveti lahko tudi prestrašenega kužka spodbudite, da gre na sprehod.

V takih primerih je pomembno, da imate razmere pod nadzorom. Vaša suverenost pri obvladovanju situacije daje psu občutek varnosti in krepi vaš položaj gospodarja.

Nasvet: Vaš pes ne more pravilno oceniti nevarnih situacij v okolju in prometu. Pripet povodec zagotavlja, da imate v tveganih trenutkih večji nadzor.

Načeloma je stik z drugimi psi zelo pomemben za razvoj zdravega, socialnega vedenja. Smiselno je, da to tudi spodbujate. Vendar se vsi psi ne obnašajo vzorno. Nekateri so na na povodcu naravnost agresivni.

Ob srečanju drugih živali, bodite pozorni na telesno govorico vašega psa. Rep med nogami in poskusi pobega so zanesljivi znaki, da je vaš pes s srečanjem preobremenjen. V takšnih situacijah psu takoj omogočite, da pri vas najde zaščito in varnost, tako da

 • se postavite neposredno pred svojega psa,
 • po potrebi fizično preprečite nadaljnji stik s tujo živaljo in
 • svojega mladička nemudoma vzemite v naročje in ga potolažite.

Tudi občutljive situacije lahko gredo včasih narobe. Takrat je pomembno, da ste mladiču na voljo s fizičnim stikom. Z mirnim glasom mu povejte, da je situacija spet pod nadzorom in da je nevarnost minila. Potrpežljivost in sočutje sta tukaj ključ do uspeha.

Mladiček v naročju lastnice – bližina in skrb ustvarjata varnost in zaupanje.

Zaključek: Vaš pes noče na sprehod? Poiščite vzrok

Ob koncu lahko povemo le:, da imajo psi svoje razloge, da zavračajo sprehod. Pri iskanju vzrokov bodite vedno pozorni in si vzemite čas za opazovanje svojega ljubljenčka.

Pri tem morate pregledati telo svojega štirinožnega prijatelja in razviti občutek za njegovo razpoloženje ter vedenje. Večinoma boste hitro ugotovili, zakaj se pes obnaša na določen način.

S potrpežljivostjo, časom in ljubeznijo ste dobro opremljeni za spopadanje z morebitnimi težavami pri sprehajanju psa.

Viri:

 • www.vdh.de
 • Helmut Krebs: Vor und nach der Jägerprüfung, 59. Auflage, München 2012

Jana Schubert
Profilbild von zooplus Magazin Autorin Jana Schubert

Since I was a baby, I preferred to cuddle with our Persian cat rather than with my teddy bear. Later I got on my parents' nerves until I was allowed to adopt a horse. I have had many memorable experiences with my pets. And even though life with animals is not always easy, I wouldn't consider any other because pets touch my soul like nothing else. I even feel this magic when I write about them, and I hope some of it touches you as well.


Članki, ki so jih ostali uporabniki ocenili kot najbolj uporabne
12 min

Vzgoja pasjega mladiča

Bolje prej kot nikoli. Ljubeča in dosledna vzgoja pasjega mladiča je osnova za veselo skupno življenje. Kakšni so izzivi in na kaj vse moramo paziti?
5 min

Zakaj psi ližejo?

Manjši poudarek na stik z mokrim pasjim jezikom. Toda: Zakaj jih naši štirinožni prijatelji uporabljajo? Razkrili vam bomo, zakaj psi tako radi ližejo ljudi.